mi ez?

Mi ez? Szolmizáció

1579

A zene csodálatos dolog, ha valamiért adnék Nobel-díjat a világban, akkor azt biztosan az egyetemes zene kapná, ami mindenhol ott van az életünkben. Éveken át tanultuk az iskolapadban az alapokat (már ahol, sokunknál semmiféle képzés nem zajlott, még a kottát sem ismerjük), szóval egészen régről hordjuk magunkkal, generációról generációra.

Dó, ré, mi fá, szó, lá, ti, dó, ezt ismételtük éveken át az iskolában, megjegyezni kézjelekkel együtt bonyolult volt. Legendák keringenek arról, hogy ezt Kodály Zoltánnak köszönhetjük, ám az igazság az, hogy ő egy már régről ismert rendszert vett át. Célja az volt, hogy megtanítsa növendékeit a tiszta énekhangokra, pontosabban a biztos hangeltalálásokra. A rendszert Arezzoi Guido iskolája teremtette meg, kb. 1000-ben. Igen, ennyire régen, mégpedig egy Szent Jánosnak írt himnuszból, mert sorainak egy-egy kezdőhangja adja a szolmizációs hangokat (UT-RE-MI-FA-SOL-LA-SI). Később úgy találták, hogy az UT szótagot nem lehet olyan jól énekelni, ezért Giovanni Battista Doni 1640 körül a saját családnevének egy szótagjával  helyettesítette azt. Egyes források szerint a Dominus (Úr, Isten) latin szóból eredeztethető a dó. Kodály Zoltán pusztán átvette ezt és beültette a magyar énektanulás alapkövének, hogy legyen a zene mindenkié.

A germán és angolszász területeken, Magyarországon, Japánban a szolmizáció feladata az, hogy ábrázolja a hangok egymáshoz való viszonyát, tonalitását, anélkül, hogy megkötné a hangnemet. Sok országban a szolmizációs hangot ABC-s névvel (C, D, E, F, G, A, H, C) helyettesítik, aminek ugyanez a lényege. Mindent összevetve, ha szerettük, ha nem, több mint ezer éves dolgot tanultunk meg.

Találd ki! Red Bull

1593

Mi az, ami a következőkből áll? Vigyázat, becsapós!

Víz, szacharóz, glükóz, savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-citrátok), szénsav, 0,4% taurin, 0,24% glükuronolakton, 0,03% koffein, 0,02% inozit, niacin, pantoténsav, B2, B6, B12, aroma, színezék, karamell. 

Ki ő? Musztafa Kemal Atatürk

1850

Új sorozatot indítunk, a szabály hasonló, mint az ételösszetevőknél, csak ez emelt szintű, azaz első körben nehezebb kitalálni. Ha nem megy, szavazzatok a segítség gombra, és adunk még infókat. Egykéthá!

Nevét a szokásoknak megfelelően apja születésekor a fülébe súgta, s később kibontakozott személyi kultusza oda vezetett, hogy később kapott nevét senki más nem viselheti rajta kívül. Két később kapott neve is van, egyiket matematikatanárától kapta, ennek jelentése: a tökéletes.

Katona és államférfi, aki országa köztársaságának megalapítója és egyben első elnöke. A mai napig mély tisztelet övezi, s természetesen minden városban, faluban valamit róla neveznek el. Az I. világháborúban elért katonai sikerei teremtették meg a lehetőséget, hogy megszerzett erejét felhasználva eltörölje a megelőző államformát, és kikiáltsa a köztársaságot. Köztársasági elnök, miniszterelnök és a parlament elnöke volt egy személyben, s országát soha nem látott reformokon vezette keresztül.

Vallásos nevelést kapott, ám már gyerekkorában büszke, öntudatos gyereknek ismerték, s reál és humán vonalon is erős, alapos tudásra tett szert. A hadi akadémián gondolkodó közegbe kerülve a rendszert bírálva filozofált barátaival, s egy rosszakarójuk feljelentése miatt száműzetésbe került. Itt titkos társaságot alapított, majd hazatérte után egy másikba is belépett, mely forradalmat robbantott ki, erre-arra harcolt kicsit, s csomó mindenre rájött, ami a későbbi reformokhoz vezetett. A háborúban hadosztályokat vezetett, majd utána a hadügyminisztériumban kapott állást.

Saját bevallása szerint a politikájának alapelvei a következők voltak: republikanizmus, popularizmus, nacionalizmus, etatizmus, szekularizáció és forradalmiság. Hadügyminiszterből lett egycsapásra államfő, s megkezdődött az ország rendbetétele. Igen korán kapotak a nők egyenjogúságot, visszaszorította a vallást, rendbetette az oktatást, a gazdaságot, a nyelvet. Külpolitikája fontos, reformjaival együtt máig ható irányba lendítette az országot, népe sokat köszönhet neki.

Találd ki! C-vitamin

2365

No, hát akkor mi lehet ez?

atil-cellulóz, magnézium sztearát, mikrokristályos cellulóz, mannit, acidum ascorbinum, Opadry II39 G22507 yellow (Quinoline yellow Al-lake, Sunset yellow Al-lake, vas-oxid, titán-dioxid, glicerin-triacetát, makrogol 3000, hipromellóz, laktóz monohidrát), aceszulfám-kálium, karnaubviasz

A kínai csodabogyó

2452

Nincs olyan ember, aki nem szeretne évtizedekkel többet élni, megőrizve fiatalságát és egészségét egyaránt. A hollywoodi sztárok, mint például: Madonna, Kate Moss vagy Liz Hurley, már rég felfedezték az Ázsiából származó goji-bogyó, más néven kínai farkasbogyó avagy lícium gyümölcs csodálatos hatását.

Ez a gyümölcs Kínából származik, és a Tibetiek állítása szerint:
• lassítja az öregedés folyamatát
• jó hatással van a szemre
• segíti a testsúly megtartását
• erősíti a szervezet ellenálló képességét
• táplálja a májat és a vesét
• pozitív hatással van az agyra, cukorszintre és vérnyomásra
• lassítja az őszülést és a hajhullást

Mindezek mellett vágyserkentő és termékenységet erősítő hatását is ismerték már évszázadokkal ezelőtt, ezen áldásos hatása mellett tizennyolc féle aminosavat, A, B1, B2, C és E vitamint, valamint huszonegy nyomelemet: vasat, cinket, magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmaz.

Széles körökben akkor vált ismertté, mikor egy angol táplálkozástudós elismerte a bogyó jótékony hatását, majd a Tesco piacra dobott egy termékcsaládot, amely kizárólag goji-bogyóból illetve goji-bogyós müzli szeletekből állt.Akik fogyasztják, általában szárított formában teszik vagy müzli tetejére szórják, emellett süteményekben is igen gyakran előfordul mazsola helyett. Azért is, mert az íze a mazsolát és a szárított papayát idézi, és csak nyomokban érezhető savanykás aromája.Kínában már régóta a gasztronómia részévé vált, és napjainkban különböző receptjei az egész világon elterjedtek.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!