mikulás

Óvakodj a Mikulástól!

7041

Volt már középkori szent, gonosz manó, mitikus lény és kommunista propagandaeszköz, de az biztos, hogy a Coca Cola elhíresült reprezentációja óta a Mikulás (vagy Télapó – bocsánat, de most egy kalap alá vesszük) főbb ismérveit illetően nagyjából ugyanúgy néz ki. Világos: egy cég sem kockáztatja meg, hogy egy esetleges alternatív megközelítéssel veszélyeztesse a mikuláscsoki-piacon betöltött pozícióját, a legfontosabb ugyanis, hogy a gyerek felismerje és lehetőleg olyan meleg érzéseket keltsen a szívében, hogy azonnal le akarja harapni a fejét. Ezen szempontok mentén gyorsan felmértük, hova fejlődött (azaz fejlődött-e egyáltalán) idén a felhozatal: elmentünk a legközelebbi boltba és gyakorlatilag belesöpörtük a kosarunkba azon példányokat, akik a többieknél is szánalmasabb tekintettel könyörögtek, hogy szabadítsuk meg őket a szenvedéstől.

Szigorúan a külsőségekre mentünk: szofisztikált gasztrotesztre tehát ne számítsatok. Cserébe hosszasan és közelről tanulmányozva a termékeket felfedeztük nektek a csokigyárak Mikulás-értelmezéseinek valódi arcát. Az eredmény döbbenetes: van itt a drogos skizofréntől kezdve az élveteg szexőrültig minden. Nem tudjuk, hány esetben dolgozott befolyásolt tudatállapotban (vagy egyszerűen csak rosszul) a grafikus, illetve mennyiben tehet a látványról az, hogy ami két dimenzióban jól nézett ki, az egy csokiöntvényre simítva már egészen más élményt ad, de ez mindegy is. Íme a Cotcot Nagy Felszínes Mikuláscsokitesztje.

olvass tovább

A legcikibb Mikulás

7079

Megpróbáltuk megtalálni, de a jelek szerint nem sikerült. A küldetést egy olvasónk teljesítette, aki - mint szerényen írta - szerette volna hozzátenni a magáét a Cotcot mikuláscsoki-tesztjéhez. A levél tanúsága szerint gyári állapotában, megnyúzva és ízre is megvizsgálta a "legcikibb Mikulást". "Az íze nem volt rossz, de minden hátsó szándéka az arcára volt írva" - írja Ági.

Mit mondhatnánk? Egyetértünk. Köszönjük!

Miért éppen Lappföld?

8462

Nagyjából mindenkinek közös gyerekkori élménye, hogy december 5-én este szorgosan sikálja a cipőit, miközben azon stresszeli magát, hogy vajon elég jó volt-e egész évben ahhoz, hogy a Mikulás telerakja mindenféle jóval az ablakpárkányra helyezett lábbeliket. Aztán persze valahogy mindig tele lett reggelre ajándékkal a cipő, amire többféle magyarázat is kínálkozott: vagy annyira jók voltunk, hogy megérdemeltük (többségünk így értelmezte az eseményeket), vagy tényleg jóságos a Mikulás (én rendszerint ezzel a teóriával azonosultam). A másik dolog, ami nem kis mértékben foglalkoztatta a gyereksereget ebben az időszakban, hogy bármennyire igyekeztünk is, soha nem sikerült tetten érni a nagyszakállú öregurat. Végül aztán a valóság felülkerekedett: vagy lebukott valamelyik szülő küldetés közben, vagy szép lassan kinőttünk a meséből és a felvilágosításnak az is részét képezte, hogy nem létezik Mikulás, sőt Jézuska sem. Valahogy feldolgoztuk a súlyos illúzióvesztést, és az élet egyéb kegyetlenségei közé utaltuk, és valahogy menet közben megismerkedtünk a Szent Miklós legendával, ahonnan az egész kiindult. Az azonban kevéssé világos, hogy miként lett a lila palástos, kis-ázsiai püspökből piros bundás, lappföldi illetőségű öregúr.olvass tovább

Pálinkázik-e a Mikulás?

8733

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, december 6-án, a Mikulás ünnepén valójában a szegény gyermekeket gyámolító Szent Miklós egykori püspök emléke előtt tisztelgünk. Azt viszont már csak kevesebben tudják, hogy ugyanez a Miklós Magyarországon, a pálinkafőzők védőszentje is. Pedig a pálinkás Miklóst jóval régebben ismerte hagyomány, mint a gyermekek csizmájába ajándékot csempésző Mikulást.

olvass tovább

Szexet hoz a Télapó!

9570

Minden gyerek izgatottan várja a Télapót és kíváncsian lesik, hogy vajon milyen meglepetést rejt a puttonya, virgács vagy édesség lapul-e a csomagban. Persze, nemcsak a gyerekek kedves ünnepe december 6-a, a felnőttek számára is remek szórakozást nyújthat – például ha különleges érzéki örömökkel lepik meg egymást ezen az estén.olvass tovább