megelőzés

Hapci!

3611

Itt van újra! Igen a tavasz, a rügyezés, a virágzás, a pollenszezon és az allergia. Bár én nem hiszek az allergiában, viszont körülöttem sajnos nagyon sokan igen, és nemcsak hogy hisznek benne, de még produkálják is az allergiás tüneteket. A legjobb amit tehetünk az a megelőzés és a természetes gyógymódok. Hogyan lehet megelőzni az allergiát? A hagyományos tüneti kezelések, a szteroidok, az antihisztaminok szedése helyett inkább erősítsük immunrendszerünket, teremtsük meg az allergiamentes létet. Ez némi odafigyelést igényel, illetve bizonyos életmódváltást is.

Azért van allergia...

A megváltozott biológiai környezet, a néhány évtizede még ismeretlen betegséget mindennapossá tette. Az életkörülményeink alapos változáson estek át, lehet, hogy kényelmesebbek lettünk, de semmiképpen nem egészségesebbek. A lakások tele vannak mozdíthatatlan szőnyegekkel, tapétákkal, de a legnagyobb baj, hogy rengeteg vegyszert használunk a háztartásban, ételeinkben, bőrünk ápolásakor. Sajnos a ezek hatására, illetve a légszennyezettség miatt az évezredek óta velünk együtt élő anyagok szerkezete megváltozott. Ez azt jelenti, hogy a manapság allergiát okozó kis részekre rátapadtak ezek a szennyező anyagok, így szervezetünket irritálják. A környezeti változásokkal együtt az életmódunk is megváltozott. közismert tény, hogy egy falun, a természethez közel nevelkedő gyermek sokkal kisebb százalékban lesz allergiás, mint egy városi, úgymond természettől sterilizált környezetben felnövő. A túl "tiszta" környezet kedvez az allergiás hajlamoknak, mert az immunrendszernek szüksége van a korai fertőzésekre a normális működéshez, hiszen ekkor aktivizálódnak a limfociták közül a Th1-es sejtek, amelyek a normál immunválaszért felelősek, amennyiben ez nem következik be, akkor a Th2-es sejtek lesznek aktívabbak, és kialakul az allergia. De ha eltávolodunk a testgyógyászattól, és figyelembe vesszük a pszichológusok véleményét, akkor tudvalevő, hogy a szorongás és az allergia kéz a kézben járnak. A teljesítménykényszer, a megfelelés mind olyan stresszfaktorok, amelyek előidézik az allergiát, ezért a lélekkel foglalkozó gyógyászok allergia esetén relaxációt, sőt hipnózist javasolnak terápiaként. Take it easy, és nincs hapci! Mivel minden betegség a test, a szellem és a lélek harmóniájának a felborulását jelzi, az energiák szabad áramlásának fennakadását, így a természetgyógyászok alapvetően fontosnak tartják az életmód, a táplálkozás és gondolkodás mód megváltoztatását. olvass tovább

Influenza

5153

Mindannyiunknak van elképzelése arról, hogy mi ez a H1N1. Rengeteget lehet olvasni, hallani a betegségről. Nem akarunk belemenni semmiféle okfejtésbe, összeesküvés elméleteket sem szeretnénk gyártani, állást foglalni sem akarunk, hogy vajon van értelme parázni vagy nincs. Kaptunk ötleteket a megelőzésre és a gyógyulásra egészségközpontoktól, és kedvenc ételfutárunk is küldött egy csokor jó tanácsot. Összeszedtük az általunk legjobbnak ítélt védekezési és gyógyítási módokat, amennyiben nem oltatsz és elkaphatod vagy oltatsz, de már késő és elkaptad.

Figyelj!

Hogy milyen betű és számkóddal jelzik az influenza vírust, szinte tökéletesen mindegy, veszélyes lehet, ha fiatal vagy, ha öreg, ha egészséges, ha beteg. Ezért a legjobb védekezés a támadás. Próbáljuk meg az immunrendszerünket felturbózni. Olyan bagatell dolgok segíthetnek a vírus kivédésében, mint a C- és a D-vitamin, tehát a tablettákon kívül a gyümölcs és zöldség fogyasztása, a napozás, igen még a szoli is. A sós vízzel való gargalizálás, illetve az orrüregek kimosása naponta többször is történjen meg. A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően két-három napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert. Az orrodat ne feledd! Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztítópálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit csak lehet! A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak. A nyers zöldség és gyümölcsfogyasztása naponta többször is történjen meg, ezen kívül toljatok Echinacea cseppeket, pontosan a megadott adagolási útmutató szerint. Emellett grapefruitmag olaj is csodákra képes, sőt lehet a kasvirágcseppel együtt tolni. Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel, csakis alapos kézmosás után. Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.

Előzd meg!

Dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetőjétől kaptunk néhány praktikus tanácsot is, hogy még hatékonyabbak lehessünk a vírus megelőzésében. A kilincsek, billentyűzetek a legveszélyesebbek! Bármely felületen, amelyet munka közben megérintünk, ott lehet az influenza kórokozója. A kilincseket, billentyűzetet és asztalunkat minél gyakrabban – ha lehet naponta – töröljük át fertőtlenítő hatású, és mindig mossuk el poharunkat. Ügyeljünk arra, hogy a vírusok nemcsak a szájon, orron, hanem fertőzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak szervezetünkbe.olvass tovább

Pozitív a barátom

5232

A színes 80-as évek végét jártuk, amikor anyukám hazahozott egy fekete könyvet, amin a négy fehér betű csak úgy villogott: AIDS. Rögtön felkeltette az érdeklődésemet, pedig még tíz sem voltam. Amikor elolvastam a hátulját, láttam ám, hogy betegségről van szó, s mivel akkoriban semmi más nem akartam lenni, mint orvos, beleástam magam. Főleg azokra a hívószavakra ugrottam, hogy szex, védekezés, halálos kór. Koraérett voltam, de ez semmiféle problémát nem okozott. Sőt, a mai napig - pedig négy éve monogám vagyok - tartok magamnál óvszert - sosem lehet tudni melyik barátomnak lesz szüksége rá. De mi a szükség? Hát önmagunk és a másik megóvása. Nagyon sokféle kontextusban beszélgettünk már a nemi betegségekről, az AIDS-ről, de természetesen idén sem akarunk elmenni a téma mellett, főleg, hogy december 1-jén újra - már 1988 óta - AIDS világnap van. Ilyenkor az egész világ a megelőzésről beszél, arról, hogy igyekezzünk leküzdeni előítéleteinket a betegekkel kapcsolatban, és ilyenkor folyik be a legtöbb adomány a kutatásokra. Van mit tennünk nekünk is, hiszen a WHO szerint két év múlva már kettő és fél millióan halnak bele ebbe a betegségbe évente. Ilyenkor kibiggyesztjük a piros szalagot a szettünkre, amelynek történetét is megismerhetitek oldalainkon, és kiderül, hogy mi köze az Öböl-háborúnak az AIDS-hez.

Van egy nagyon okos barátom - menzás, tényleg egy agytröszt - ő rengeteget tanult erről a betegségről, hiszen ő is érintett, az interjút, amelyet vele készítettünk, már ti is olvashattátok. Ő úgy érzi, jobban járt a HIV vírussal, mint mondjuk a diabétesszel vagy a tumorral. Olvassátok el a beszélgetést, rengeteg erő van benne, és nagyon informatív.olvass tovább

Táguló erek

6326

Huszonhat és fél évig abban a hitben éltem, hogy nem ágyazódott bele a géntérképembe a családban női ágon öröklődő betegség képlete, a visszeresség.

Valamiért a családomban a nők mind olyan foglalkozást űznek vagy űztek, amelyben központi szerepet kapott az állás. A nagymamám egy baromfi feldolgozó vállalatnál volt minőségellenőr, és egész nap a kopasztott jószágok között trappolt fel és alá. Nagynéném a város egyik legkedveltebb pincérnője volt, amíg el nem ment gyesre. Anyu pedig egy ideig a pénztárgép mellett állt egész nap. Nem csoda, ha a folyamatos állást mindegyikük tagjai megsínylették. Míg a család egyik tagjának combjain kiterjedt foltot borít el a seprűvénák szerteágazó hálózata, addig a többiek lábain zöldeskék kígyóként tekeregnek a visszerek. Nem egy üdítő látvány, az tény. Huszonhat és fél évig azt hittem, megúszom a dolgot néhány eltévedt seprűvénával, de gyerekkorom óta a lábamon lévő érdaganat figyelmeztethetett volna arra, hogy közel sem lesz ilyen egyszerű menet. Több évnyi ülőmunka és kevés mozgás meghozta azt, amit el akartam kerülni: több napos tompa lábfájás után a sípcsontom egy szakaszán szokatlanul megdagadt egy ér. Na, legalább tudom, hogy nem vagyok elcserélt gyerek.olvass tovább

Viszlát, PMS!

6743

Nem véletlen, hogy a menstruációt havibajként vagy épp nehéz napokként aposztrofálják, hiszen a nők 80 százaléka szenved olyan tünettől, ami havi ciklusához kapcsolódik. Leggyakoribb a premenstruációs szindróma (PMS), ami a nők 40 százalékát érinti.

Ez a kellemetlen tünetegyüttes, mely a menstruációt megelőző egy-két hét során jelentkezik, nemcsak elszenvedőjét gyötri meg, hanem környezetét is, hiszen számos testi és lelki szimptómával jár. Jelentkezhet többek között szédülés, mellfeszülés, székrekedés, puffadás, fokozott étvágy vagy épp étvágytalanság, fáradékonyság, illetve alvászavarok. A pszichés tünetek között említhető a szorongás, feszültség, lehangoltság és ingerlékenység. A tüneteknek kulturális eloszlása is megfigyelhető, ugyanis míg a nyugati nők inkább a lelki tünetektől szenvednek, addig a keleti nők elsősorban testi tünetekről panaszkodnak.

olvass tovább