mark zuckerberg

Beszippant a Facebook

6252

Megosztod a képeidet a flickr.comon? Tweeteled a száznegyven karakteredet? Tumblr miniblogon tolod a kontentet és követed a cinikus médiaarcokat? Elhelyezed magad a Foursquare-en, share-elsz a Diggen? Szép és tartalmas az online élet, ha a helyén tudjuk kezelni és nem parázunk rá, hogy kimaradunk valamiből – úgyis kimaradunk percről percre. Az viszont biztos, hogy Facebook nélkül 2010-ben nem lehet megúszni. Vagy van köztetek olyan, aki még nincs fent?

A Facebook 2004-ben indult a piacon, előtte belső egyetemi hálózat volt, amelyet Mark Zuckerbergék fejlesztettek ki kísérleti jelleggel egy szeminárium kedvéért a Harvard egyik koliszobájában. Zuckerberg azóta milliárdos, a világ egyik leggyorsabban gazdagodó embere; nem meglepő, hogy mint általában, a Facebook esetében is elterjedt, hogy az üzletember-palánta egy haverja kódját lopta el és szabta át a siker érdekében, és végül ebből lett az internet egyik legsikeresebb szolgáltatása. Ezt természetesen soha nem sikerült bizonyítani. Az viszont tény, hogy hat év alatt messze túlszárnyalta azt, amit a Microsoftnak, az Apple-nek és a többi monstrumnak évtizedekbe telt: behozhatatlan vezető szerepet szerzett saját területén. Felhasználóinak száma valahova négy- és ötszázmillió közé tehető, és naponta százezrével érkeznek az új regisztrálók. A dolog odáig fajult, hogy az utóbbi hetekben volt pár nap, amikor a facebook.com megelőzte az internet addigi leglátogatottabb oldalát, a google.com keresőrendszert.

 olvass tovább

A világ ura

6955

„-ja ha bármi kell bárkiről a harvardon
csak szólj
van vagy 4000 levelem, képem, címem, minden
-mi?! ezt hogy sikerült?
-az emberek csak felrakták őket
nem tudom, miért
bíznak bennem
ostoba faszok”
(Részlet Zuckerberg és egy ismeretlen online beszélgetéséből, 2006)

Ócska közhely, hogy az igazán nagy koponyákat csak a haláluk után értékelik. Az igazán nagy koponyákat manapság még életükben értékelik – akár huszonévesen is, főleg, ha képes piacosítani tudását és akarva-akaratlanul is ellentmondásos médiaszereplővé válni. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója most 26 éves és a világ egyik leggazdagabb embere. Bár hárítja a médiát, az addig ostromolja, amíg meg nem szólaltatja – ő az élő bizonyíték arra, hogy a jófiúk senkit sem érdekelnek. Zuckerberg akkor volt a legkeresettebb, amikor elterjedt, hogy egy igazi seggfej – például a most bemutatott, róla szóló film kapcsán.

De ki ez az arc és miért olyan fontos, hogy mindenki hallott róla, aki életében háromnál többször ült internet elé, és aki Amerikában még Bill Gatesnél is ismertebb? Őrült zseni, geek hülyegyerek, szabadságpárti forradalmár vagy világuralomra törő zsarnok? Ebben a cikkben nem mondhatjuk ki a végső szót, ahhoz jósnak kellene lennünk, de az biztos, hogy az utóbbi kitétel egyáltalán nem akkora agyrém, mint ahogy hangzik – a Facebooknak ugyanis közvetetten már most nagyobb befolyása van a közvéleményre, mint a világ összes napilapjának együttvéve.

olvass tovább