mi ez

Mi ez? Nano

36

Biztosan vásároltunk már nanotechnológiát anélkül, hogy tudatában lettünk volna, pláne ha belegondolunk abba, hogy Neumann első számítógépe szobányi méretű volt, és ma már egy női táskában cipelhetjük magunkkal - notebook formájában.
A nanotechnológia parányi méretekkel kísérletezik, ami azért hasznos, mert így tizedétől a százezredéig zsugoríthatja gépeink méretét és súlyát. A gépeken túl hétköznapjainkban előfordul irányított gyógyszer formájában, ahol a hatóanyag idejét és mértékét nanotechnológiával szabályozzák. Ez példázza talán a legjobban, hogy a nanotechnológia a szükséges anyag atomjainak irányított összerakására törekszik.

Tudósok szerint az emberi DNS lánc nem más, mint a természet humán nanotechnológiája, a mai kutatások nem a természet által évmilliókán át csiszolt technológia leképezéséról szólnak, hanem a mindennapi életünket hivatottak megkönnyíteni. A nanotechnológia célja, hogy a létező termékbe beépülve feljavítsa azokat, a nanoeszközök alkalmazásának jövője a számítás- és információtechnológiai-, gyógyászati-, energetikai-, katonai-, űrkutatásbeli alkalmazások.
A legmenőbb nanoeszköz egyértelműen az Apple terméke, mely a nevében hordozza a technológiát. Az Apple iPod nano mindamellett, hogy olcsóbb és szebb, mint a mini és a nagy, ezeknek egy butább variációja is.

Mi ez? - Ásványi alapozó

857

Az alapozók között a legújabb trendiség jelenleg az úgynevezett mineral make-up, azaz az ásványi anyagokból készül alapozó, ami kis tégelyben helyezkedik el, és púder formát ölt. Szóval ha találkoztál már vele, de nem nagyon érted, mi is ez, ismerkedj.


Mi ez, és miért esküsznek rá sokan?

A történet annyi, hogy púderbe oltották az alapozót, s ásványi pigmentekből állítják elő mindezt, azaz elvileg nem tartalmaznak olyan, a természetességgel összeegyeztethetetlen összetevőket, amik sokakat elriasztanak a színes fedőkrémek használatától. Nem tartalmaznak színező- és illatanyagokat (azért színezőt biztos, hisz az a lényeg, hogy van színük), s az érzékeny bőr számára is ideálisak, mert nem irritálják azt. Bár aludni semmilyen sminkben nem szabad, ha mégis vakolattal fejelnéd le a párnát, inkább ezzel tedd, mint egy súlyosabb darabbal.

Ásványi sminkek
olvass tovább

Mi ez? Formaldehid

906

A formaldehid kémiai vegyület, melynek képlete H2CO. Csípős szagú gáz. Azonosítását August Wilhelm von Hofmannnak tulajdonítják. Sok háztartásban használt cuccban is benne van, szigetelőkben, ragasztókban, s a körömlakkodban. Egyéb vegyi anyagok jelenlétében erős gyanta keletkezik belőle, ezt ragasztóként alkalmazzák. A gyanta vízálló, így egyes szalvétákban, törlőkendőkben is benne van. Hab formájában kitűnő hőszigetelő. A formaldehid mérgező, rákkeltő hatású, ezért szabályozzák a felhasználás mértékét. A szem irritációját, nyálkahártyák égető érzését, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat.

Akárcsak a szmog, hiszen a formaldehid a metán és egyéb szerves vegyületek oxidációjának köztes vegyülete. Erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben egyaránt előfordul.  A körömlakkba azért teszik, mert segít megkeményíteni a lakkot – szóval nem gyémántpor van benne -, és megakadályozza, hogy leperegjen a körmödről, hiszen jól ragad. Érdemes elolvasni a körömlakk címkéjét, és nem megvenni azt, ha van benne formaldehid, hiszen ez rákkeltő anyag. Végül is a körömlakk azért van, hogy szebbé tegye a testünket, nem azért, hogy roncsolja azt. Furcsa egy anyag a formaldehid, az egyszer biztos, összefoglalva sokszor jótékony, mint a szemműtéteknél és a biológiai szövetek tartósításánál, és sokszor kártékony, mint a szmogban, a körömlakkban.

Mi ez? Hyaluronsav

923

Szkepticizmussal megáldott lényünk, bizony cseppet sem hisz el mindent, főleg azt, amiről még nem is hallott, s bizony elsőre ez az anyag is ilyen. A hyaluron sav létezik. Méghozzá természetes formában a testünkben, pontosabban a kötőszöveteinkben. Ez a kis savunk felelős bőrünk rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd, ez vezet előbb alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleinek - ráncok, pigmentzavarok, megereszkedés - kialakulásához. olvass tovább

Mi ez? Teafaolaj

960

Van egy csodaszer, de tényleg. Az ausztrál őslakók már jó ideje használják – ősidők óta, mivel őslakók -, mindenre. Ez a teafaolaj, ami több, mint nyolcvan szerves alkotóelemből épül fel, úgyhogy ezeket most nem is soroljuk fel, inkább azt taglaljuk, hogy mire lehet használni.

A  Melaleuca Altemifolia, tehát maga a fa közel nyolc méter magas, apró, keskeny, krémszínű levelei vannak, és Ausztráliában honos. Antiszeptikus hatása miatt nagyon sok területen alkalmazható. Bőrgyulladásnál, égésnél, rovarcsípésnél hűsítésre használják. Bőr- és nemi betegségek esetén is nélkülözhetetlen, pikkelysömör vagy épp vaginafertőzés kezelésénél.  Remekül használható izom- és más fájdalom csökkentésére, az ínygyulladásra és szájüregi daganatokra, orrdugulásra, bőrpírre, torokgyulladásra és számos gombás fertőzésre. Elpusztítja a betegséget terjesztő mikroorganizmusokat, baktériumokat és a gombákat, pozitívan befolyásolja az ember immunrendszerét. Különösen érdekes az a felfedezés, hogy a teafaolaj antiszeptikus hatása gennyes és véres sebbel érintkezve fokozódik. Tényleg multifunkcionális, még a háztartásban is lehet használni: a fehérnemű higiéniában, a vizes helyiségekben előforduló penész eltávolítására, rovarok, élősködők elűzésére, a háziállatok ápolására és parazitáik eltávolítására használható. Tehát a teafaolaj a kullancs eltávolítástól kezdve, a WC pucoláson át, egészen a fogínygyulladásig mindenre jó. Használjátok!