mobiltelefon

Mobilórák

2829

A Prada és az LG már régóta együttműködnek, már ami a designer mobilokat illeti. A két márka új közös terméke a Prada mobilhoz bluetooth-szal kapcsolható óra-telefon, ami tökéletes ajándék azoknak, akik mindig is irigyelték David Hasselhoff kommunikációra használható óráját a Knight Riderből. Az óra tehát bluetooth-szal kapcsolódik az LG Prada telefonhoz, de más LG mobilokhoz is csatlakoztatható, így a csuklónkra pillantva egyből láthatjuk, ha bejövő hívásunk van vagy smsünk érkezett.

Persze nem a Prada és az LG az első, akik ilyennel próbálkoznak, 2008 elején egy ismeretlen márka kijött egy M800-asra keresztelt óratelefonnal. Az M800-as nem túl szerencsés, hiszen lényegesen kevesebb funkcióval rendelkezik, és sokkal kényelmetlenebbül használható mint egy rendes telefon. Manapság még nem megoldható - vagy csak nagyon drágán -, hogy mindent tudjon egy óra-szerű készülék, amit mobiljaink. Már csak a SIM kártya és a memóriakártya helye is problémás egy ilyen pici készülékben, az sms írásról nem is beszélve. A Prada terméke az M800-assal ellentétben csak a telefonon történt eseményeket jelzi ki, megkímélve a felhasználókat attól, hogy folyton kivegyék a zsebükből vagy a táskájukból telefonjukat: elég csak az órára pillantani, a telefont pedig csak akkor elővenni, ha valamilyen eseményt jelez karóránk.

Az ismeretlen márka mellett a - nálunk inkább csak az autóiról híres - Hyundai is gyárt mobilórát a tévéken és monitorokon kívül. A Hyundai terméke, akárcsak az M800-as szintén egy teljesen különálló telefon. A Prada-LG termékhez hasonló, bluetooth-szal csatlakozó karórát a Sony Ericsson is piacra dobott még 2007 első felében. Ez az óra sem tudott többet, csak rezgéssel figyelmeztetni a bejövő hívásokra és smsekre, de kezelni azzal sem lehetett őket. A Sony Ericsson, a Hyundai és az LG mellett a Samsung is jelentkezett egy karóratelefonnal nem is olyan régen. A technológiának még sokat kell fejlődnie, hogy ezek a karóra méretű telefonok jól használhatóak legyenek, de elképzelésnek mindenképpen tetszetősek.

Sosem feledlek!

5818

Okostelefonok támadása és követhetetlen fejlődés? Ugyan már, azért mert ma javarészt ezek a jelzők uralják a mobiltelefonok piacát, még akadhat olyan helyzet, mikor kellemesen nosztalgiázgatunk, ha szóba kerül egy régi mobilunk. Biztosan nektek is volt egy, vagy több olyan készüléketek is, amit rajongva szerettetek. Elkötelezettségetek érthető, hiszen vagy formásak voltak, vagy az akkori viszonyokhoz képest kiemelkedően okosak.

Éveken át tartó, szoros kapcsolat fűzött egy Ericsson T20-as típusú telefonhoz, amire mindmáig rajongással gondolok, jóllehet aprócska kijelzőjétől ma már a hajam tépném, ha élesben kellene használnom. Egészen biztos, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki túlontúl kötődik az első, vagy az egykor nagy becsben tartott mobiljához, de miért? Közel tíz évvel ezelőtt szó sem lehetett arról, hogy bemegyünk a szaküzletbe és csak úgy megvesszük a kiszemelt telefont. Nem, ki kellett várnunk a következő szülinapot, karácsonyt, bármely olyan jeles eseményt, amire ha mázlink volt, megleptek minket a hőn áhított mobillal. Sosem cserélgettem havonta a telefonomat, sőt sosem értettem, miért jó, mikor valaki néhány hét különbséggel váltogatja a készülékeket. Pláne ma egyértelmű, hogy az iPhone-ok, Blacberry-k innovációjával sem fejben, sem pedig anyagilag nem lehet lépést tartani, így nem marad más, mint elköteleződni, méghozzá hosszabb időre. Ettől függetlenül kétlem, hogy mai telefonjainkhoz képesek lennénk annyira ragaszkodni, mint azokhoz a készülékekhez, amikre hónapokig vártunk, hogy szalaggal átkötve végül a kezünkben landoljanak. Melyek voltak ezek a darabok? Egy galériányit összegyűjtöttünk nektek, és persze várjuk a ti kedvenc típusaitokat is!

Egy kis időutazás!

Érd utol magad!

6555

Hogy kezded a munkanapod? Leülsz, végiggondolod a hosszú és rövidtávú teendőidet, beosztod az idődet és a kreatív energiáid, hogy a nap végén úgy állj fel, hogy tiszta vagy, megtettél mindent, és minden helyzetből kihoztad a maximumot? Vagy mint a legtöbbünk: próbálod utolérni magad, mielőtt egyáltalán elgondolkodhatnál rajta, hogyan tovább? Egyáltalán utol tudod érni magad valaha is?

olvass tovább

Féltéglákra emlékezünk

6673

„Figyelj, ha gáz van, ezt megnyomod, vársz egy kicsit, itt vannak számok, ezekkel tárcsázol, és vársz, hogy kicsöngjön. Az antennát előtte húzd ki” – ezekkel a szavakkal adta kezembe apám az első mobiltelefont, amit életemben láttam. Azóta tudom: egy Nokia 2010-esről volt szó, amely elkísért még az egyetem első éve alatt is, amikor pedig már mindenkinek zsebben hordható telefonja volt – vagy semmilyen. A retró-reflex már akkor is működött, bár elsőre nem értettem, miért állnak körül, amikor a folyosón elővettem és kihúztam a mai szemmel vállalhatatlan eszköz antennáját. Pedig a 2010-es már a legújabb kori mobiltelefon-történelem része volt, hiszen a mai értelemben vett mobilt 1973-ban találták fel és a nyolcvanas évek eleje óta jelen van a piacon. Ha valaki azt hiszi, féltégla-méretű eszközökről van szó, az téved: egésztégla-méretű eszközökről van szó. Tekintsük hát át a fontosabb állomásokat a táskában hordható szörnyetegektől a zsebben lapuló atomerőművekig.

olvass tovább

Bedrótozva

6839

Öt év alatt megduplázódott azok száma, akik otthonukban hozzáférnek az internethez. Nem egyszerűen arról van szó, hogy szépen, egyenletesen, magabiztosan terjed az internet: a terjedés üteme is gyorsul. A tavalyi évre érte el az emberiség az 1,4 milliárdnyi felhasználót, idén év elejére ez a szám 1,6 milliárd lett, év végére pedig elérhetjük a kétmilliárdos határt – közölte a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség (ITU). Nem is olyan sok ez a szám, tekintve, hogy a Föld népessége jelenleg 6,8 milliárd fő, azaz több mint kétharmadunk még mindig csak üggyel-bajjal vagy egyáltalán nem fér hozzá, esetleg azt sem tudja, mi fán terem. Mindezt egyébként a statisztika világnapja alkalmából közölték – mert ilyen is van, október 20-án „ünnepeljük”.

olvass tovább