mese

Írj egy mesét!

546

A Reneszánsz Év keretében, Hunyadi Mátyás születésének 565. és trónralépésének 550. évfordulója alkalmából az Aranytíz Művelődési Központ meseíró pályázatot hirdet harminc év alatti fiatalok számára, hogy mesét írjatok. Két kategória van: mesék kicsiknek és történetek nagyobbaknak. Maximum húsz oldalnyi mesével indulhattok, de ne újabb mesékkel pályázzatok Mátyás királyról. A nyertesek pénzt és könyveket kapnak. A díjakat a Költészet Napja alkalmából rendezett ünnepségen 2008. április 11-én, pénteken 15.00 órakor adják át.

A meséket gépelve három példányban, valamint egy elektronikus adathordozón (floppy, CD) névvel és címmel együtt kell leadni az Aranytíz Művelődési Központban. Cím: 1051. Budapest, Arany János utca 10. vagy e-mailben: palyazat@aranytiz.hu a tárgy: meseíró pályázat.

Mesegenerátor

772

Új szórakozást fedeztünk fel az interneten. Ha unod már a Csipkerózsikát és Piroskát, akkor itt az ideje, hogy az általad kiválasztott tulajdonságok, események alapján szülessenek mag a mesék. Egyszerűen add meg a neked tetsző kulcsszavakat, nyomd meg a generáló gombot és kész is a mese. Teszteld!

Kérek még gumibogyószörpöt!

3080

„Sziasztok. XY vagyok, 29 éves és rajzfilmfüggő.” Valami ilyesmivel kezdhetném én is a bemutatkozást a névtelen meseisták klubjában. Nem tehetek róla, imádom a rajzfilmeket. Valamelyik este, valahonnan nagyon messziről, jött egy gondolat a fejembe… tök jó lenne egy varázsceruza. Biztos emlékeztek a rajzfilmre, amiben a srácnak volt egy ceruzája, és amit azzal rajzolt, megelevenedett. Azt hiszem, egyfolytában rajzolnék. Először egy szép házat, majd egy másikat anyunak is aztán autókat… és valószínűleg mindenkinek a világon rajzolnék egy kis otthont, akinek amúgy nincs. 

Másnap a neten utánanéztem ennek a rajzfilmnek, és csodák-csodája találtam is belőle részeket. És ezután kezdődött… egymás után jöttek a videók és az emlékek mesékről, bábfilmekről, rég elfeledett rajzfilmzenékről… teljesen kész voltam. Ezen felbuzdulva jött az ötlet, hogy írok egy tízes listát a régi régi kedvenceimről. Lefirkáltam egy-két címet, közben pedig rájöttem, hogy túl sok volt a jó rajzfilm (kábé negyvenet írtam össze hirtelen). De a top tízet azért is kiszenvedtem…

10. A kisvakond (1963-ban készült cseh rajzfilm). Nem tudom, egyszerűen annyira aranyos volt, pedig még csak nem is beszélt szegénykém, csak nyünnyögött az orra alatt, de még az is aranyos volt.olvass tovább

Csipkerózsika akarna műmelleket?

4040

Akinek van kislánya vagy kistestvére vagy kisunokahúga vagy bármilyen kislányismerőse, pontosan tudja, hogy valamiféle velünkszületett belső, égető igénye van minden nőnemű gyereknek arra, hogy hercegkisasszonynak öltözzön. Vagy királylánynak. Vagy hercegkirálylánynak, esetleg királykisassszonynak. Nem kell ehhez olyan sok minden, csak némi tüll, szoknyácska, koronácska, cipőcske, ékszerecske, sok kicsi csatocska, harisnyácska és lehetőleg mindenből rózsaszín...

De honnan jön ez a nagy királylánykodás? Hallgatjuk, nézzük a meséket egy éves korunktól kezdve, ki-ki megtalálja magának a kedvencét, amivel azonosulni tud. Vannak hősös mesék, kalandos mesék, erkölcsi-nevelő mesék, tanulságos népmesék és persze vannak a királylányos mesék. Ezek népmesei vonala, mint például a Só nagyon is szerethető, de a kislányok között messzenem arat akkora sikert, mint mondjuk a Hamupipőke, a Csipkerózsika vagy éppen a Hófehérke.

Elgondolkodhatunk picit azon is, milyen szerepmodelleket tanítanak ezek a mesék a lányoknak, ha egyáltalán tanítanak. Vajon ekkor rontunk el mindent? Ekkor kezdünk el hinni az igaziban, a hercegben fehér lovon, s azon, hogy holtomiglan-holtodiglan? Legyen bármilyen kilátástalan is a helyzet, a szerelem megtalál, és minden szép lesz és jó? Ez az a pillanat, amikor életünk csúcspontjának a hetedhét országra szóló esküvőt gondoljuk a tökéletes lovaggal, aki jól csókol, jól beszél és megment minket? Ki tudja, érdekes gondolatok ezek.

Mint ahogy érdekes Dina Goldstein fotográfus kérdésfelvetése és munkája is ezen mesehősnőket illetően így, a XXI. században. Vajon miként festenének, hogyan viselkednének a könyvek lapjain megelevenedett figurák a mai világban? Képein láthatunk gyorskajától elhízott Piroskát, gyermeknevelésben megroggyant Hófehérkét, bárban összeomló Hamupipőkét, Csipkerózsikát idősek otthonában és plasztikai sebész pengéje alatt fekvő szépséget is. Még több kép itt.

Belle

Az alma, a laptop és Hófehérke

4657

Ahogyan a lakásunkat is szeretjük egyedivé tenni, és nem az Ikea katalógus valamelyik oldalán található kégliben lakni, vagy ahogyan az öltözködésünkkel kifejezzük önmagunkat nap mint nap, ugyanúgy szeretnénk, ha a laptopunk sem egy tucattermék lenne, hanem egyedi és hozzánk illő, ránk jellemző.

A etsy.com-on ezúttal Apple tulajdonosoknak találtunk nagyon kreatív notebook turbózási módot. Ugye az Apple gépeken ott van a márka logója az alma,  így miért ne használnák ki a designerek a grafikák tervezése során? Kihasználják, és így kerülhet a gépre Hófehérke jól ismert figurája.