melegek

Hetero pride

6292

Végül csak engedélyezték: megrendezik a hetero büszkeség napját szeptember 4-én, a melegfelvonulás hagyományos útvonalán, az Andrássy úton. A forgatókönyv is ugyanaz, elvileg bulit, zenét terveznek a Hősök terétől az Erzsébet térre. Az ötletgazda-kezdeményező Koletár Csaba kétezer főre számít, amiből több lehet, tekintettel „az emberek többségének elavult és konzervatív szexuális irányultságára” – nyilatkozta ironikusan egy politikai napilapnak. 

A szervező már tavaly szeptemberben tervezte az eseményt, kérte is a budapesti rendőrséget, hogy engedélyezze és biztosítsa azt. Akkor visszadobták, mondván, hogy túl messzi az időpont, nem tudni, milyen közlekedésre lehet számítani. Most viszont – egy kormányváltás után – újra beadta a kérvényt, amely ezúttal zöld utat kapott. A cél az, hogy tiltakozzanak a „homoszexuális eszmék” nyílt gyakorlása, népszerűsítése ellen. Hogy jogilag mindez belefér-e, arról a szakértők nyilván elvitázgatnak majd egy darabig – valószínűleg igen, hiszen a hetero büszkeség napjának tervében semmi olyan nincs, amit a gyülekezési törvény kifejezetten tiltana. Több szempontból azonban mégis aggályos az ügy.

„Így születtünk”

„Ez elég ciki, és nem túl píszí az EU-n belül” – mondta az éves melegfelvonulásokat és –fesztiválokat szervező Szivárvány Misszió elnöke, amikor megkerestem, mit szól a dologhoz. A homoszexuálisok egyébként az Amszterdami Szerződés értelmében védett kisebbségnek számítanak, így a helyzet „duplán fura” azzal együtt is, hogy mindenkinek joga van elmondani véleményét - tette hozzá Steigler Sándor. Az említett szerződést Magyarország automatikusan átvette, amikor csatlakozott az Unióhoz; lényege, hogy lehetővé teszi a bi- és homoszexuálisok társadalmi helyzetének rendezését, ez alapján lehetséges törvényt hozni például a munkahelyi diszkrimináció ellen vagy az élettársi kapcsolat elismeréséért.

 

Nem csak heteróknak - Budapest Pride 2009 (fotó: Neményi Márton)

A Szivárvány-elnök szerint azért érthetetlen a kezdeményezés, mert ők, a melegek nem valami ellen állnak ki, hanem saját jogaikért. Ráadásul a megfogalmazással („homoszexuális eszmék”) eleve komoly bajok vannak, hiszen szó sincs eszméről, „ezt nem választja az ember, mi így születtünk, így élünk”. Ezt figyelembe véve a melegek ellen fesztivált szervezni „nem szerencsés”, elmenni rá pedig „nem lenne méltóságteljes” – indokolta meg Steigler, hogy miért nem kíváncsiak a hetero büszkeségre.olvass tovább

Csak férfi és nő között

6842

Kizárólag férfi és nő között jöhet létre házasság, a család pedig „nemzedékek szövetsége”. Többek között így módosítaná a magyar alkotmányt egy erre létrejött bizottság. A kiszivárgott koncepciót a baloldal és a zöldek nem támogatják (ahogy az alaptörvény-módosítást általában sem), ám ez kevés lesz, hiszen ha a szöveg a parlament elé kerül, így is megszavazzák majd. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy Magyarországon belátható időn belül biztosan nem köthetnek házasságot a melegek, azaz be kell érniük a jelenlegi, a házassághoz hasonló bejegyzett élettársi viszony intézményével. Természetesen ez sem ment simán: három éve fogadták el ezt a törvényt és tavaly nyár óta lehet élni a lehetőséggel, ám a kettő között konzervatív körökből össztűz zúdult a döntéshozókra.

A Magyar Katolikus Családegyesület Életvédő Fórumának elnöke 2008-ban az Alkotmánybírósághoz fordult, egy családügyben szakértő püspök pedig azt nyilatkozta (nyilván kiterjedt statisztikai kutatások után), hogy „divatba jött a homoszexualitás”, illetve manapság nem „genetikai okokból”, hanem „társadalmi nyomás hatására” válnak az emberek meleggé. A hivatalos változat szerint "a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása", nem is beszélve az erkölcsi kérdésekről (vö. szodómia). A bejegyzett élettársi kapcsolat egyébként pont olyan, mint a házasság, kivéve, hogy nem vehetik fel egymás nevét, nem fogadhatnak örökbe gyereket és természetesen – a fentiek után nem csoda – kimarad a templomi szertartás lehetősége is.

olvass tovább