meleg

suBBkultur

3657

Beleférünk? Szubkultúrák és városimáz(s) Berlinben és Budapesten: zsidó, roma, meleg identitás és reprezentáció a következő BudapestBerlinSzalon témája. 2009. április 29-én immár negyedik alkalommal kerül sor a BudapestBerlinSzalonra. A két közép-európai főváros közti, nyitott szellemiségű társadalmi és kulturális párbeszédet előtérbe helyező programsorozat ezúttal Budapesten szokatlan, de fontosnak ítélt témához nyúl: a szubkultúrák szerepéhez a városmarketingben. Szakértők és illetékesek segítségével járunk utána: része-e a városimázsnak a meghatározó kisebbségi csoportok, a melegek, a romák vagy a zsidók identitása és kultúrája Berlinben és Budapesten – és ha nem, hogyan válhatna azzá? A negyedik, “suBBkultur” nevet viselő BudapestBerlinSzalonnak ezúttal is a főváros egy jeles alternatív helyszíne, a Tűzraktér ad otthont (VI. ker. Hegedű utca 3.). A 2009. április 29-én 19 órakor kezdődő beszélgetés résztvevői: Antal Júlia és Nagy Szilvia, az Ösztrosokk női bulisorozat szervezői, Bojár Iván András építészetkritikus, Budapest városarculati tanácsnoka, Gauder Péter, a Studio Metropolitana ügyvezetője, Kiss Noémi író, Schönberger Ádám, a Sirály művészeti vezetője, valamint a Marom Egyesület elnöke és Manó valamint Gyuri a Beyond Budapest alapítói  – és természetesen a közönség.  A moderátor Zsigó Dávid szociológus lesz. Az audiovizuális pluszért ezúttal is Katona Dániel, illetve Prókaj Ádám felelnek, a beszélgetés után pedig nyáresti örömzene kíséretével folytatható a társalgás. A BudapestBerlinSzalon 2008. októberében fogadta először vendégeit. Szervezői (Gantner B. Eszter, Pákozdi Ágnes és Kovács Mátyás) azért hívták életre, mert úgy látják: hiányoznak a Budapestet pártpolitikától függetlenül szeretők inspiráló és termékeny párbeszédére alkalmas közegei, helyszínei. A szalon azonban ennél többet szeretne: Budapest és Berlin fejlődési dinamikája köré szerveződve találni válaszokat a közös vagy egyéni problémákra és kérdésekre.

Mi ez? Kánikula

4216

A kánikula az egyik olyan szavak egyike, amellyel gyermekként meg kellett küzdenem, hogy ki tudjam mondani. Nem magyar szóról beszélünk! És még csak köze sincs a hőséghez, de mi mégis ennek a kifejezésére használjuk. Ha ezt a szót vizsgáljuk, hogy kánikula, akkor az ókori Rómáig kell visszamennünk. Az akkori csillagászok megfigyelték, hogy a Nagy Kutya csillagkép egyik csillaga, amelyik a legfényesebb, nyár közepén - júliusban - egyszerre kel a Nappal, ez a csillag a Szíriusz. Akkoriban úgy vélték, hogy ennek a csillagnak, amit neveznek Kutyacsillagnak és Caniculanak is, köszönhető a nagy hőség nyáron, mivel ilyenkor nagyon fényes, meg a Nappal együtt kel, akár még logikus gondolatnak is tekinthető. 

Mivel a Szíriusz 80 trillió kilométerrel van a Földtől, ezért nem befolyásolja annak az időjárását. Viszont a latin neve, tehát a Canicula, megmaradt kifejezésnek a hőségre. A kánikula szót először Heltai Gáspár használta: „Caniculában, mellyet hew hólnapnac nevezünc.” (Kánikulában, melyet hév hónapnak nevezünk.) Sok más európai nyelvben is ezt a szóta használják, van tükörfordítását. A oroszok kanyíkulü-znek, az olaszok canicola-znak, az angolok pedig "dog days"-nek nevezik a forró napokat, megtartva a kutya elnevezést a csillagképből.

Az elkövetkezendő napokban, akár negyven Celsius fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, így érdemes lesz sok-sok folyadékot magunkba önteni, nagyon keveset tartózkodni a napon, és védeni a bőrünket, kobakunkat.

Öltözz így, augusztus 3-án

4372

Bár a reggel friss, de még csak hat óra van, most lenne érdemes korzózni, de zárva van minden. A legforróbb hónap kezdődik, bár a július sem volt smafu. Bár Nyugat-Európában egy olyan ciklon kavarog, amely jelentősen lehűti az ottani területek levegőjét, mi ebből ma még semmit nem fogunk érzékelni. Késő délután fordulhat elő némi felhősödés, esetleg csapadék az észak-nyugati országrészben. Tehát, aki a Fertő-tónál nyaral épp, számíthat némi felfrissülésre.

A városi viselet mára legyen szellős és vékony. Felejtsd el a pamuttoppot, ami rádtapad, mert a mai hőmérséklet megköveteli a lenge öltözéket. Ilyenkor leginkább a vékony vászon, lenvászon, már-már átlátszó, de természetes anyagokat részesítsük előnybe. Legyen egy-két alapdarab a nagy hőségre, amelyeket vicces kiegészítőkkel tehetünk mókássá, de persze a megfelelő lánc, táska, fülbevaló kombó elegáns küllemet is adhat. Klasszikus napi kiegészítők mára: naptej, napszemüveg, kalap, kendő, vízpermetező berendezés.

Öltözz így, augusztus 4-én!

4387

Megfigyelőink szerint jelenleg, Magyarország területén Szentendrén van a leghűvösebb - tizenhét Celsius fok- és Pécsett a legmelegebb - itt huszonkettőt mértek. Az éjszaka több felé volt csapadék, a levegő hőmérséklete lehűlt, a klíma egészen friss most, végre fellélegezhetünk. Mivel a hidegfront nyugatról érkezett, ma napközben főleg a középső országrészben valószínűsíthető több-kevesebb csapadék, de késő délutánra az Alföldre is megérkezik a víz.

Örömmel ázunk el!

Ha nem szereted a nyári záporokat, akkor esőkabát, esernyő, gumicipő. Én valószinűleg elázom, mert jelenleg Budapesten nem esik, így nem is viszek esernyőt magammal. A véletlenre bízom a rövid frizurámat! Az öltözködés ma legyen kicsit rétegesebb, mivel később akár harminc Celsius fok is lehet, nem árt, ha le tudunk vetni egy-két darabot. Leggings, vászon tunika és platform cipő. Ez a mai szettjavaslatom. Persze a short, dorkó, poló kombó is elfogadható... Kiegészülhetünk esernyővel, vicces esőkabáttal, vízhatlan táskahuzattal, és fájdalomcsillapítóval, mivel a fronthatás iszonyú erőteljes ma. Ha a lábunk fázósabb, akkor elővehetjük a zárt cipőnket, vagy akár hosszú szátú nadrágba is bújhatunk! Kardigán, vékony pulcsi, belebújós legyen nálunk, ma még fázhatunk is.

A hét képekben

6442

A múlt héten kimaradt a válogatás, így most kicsit messzebbre tekintünk. Közbejött ugyanis ez:olvass tovább