növény

Esernyőfa

1823

Állj a fa alá, tuti nem ázol el!

Mi ez? Csicsóka

2578

A csicsóka gumós, évelő gyógynövény, latin neve Helianthus tuberosus, nevezik jeruzsálemi articsókának, népiesen pedig földi almának is. Gumója talán a krumplihoz hasonlít a legjobban, virágja pedig a napraforgóéra emlékeztet - ez utóbbi nem meglepő, mivel közeli rokonságban állnak. Gumói tojás nagyságúak, színűk pedig fajtától függően változik, lehet piros, fehér vagy sárga.

A csicsóka először a tizenhetedik században került be Európába Észak-Amerikából, ahol az indiánok étkezésének mindig is fontos részét képezte. Érdekesség, hogy kezdetben vitatták a fogyaszthatóságát, 1927-ben például hivatalosan is ehetetlennek minősítették, a nyolcvanas években pedig az íztelen jelzővel illették, ma viszont újra nagy népszerűségnek örvend.

A csicsóka egészséges

Nagyon is, mivel jótékony hatással van számtalan élettan funkcióra, ráadásul rengeteg vitamint tartalmaz: a csicsókában található A-, B1-, B2-, B3, C- és E-vitamin, valamint kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és cink is. A csicsóka fő szénhidrátja az inulin.olvass tovább

Hal vs bonsai

3232

Még az olyan hanyagoknak is kell néha egy-egy dolog, ami felelősségre nevel, büszkévé tesz, mint én vagyok. Puccparádé okán vágytam egy gömb alakú akváriumra, amit meg is kaptam hétköznapi meglepetés gyanánt. Két aranyhal, egy akvárium, a többi az én dolgom, mondta a feladó. Ok. Belevetem magam, hiszen korábban is volt már egy hatalmas akváriumom, ismerem a fajtáját a halnak, volt dolgom már guppival, neonhallal, algaevővel, mollyval, aranyhallal, kicsi és nagy hallal, sziámi harcossal, mi baj lehet?! Kicsit puritán volt a környezete a két új lakónak: akvárium, egy műanyag növény, víz, és vízelőkészítő cseppek. Kicsit agódtam, hogy működni fognak-e  ebben a nihilista környezetben, de működtek... egy hónapig. Minden reggel adtam nekik enni, amikor már nagyon pöce volt a vizük kicseréltem, akváriumot kisikáltam, ahogy azt kell. Mondjuk elég hamar összecsinálták a vizet. Akinek volt hala, biztos tudja, hogy ilyen vicces kaki jön ki belőlük, hosszú, mint valami féreg. Na, mindegy. Egyik este arra értem haza, hogy az egyik halam - persze, hogy a szebbik - felfordult, ott lebeg a víz tetején. Bökdöstem, hogy hátha megmoccan, aztán kivettem zacsiba, mert tényleg meghalt. Nagyon sírtam. Egy világ omlott össze bennem, hogy még egy igénytelen aranyhalat sem tudok életben tartani!

Eszembe jutott, hogy mostanában állandóan az kérdés, hogy mikor szülök már?! Mégis mire föl? Még egy halat sem tudok gondozni! Kikészültem egy-két napra. Aztán az én életem társa megnyugtatott, hogy nem én vagyok a béna, a nagy hal megölte a kis halat. Oké, akkor most erre a nagy halra már vigyázni fogok! Az elhatározás megszületett, elmentem az akvarisztikába, vettem neki kis akváriumokhoz való szuper víztisztító, levegőztető készüléket. Növényeket, a legszebbeket, tényleg. Hazaértem, nagy elánnal összelegóztam a víztisztítót, fogtam a kavicsgyűjteményemet, kagylókat, lemostam azokat, behelyeztem az akváriumba, kapott tiszta vizet, klórtalanítottam, csepegtettem algátlanítót, ásványi anyagokat, behelyeztem a szűrőt, minimumra kapcsoltam, hogy ne zavarja a drága gyilkost. Odaadó voltam és gondoskodó, minden nap megkapta a Royal haltápot, legyen szép színes, egészséges. Erre mit csinált ez a szemét? Hát nem meghalt? Két hétig élvezte a luxust és meghalt! Ráköltöttem tízezret, de ennek semmi nem volt elég. Már nem bőgtem. Mérges voltam, szemétségnek tartottam. 

