miez?

Viszlát Cavalli!

5317

A vészjósló cím szerencsére csak egy felvetés, ami hamarosan akár be is következhet. Mármint, hogy elköszönünk a nagy divattervezőktől, ahogy néhány évtizede megtettük ugyanezt a suszterekkel, a szűcsökkel, hogy a szakmánál maradjunk. Történt ugyanis, hogy a technikai fejlődés utolérte a szabókat, anyagtervezőket is. Magyarországon - méltán a feltaláló nép címhez - kifejlesztettek egy ruhatervező robotot, amely testre - tehát méretre - szabja a ruhadarabot. Tamás Péter fejlesztése egy 3D-s próbababa létrehozását teszi lehetővé, mely a mi méreteinkkel rendelkezik. Ez azért különösen fontos, mert sokkal kevesebben rendelkeznek konfekció méretekkel, mint akikre pont passzol az S, M, L-es jelzésű ruha.

A számítógépes ruhaipari gyártáselőkészítő rendszerek az 1980-as években jelentek meg, céljuk elsősorban a tömeges széria elkészítése volt. A számítógépek teljesítményének rohamos növekedése az ezredforduló körül megteremtette a térbeli ruhatervezés lehetőségét. A célok között szerepelt a ruhatervezéshez szükséges testmodell egyéni alkatnak – fényképekkel meghatározott, vagy térbeli letapogató berendezéssel mért adatainak – megfelelő kialakítása úgy, hogy az alkalmas legyen mind testre szabott ruhadarabok tervezésére, mind a virtuális ruhapróba lebonyolítására. - Tamás Péter

Maga a szerkezet úgy működik, hogy egy hengeres alakban elhelyezett négy darab digitális fényképezőgép rögzíti az alak vonalát egy lézercsík segítségével. A hajlatokat egy, az autógyártásban is használatos finommechanikai robot végzi el. Miután ezeket az adatokat eltárolták, a számítógépes szoftver elkészíti a bábut, amely a modell alkatának hű mása. Szerintünk ez óriási előrelépés, hiszen a ruhapróbákon így nem is kell jelen lenni, a tervezés szabadon alakítható. Sőt, mivel nemrégiben kifejlesztettek egy anyagmeghatározó robotot is, lassan már az emberi anyagismeretre sem lesz szükség, ami valljuk be, nem tévedhetetlen. Mire is gondolunk pontosan? Nos, ha veszünk egy textilt, arról nehezen lehet eldönteni, hogy milyen lesz az esése, légáteresztő képessége vagy épp a gyűrődése. Szintén a BME-n kifejlesztett szoftver egy anyagról úgy képes mintát venni, hogy amellett, hogy a méretét, színét, anyagsűrűségét meghatározza, még tizenháromféle opciót felállít a matériáról, amelyből elkészülhet a tökéletes ruhaköltemény.

Mi ez? Szelén

5559

A szelén - vegyjele: Se - az aranyhoz hasonló nem fém elem, létezik vörös és szürke szelén, utóbbi félvezető tulajdonsággal bír. Ha sokat eszünk belőle meghalunk, de ha semennyit, akkor is. Na, persze nem azért, mert létfontosságú a fotoelektromos tulajdonsága, ami miatt fotocellákat tudnak készíteni a segítségével, hanem mert az antioxidánsok közé tartozik, és mint ilyen, segítségünkre van a táplálékok feldolgozásakor keletkező szabad gyökök megkötésében. Amennyiben E-vitaminnal társítva fogyasztjuk, akkor felerősítik egymás jótékony hatásait. Kutatások szerint a szelén - brit tudósok bebizonyították ... - számtalan testünkkel kapcsolatos dologra fejti ki jótékony hatásait: megszünteti a fejbőr korpásodását, enyhíti a menopauza kellemetlen tüneteit, lassítja az öregedést, kiválóan alkalmas ízületi panaszok kezelésére, infarktus megelőzésére, javítja a májfunkciókat, erősíti az immunrendszert, sőt még élesedikis  a hallásunk a szelén hatására. A szelén nagyon jó kis cucc.

Természetesen

A legjobb, ha nem készítményként faljuk ezt a nem fémet, hanem táplálkozásunk során visszük be a szervezetünkbe. Ezt a következő élelmiszerek segítségével tudjuk a leghatékonyabban megtenni: brokkoli, korpa, hagyma, búzacsíra, (szegény) tonhal, paradicsom, belsőségek - máj, vese -, tengeri herkentyűk - rák, kagyló -, vörös hús, vaj, citrusfélék, avokádó, sörélesztő, lencse, teljes kiőrlésű gabonafélék.

Se

Az University of Arizona és a Cornell University vizsgálatai bebizonyították, hogy napi kétszáz µg szelén táplálékkal történő bevitele 46%-kal csökkenti a tüdőrák, 65%-kal a prosztatarák és 58 %-kal a végbélrák, valamint 39 %-kal minden egyéb rákfajta halálozási arányát. Persze ha egészségesek vagyunk, elegendő napi száz-kétszáz µg is, ahhoz, hogy jól működjünk, viszont vírusfertőzés esetén, rövid távon - néhány nap - akár napi hatszáz µg szelén elfogyasztása is javasolt. A mérgező mennyiség közel ezer µg naponta, ha túladagoljuk, akkor egészen furcsa tüneteket produkál a test: fokhagymaszagú lehelet, idegesség, depressziós tünetek, émelygés, hajhullás, körmök töredezettsége. Szerencsére kiegyensúlyozott táplálkozással nehéz túladagolni a szelént, viszont, ha táplálékkiegészítőként szedjük, akkor könnyen előfordulhat.