népesség

Bedrótozva

6839

Öt év alatt megduplázódott azok száma, akik otthonukban hozzáférnek az internethez. Nem egyszerűen arról van szó, hogy szépen, egyenletesen, magabiztosan terjed az internet: a terjedés üteme is gyorsul. A tavalyi évre érte el az emberiség az 1,4 milliárdnyi felhasználót, idén év elejére ez a szám 1,6 milliárd lett, év végére pedig elérhetjük a kétmilliárdos határt – közölte a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség (ITU). Nem is olyan sok ez a szám, tekintve, hogy a Föld népessége jelenleg 6,8 milliárd fő, azaz több mint kétharmadunk még mindig csak üggyel-bajjal vagy egyáltalán nem fér hozzá, esetleg azt sem tudja, mi fán terem. Mindezt egyébként a statisztika világnapja alkalmából közölték – mert ilyen is van, október 20-án „ünnepeljük”.

olvass tovább

Elfogy a magyar

6927

Pontosan nem tudjuk, mikor történt, de valószínűleg most ősszel; a lényeg, hogy gyakorlatilag tényként jelenthetjük ki: tízmilliónál kevesebben vagyunk mi, magyarok. A kalkulációk persze eltérnek, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének automatikus, azaz előre beállított ütemű számlálója valamikor szeptember közepén lett hétjegyű, a hivatalos, azaz a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a lélekszám pár héttel később lépett a lélektani határnak számító tízmillió alá. Mi történt, miért és mire számíthatunk?

olvass tovább

Átrendezték az országokat

6966

Kínában és Indonéziában egymás hegyén-hátán élnek, Ausztráliában pedig van egy csomó üres hely - ahogy nálunk is lesz, ha így folytatjuk. Igazságtalan? Egy vállalkozó kedvű grafikus igazságot tett: átrendezte a Föld térképét úgy, hogy az országok népességének megfelelő területeket tükrözze. India kapásból elfoglalta Kanadát, Pakisztán Ausztráliát, Ázsia fele pedig a kínaiaké, az oroszoknak csak egy közepes méretű paca maradt alattuk, nagyjából akkora, mint a japánoké, akik egyébként Afrikába költöztek. Az eredeti országhatárokhoz nem nyúltak, csak a nevüket cserélték ki. Érdekes, hogy Amerika, Brazília, Írország és még pár ország a helyén maradhatott. A magyarokat Kelet-Ázsia csücskében keressétek. A nagyfelbontású képért ide kattintsatok.

Mindjárt hétmilliárdan vagyunk

8099

Bár hazai viszonylatban, de cikkeztünk a demográfiáról majdnem egy éve. Ami itthon aggasztó (fogyunk), az globálisan rémisztő, csak más előjellel (népesedünk). Gyorsjelentés számokban:

  • Még idén eléri a Föld népessége a hétmilliárd főt - állítja David Bloom, a Harvard professzora az ENSZ adataira támaszkodva.
  • A növekedés robbanásszerű: 1999-ben, azaz 12 éve értük el a hatmilliárdot.
  • 2050-re 2,3 milliárddal többen leszünk; ennyi (azaz 2,3 milliárd) volt a Föld népessége összesen 1950-ben.
  • A jelek szerint az emberiség meglehetősen szelektíven szaporodik: az előbb említett többlet 97 százaléka (!) a fejlődő országokban születik majd. A fejlett országok népessége stabil marad, de öregszik, egyre kevesebb aktívan dolgozó felnőttel.
  • Az évtizedes előrejelzések meglehetősen óvatosak. 2100-ra a Föld népessége akár 15,8 milliárd is lehet, ha a nők szülési kedve (lehetősége) nem csökken, de az is lehet, hogy nagy lejtmenet következik és "csak" 6,2 milliárdan leszünk.