melegházasság

Házasság=nem menő?

8054

A házasság egyidős az emberiséggel, viharos története folyamán dinasztiák, országok, egyéni boldogulások tartópilléréül szolgált. A keresztény verzió szerint a házasság szentségét csakis Isten teremtheti meg, ahogyan a jól ismert szöveget ha máshonnan nem, hát amerikai filmekből ismerhetjük, “ember szét ne válassza”. Ezek alapján a férfi-nő-kapcsolat hivatalossá tétele a kultúránk része, beágyazódottsága a társadalom szövetébe nem kérdéses, ugyanolyan természetesnek vesszük két ember házasodási szándékát, mint ahogyan iskolába járunk, szülinapokat vagy éppen karácsonyokat ünnepelünk. Az idők során azonban számos módosítási szándék merült fel a házassággal kapcsolatban és erőre kaptak a holtomiglan-holtodiglant megkérdőjelező, kritikai éllel megfogalmazott vélemények. Sokan a homoszexuális párok egybekelését szorgalmazzák és egy újragondolt, liberálisabb házasság utópiáját sürgetik, míg mások a fogalom képmutató tartalmáról  beszélnek és a válások kiugróan magas arányával érvelnek. De vajon kinek van igaza?olvass tovább

Az első meleg házaspár

8074

Függetlenül attól, ki mit gondol, az 54 éves Kitty Lambert és az 53 éves Cheryle Rudd valószínűleg lesznek olyan erős szimbólumai a polgárjogi mozgalmak történetének, mint az első női szavazó, vagy az első fekete egyetemista. A párt helyi idő szerint a vasárnap első perceiben, azaz rögtön éjfél után adta össze Paul A.  Dyster a New York állam-beli Niagara Falls polgármestere, így ők az első meleg házaspár az országrészen, amely nemrég engedte át a melegek házasodási jogáról szóló törvényt. Több mint száz meghívott nézte őket (ellendrukkerek nem voltak), a háttérben szivárványos zászló és természetesen a város névadó vízesése. A nemi szerepeket nagyjából leosztották: Kitty kék egyberuhát, Cheryle fehér szmokingot húzott, láthatóan zavarban voltak. "Olyan vagyok, mint egy hatalmas áfonya" - mondta az előbbi. "Nem nézek ki nagyon hülyén?" - kérdezte Cheryle. Magán a szertartáson már eksztázisban voltak.

Bár természetesen templomi esküvőről szó sem lehetett (nem is érkezett arról hír, hogy igényelték volna), egy kisebb, ír gyökerű, házasságkötés-szerű szertartást letudtak a hivatalos ügymenet előtt. "Talán első vagyok a történelemben, de egyébként egy egyszerű nagyi vagyok" - mondta az újdonsült Mrs. Lambert. "Hatalmas pillanat ez az életemben, de talán még nagyobb New York állam életében" - idézte a sorok között Neil Armstrongot. Egyébként napra pontosan 12 éve randiznak. Mindketten heteró házasságban éltek, több gyerekük is született, de már leszbikusként találkoztak. Méghozzá úgy, hogy megtudták: barátnőik megcsalják őket - egymással. Ez aztán össze is hozta őket, az egészégügyi problémák (az egyiküknél szívproblémák, a másikuknál rák) csak megerősítették őket abban, hogy egymás mellett a helyük.

Anélkül, hogy az ideológiai hátteret taglalnánk, egyfajta szerkesztőségi állásfoglalásként megjegyzés nélkül közöljük a következő grafikont - ennél többet úgysem tudnánk mondani a kérdésről.

Homofób-e vagy?

8750

A homofóbia-ellenes világnap alkalmából összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket a melegekkel kapcsolatban. Alig egy héttel az után, hogy Barack Obama bejelentette: támogatja az egyneműek házasságát, a téma egyre aktuálisabbá válik.olvass tovább