modellek

Csoportkép

1615

Csak meg akartuk mutatni ezt a két csoportképet...

Hullanak a modellek

2406

Számtalanszor híradó és bulvár téma volt már egy-egy modell halála. Sajnos a téma ismét aktuálissá vált, hiszen október 11-én a húsz éves modell Randy Johnston egy szombat esti buliban elhunyt. Randy Johnstona Dior Homme modellje volt, halálának okát még vizsgálják, természetesen az öngyilkosság még nem kizárható, de az sem, hogy valamilyen szer okozta a halálát.

Sajnos van másik példa is. Nem is olyan régen, még nyáron volt tele a sajtó az orosz modell, Ruslana Korshunova halálával. Az orosz szépség is csak húsz éves volt, mikor kilencedik emeleti Manhattan-i luxuslakásából a mélybe zuhant. Később a nyomozás során a halottkém megerősítette az öngyilkosság gyanúját. A Nina nevű Nina Ricci  parfüm csodaszép kampányarca valószínűleg szerelmi bánat miatt szánta rá magát a végső döntésre.olvass tovább

Fekete modellek

2566

2007 októberében történt, hogy Vivienne Westwood - aki a divattervezés mellett mindenféle jó ügy élharcosa - felszólalt a fekete bőrű modellekért. Vivienne kifogásolta, hogy a magazinok, a divattervezők nem foglalkoztatnak olyan nagy számban fekete modelleket, mint ahogy azt tehetnék, fajgyűlölettel vádolva meg a szakmát. A szerkesztők és a tervezők persze azzal védekeztek, hogy olyan lányt kell a címlapon szerepeltetniük, aki növeli az eladásokat, és hogy az emberek még nem olyan elfogadóak ezen a téren. De Vivienne úgy gondolja, néha a magazinoknak megdöbbentő dolgokat kell tenniük, az emberek pedig majd szépen lassan hozzászoknak. Vivienne Westwood nem a levegőbe beszél, de példát is mutat, mindegyik bemutatóján láthatunk színes bőrű lányokat a fehérek mellett.

A tények is a tervezőnőt igazolják, hiszen míg Kate Moss huszonnégyszer, addig Naomi Campbell csak nyolcszor szerepelt a Vogue címlapján. Felmerül a kérdés, hogy Kate és Naomi nem egyformán népszerűek, nem lehet ugyanakkora példányszámot eladni mindkettőjükkel? Dehogynem, de akkor mi lehet ennek a hátterében?

Valószínű Vivienne Westwood akciója felhívta a szakma figyelmét a problémára, hiszen nem sokkal később az olasz Vogue egy teljes lapszámot szentelt fekete bőrű szépségeknek. Az említett szám az olasz Vogue 2008-as júliusi száma, amely a Black Issue címet viselte. Nem csak a magazin címlapján és divatösszeállításaiban kaptak helyet a színes bőrű lányok, hanem a cikkekben is fekete nőkről volt szó. Többek között Liya Kebede, Sessilee Lopez, Jourdan Dunn, Alek Wek, Tyra Banks, Veronica Webb, Yasmin Warsame, Arlenis Pena, Chanel Iman, és Toccara Jones kaptak helyet a modellek közül a magazinban.

Az olasz Vogue akciójának még csak négy hónapja, de ennek ellenére elég hamar követője akadt, hiszen a párizsi Vogue 2008-as októberi számában található egy fekete modellekkel készült divatanyag. Az összeállítás játékosan az Afrodisiaque címet kapta, a két modell pedig Lakshmi Menon and Yasmin Warsame. A fotós Mario Testino, a divatszerkesztő pedig Carine Roitfeld volt.

Mi lehet az oka annak, hogy a nagy modellek között is csak két igazán híres fekete bőrű lány van - Naomi Campbell és Tyra Banks -, a mostani lányok közül - pedig ők már rengetegen vannak - nem emelkedik ki egy színesbőrű lány sem, úgy mint Agyness Deyn vagy Lily Cole?olvass tovább

Élet a backstage-ben

3161

A divatvilág talán legérdekesebb helye a backstage, hiszen ott, a kulisszák mögött olyan munkálatok, események zajlanak, amelybe keveseknek nyílik lehetősége betekinteni. Összeválogattunk a 2008-as fashion weekek backstage fotóiból egy galériányit, amely betekintést nyújt ebbe a különös világba, ahol mindenfelé ruhák lógnak, polaroidképek vannak szétszórva, állandóan zúg a hajszárító és száll az alapozó…

A backstage-ben születnek a modellek frizurái, a sminkjei és ott végzik az utolsó simításokat a ruhákon. A bemutató a tervező életében szezonról szezonra a legfontosabb esemény, hiszen a féléves munka itt nyerheti el megérdemelt jutalámát. Nem csoda tehát, ha hatalmas csapat dolgozik azon, hogy egy-egy bemutatón minden tökéletesen menjen. Külső szemlélőnek talán úgy tűnhet, hogy a bemutató előtt mindenki csak fejvesztve rohangál, pedig általában egy jól szervezett csapatmunkáról van szó.

A tervező a kollekció létrejötte, de még a bemutató előtt egyeztet a profi fodrász és sminkes stábbal, együtt megalkotják a ruhák hangulatához leginkább passzoló make upot és frizurát. Általában egy-egy vezető sminkes és fodrász van, a többiek aztán az ő elképzeléseik alapján dolgoznak.

Persze nemcsak a tervezővel és a kollekcióval kapcsolatos kulisszatitkok miatt érdekes a backstage, a több órát igénylő próbák, sminkelés és frizura készítés miatt a Fahion Week-ek alatt ez a hely lesz a modellek otthona, hiszen rengeteg időt töltenek a színfalak mögött. A backstage-ben esznek, telefonálnak, és ha kész a smink és a haj, van egy kis idejük, akkor olvasgatnak - jobb híján a földön ülve -, és itt élnek társadalmi életet barátaikkal is.

Backstage itt!

Melyikre csúsznál rá?

3390

Ha nem pont pasiknak szánt kollekcióról, márkáról vagy éppen egy márka férfi vonaláról van szó, akkor a pasi modellek csak amolyan díszlet gyanánt kerülnek a kampányfotókra és divatanyagokba. Sokszor még a netes magazinokban, blogokban, fórumokban sem tudják, hogy ki éppen az a srác a képen. Minden információ fel van tüntetve, olvashatjuk a modell lányok és a fotósok nevét, a helyszínt,  de a srácok neve ismeretlen, nem szerepel szinte sehol. Ez szörnyű, hiszen a pasi modellek is megérdemelnének ugyanannyi figyelmet, mint csaj társaik! Egy ötvenes toplistából kiválogattunk tizenöt fiút, nézzétek meg őket a galériában, majd szavazzatok, melyiket tartjátok a leghelyesebbnek!

Klikk a srácokért!