miniszoknya

Combot ki!

2299

A miniszoknyát elvileg a hatvanas években találta fel Mary Quant, de következőkből kiderül, hogy ennél sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza a régóta népszerű ruhadarab története. Összegyűjtöttük a legfontosabb számokat és évszámokat ezzel az aprócska szoknyával kapcsolatban.

1998-ban tíz pont levonást kaphatott azért egy bangkoki egyetem diáklánya, ha a miniszoknya viselésével megszegte a ruházatra vonatkozó előírásokat.

A hatvanas évek modellje, Twiggy, tizenöt éves volt, mikor a vékony testalkatot, a hatalmas szemeket és az ultrarövid miniszoknya stílusát London után Amerikában is népszerűvé tette.

Egy felmérés szerint a nők huszonnyolc éves korukban hagyják abba a miniszoknya viselését.

1987-ben egy butikban az ultraminiszoknyák hossza épphogy csak elérte a 38 centimétert.

1993-ban negyven munkaórát vett igénybe egy Hervé lycra miniruha elkészítése, amely háromezer-ötszáz dollárért talált gazdára.

A hatvanas években Anglia húsz év alatti lakosságának harminchárom százaléka hordott miniszoknyát, ugyanez az akkori amerikai lakosság ötven százalékára volt igaz.

Huszonhárom éves volt Lynn Redgrave színésznő, mikor 1966-ban a Georgy Girls című filmért jelölést kapott az Akademy Award-on, és a következőket mondta: "Ez a legvadabb dolog, amely a miniszoknya óta sújtotta a világot!"

1967-ben New York polgármestere a következőket mondta az újságíróknak a miniszoknya népszerűségéről: " képessé teszi a nőket, hogy gyorsan fussanak, ezért van rá szükségük"

1986-ban Karl Lagerfeld újraalkotta a híres Chanel kosztümöt miniszoknyával. A történethez hozzátartozik, hogy a divatház alapítója, Coco Chanel híresen utálta a miniszoknyát.

2002-ben a litván parlament kitiltotta a miniszoknyát az épületéből.

A Pink nevű tévécsatornán - amely Franciaország első meleg tévé adója - 2004-ben viseltek először transzvesztiták magassarkút és miniszoknyát.

Egy lengyel politikus követelte 2007-ben egy a miniszoknyák viselésére vonatkozó törvény megalkotását, természetesen a prostitúció visszaszorítása céljából.

I.e. 5300-ből való szobrokat találtak az archeológusok Szibériában, amiken a nők már miniszoknyát viselnek!

A 15 000 kifejezést tartalmazó modern latin szótárban - amelyet 1997-ben adott ki a Vatikán - is megtalálható a "tunicula minima" (miniszoknya) kifejezés.

A mini kortalan

4610

Mikor egy éve írtunk a miniszoknya történetéről, a kijelentések között szerepelt, hogy "egy felmérés szerint a nők huszonnyolc éves korukban hagyják abba a miniszoknya viselését". Ám ez a tény megdőlni látszik, hiszen a húsz éves átlaggal ellentétben ma már a negyvenes nők szoknyahossza nem negyvenhat centiméter, hanem harminckettő körül ingadozik - ez az a hossz, amivel régen egy huszonéves lány fedte el lábait.

Jennifer Aniston (40) és Cindy Crawford (43)

A hatvanas években a miniszoknya a lázadást, a szabadságot szimbolizálta, nem csoda tehát, ha akkoriban Nagy-Britannia húsz éves korosztályának harminchárom, míg az Egyesült Államok ugyanezen rétegének ötven százaléka hordott minit. Az elmúlt időszakban egyre jobban tolódik ki az az életkor, ameddig egy nő szabadon mer ilyen kurta szöveteket viselni. Míg a nyolcvanas években elképzelhetetlen volt, hogy egy harmincon felüli rövidke szoknyát húzzon, addig ma már bőven a negyvenen túli csajok is bátran hordják. Victoria Beckham (35), Dannii Minogue (38), Cindy Crawford (43), Jennifer Aniston (40) és Courteney Cox (45) is gyakran mutatkoznak miniszoknyában. Ennek több oka lehet, például az, hogy a mai nő retteg az öregedéstől, így keményen dolgozik az edzőteremben vagy kemény összegeketfizet a plasztikai sebésznek, hogy fiatal maradjon, s ennek eredményét szeretné is közszemlére tenni. A csodaszereknek és az új módszereknek köszönhetően sok esetben ma már jó néhány évet letagadhatnak a nők, ezért az öltözködésükben sem a saját, hanem egy fiatalabb korosztályhoz akarnak idomulni: miniszoknyát húznak, akárcsak húsz évesen. Ez normális? Elfogadható vagy tiltólistás? Szerintetek mi a mini viselésének felső korhatára?olvass tovább