meleg méltóság menet

Meneteltünk

6418

Szombat délután, a Budapest Pride melegfesztivál lezárásaként lezajlott a Meleg Méltóság Menet. Habár a Művész Moziban tartott meleg fesztivál már 15 éves múltra tekinthet vissza, ennek ellenére a magyar állampolgároknak még a felvonulás gondolatához sem sikerült teljesen hozzászokniuk.

Több országban is rendeznek a budapestihez hasonló meleg büszkeség menetet, amely mindenhol sikeres és biztonságos. Itt nem. „Ez egy nagy buli” - mondják tőlünk nyugatabbra még a hetero párok is az eseményről. Az a gyanúm, hogy ez nálunk még egy darabig nem lesz így. De miért nem tudunk felnőni a feladathoz?

Fotó: Fodor Csaba

Abszolút érthető mindkét álláspont, a melegeké is, de nézzük meg az ellenvéleményeket. Vajon miért gyülekeztek idén is ellentüntetők a menetet óvó kordonon kívül? Ugyan nagyobb atrocitás nem történt, és az ellenzők jóval kisebb számban jelentek meg, mint a tavalyi évben, ettől függetlenül látszik, hogy az emberekben ez egy tüske. Ez egyrészről érthető is, hiszen mindenki csalódott, elveszőben vannak fontos értékek, és úgy tűnhet, mintha a régieket ezekkel az újakkal akarnák helyettesíteni. Persze, hogy a más értékeket szem előtt tartó csoportok is hallatni akarják a hangjukat. Ezzel talán nem is lenne baj, csak arra nem jött még rá az ellenkező emberek többsége, hogy a gyerekes módszerek nem oldják meg a problémákat. Ugyanakkor mit várhatunk egy olyan országban, ahol mindennapos, hogy az emberek mások arcába vágják a véleményüket? És ehhez nem kell még csak melegnek sem lenni! Amíg nem tudjuk elfogadni például azt az alapvető tényt sem, hogy nem csak szép, hanem csúnya emberek is vannak, addig még nagyon messze állunk a meleg-hetero probléma megoldásától.olvass tovább