Nézzél halat!olvass tovább

Bilincs és pillanatragasztó

3350

Vajon minek hatására alakul ki az emberben a kötődés? Kötődés bármihez, tárgyhoz, növényhez, állathoz, emberhez. Vegyünk mondjuk a fikuszt az ablakban. Ott van, ránézel, zöld, meglocsolod, elmész, ottmarad, még mindig zöld, hazaérsz, még mindig ott van. Nem igazán tud csalódást okozni, mondhatni soha, kivéve persze, ha kiszárad, de az nagyjából teljesen rajtad múlik, esetleg a nem megfelelő páratartalmon, klímán, fénymennyiségen, stb., de ha meghal, azért egyedül te vagy a felelős.

A kutyádat azért szereted, mert feltétel nélkül, fenntartások nélkül, mindenáron, végtelen hűséggel és odaadással szolgál. Mondhatni te vagy az élete. Nem létezik más számára. Nem is tudom ki mondta egyszer, hogy ahhoz, hogy megtudd, mennyit is érsz, próbálj meg parancsot adni egy másik ember kutyájának. Nagyon kevés kivétellel nem fog menni. Mert a te kutyád a te társad, alattvalód, szolgád. És igen, a kapcsolatotok természete ebből a minőségéből ered. Azért tudod te is feltétel nélkül viszontszeretni, mert folyamatos, intenzív megerősítést kapsz felőle. Nincsenek konfliktusok a kapcsolatotokban, maximum akkor, ha valami rosszaságot csinál, de az is majdnem teljesen neked róható fel, mert te nevelted, tőled függ, mit enged meg magának, és mit nem. Mindig is lenéztem azokat az embereket, akik megverik az állatukat azért, mert az valami nekik nem tetszőt csinál. Hiszen az ilyen ember túl ostoba ahhoz, hogy felismerje, minden irányítás az ő kezében van, tehát ha az állat valami olyat tesz, ami nem elfogadható, az a gazdája hibája.

A következő, és ebben a szösszenetben egyben az utolsó lépcsőfok az emberi kapcsolat. Na és itt jön hiba a szerkezetbe. Mert minden, amit eddig leírtam, csak és kizárólag olyan kapcsolatokra értelmezhető, amelyek ilyen vagy olyan módon, de egyoldalúak. Hiszen minden előbbi rilésönsipben te vagy a domináns. Persze, mondhatjuk, hogy a társas kapcsolataidban is elérheted ezt a pozíciót, ha arra vágysz, de most vegyük az átlagos, normális igényeket. Amikor valakinek nem az ura és parancsolója akarsz lenni, hanem a társa. Abban a pillanatban, amikor kifejezésre juttatod ezen igényedet, mondjuk azzal, hogy belemész egy párkapcsolatba, megszűnik az én és a te, és létrejön a mi. Természetes nem véglegesen és visszavonhatatlanul, mert az már régen rossz, ha feladod magad egy kapcsolatban, és ha most arról akartam volna írni, akkor talán vissza is kanyarodhatnánk a fent említett domináns-alávetett viszonyhoz, de mondom, én itt most az átlagról beszélek. Tehát amikor valakinek a társa leszel, elkezded az én helyett a mi-t szolgálni. Kompromisszumokat kell kötnöd, néha keserű szájízzel felvállalnod dolgokat, amiket az én szolgálása közben eszedbe sem jutna. De erről a témáról talán egy másik bejegyzésben.olvass tovább

Szexi parkjelenet

3465

Kedves kis növény, miniatűr jelenettel, egy parkból...

Megnéztük közelebbről....