mammut

Tízéves ősállat

2273

Októberben a Mammutban divat és a szépség kerül a központba: az üzletház felvonultatja s összekombinálja üzleteinek ruhatárát, kiegészítőit. Megismerhetjük a számunkra is elérhető őszi és téli formavilágot, a domináló színeket, fazonokat, stílusokat. Nem csak látványos bemutatókat láthatunk, de hasznosakat és inspirálókat is, hiszen így nem kell üzletről üzletre járva összevadászni a különböző szetteket és darabokat: sztájlisztok által már előre átgondolt és összerendezett darabok kapcsán ismerhetjük meg, mi, mivel harmonizál, mit, mivel érdemes viselni, illetve milyen kiegészítőkkel tehetjük még egyedibbé magunkat. A bemutatók a Mammut divat- és szépség napjain kerülnek megrendezésre október 2-án délután négykor, 3-án négykor és fél hétkor, és ugyanezen az időpontokban szombaton, tehát 4-én is. Érdemes minden bemutatón ott lenni, hiszen közép és felsőkategóriájú márkákból is lesz szép számmal ízelítő, a teljesség igénye nélkül kiemelnénk a kedvenceinket: A Tally Weijl bemutatóján tuti találunk néhány különc darabot, a klasszikus Levi's is vonzó, és, ha már a klasszikusnál tartunk az Art’z Modell biztosan mutat egy-két csinos darabot a cseppet sem szokványos kollekcióiból, és lesz Calvin Klein bemutató is, ahol reméljük csodás férfitestekben gyönyörködhetünk, és mivel cipőrajongók vagyunk, a Playersroom bemutatójátT.Sz. kifejezetten várjuk. olvass tovább

Frissítsd fel a ruhatárad!

2274

Frissítsd fel a ruhatárad, hiszen új évszak jött, és nyerj mellé egy csinos kis autót!

Kutyabarát helyek itthon és külföldön

3892

Akiknek nincs kutyájuk, el sem tudják képzelni, milyen nagy stressz, teher és szomorúság a gazdinak, amikor éves szabadságára elutazik, de négylábú barátját nem viheti magával, mert a hatlábú vendégeket még kevés helyen fogadják szívesen. Hiába van sok jó külföldi példa, Magyarországon a vendéglátók még mindig nem elég nyitottak, nem szívesen látják a kutyás vendégeket, de szerencsére sok az ezen változtatni akaró kezdeményezés. Ez ellen a helyzet ellen küzd például Csillik Gábor is, aki előadásokat tart vendéglátósoknak, és sorra teszteli itthon és külföldön a szállodákat, éttermeket, hogy hol hogyan fogadják őt és vizsláját, Bereket. Őt faggattuk mi is.

Bár itthon javuló tendencia mutatkozik, mégis sokat kell még tenniük a vendéglátósoknak és a kutyatulajdonosoknak is a zökkenőmentes viszonyért. A kutyatulajdonosoknak meg kell nevelniük kedvenceiket, és akkor biztosan nem zavarják ki őket sehonnan. A közhiedelemmel ellentétben itthon az ÁNTSZ nem szabályozza az állatok jelenlétét és annak feltételeit, ezzel inkább csak a vendéglátósok szeretnek takarózni. Minden városban, minden kerületben más és más ebtartási rendelet ad irányelveket és állít fel szabályokat a kutyatartással kapcsolatban. Az ebtartási rendelet meghatározza többek között, hogy milyen fajta kutyáknak kötelező a szájkosár viselete nyilvános helyen. Budapest második kerületében ezen rendelet értelmében a kutyákat mindenhova be lehet vinni, kivéve olyan helyekre, ahol élelmiszerek nyílt tárolása történik, így például közértekbe vagy zöldséges boltokba. Egy jól nevelt, kötelező oltásokkal rendelkező kutyát elvileg be kell engedni minden más helyre, számon pedig csak a veszettség elleni védőoltást igazoló biléta kérhető.

 -

Hazánkkal ellentétben az osztrákoknál szép számmal van pozitív példa a kutyabarát éttermekre. A Gerasdorf bei Wienben található Gasthof Kruder nevű vendéglátóhelyen mindig is örömmel látták a kutyákat, Csillik Gábor Berek nevű vizslája két hónapos korától kezdve gyakorlatilag itt nőtt fel. A mindig teltházzal üzemelő helynek pont ez volt a titka, szájról-szájra terjedt a hír a környéken, hogy ott szívesen látják a kétlábúakat és a négylábúakat is. A vendégeket gyakran megnevetette az eb, a kisgyerekes családok pedig szívesen jártak "kutyázni" az étterembe. Gyakran előfordult az is, hogy egy-egy vendég csak Berek miatt tért be, hogy valami otthoni finomsággal kedveskedjen neki. Jó lenne, ha ez a sikertörténet nálunk is követőre találna!olvass tovább

M'Art- Kutyabarát hétvége a Mammutban

3894

Biztosan sokan vagyunk, akik a kutyátokat legszívesebben mindenhova magunkkal vinnénk. Még akkor is, ha vásárolgatunk, étterembe megyünk vagy épp egy kiállításra. Sajnos nagyon kevés kutyabarát hely és program van a városban, május 22. és 24, között a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ azonban kutyabarát üzletházzá változik. Egy teljes hétvégén keresztül ugyanis a négylábúaké lesz a főszerep az M'Art kulturális rendezvénysorozatának Kutyabarát Hétvégéje alkalmából. Ezeken a különleges napokon a kutyákat is legalább akkora szeretettel várják majd a bevásárlóközpontba, mint gazdáikat.

A három nap minden reggelén 10 órakor híres kutyás és még híresebb gazdáik nyitják majd ünnepélyesen a fotocellás ajtókat a Mammutban Balázs Lászlóval, a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24-es mentőcsapat mentőkutyás részlegének a vezetőjével és és Aqua nevű kutyájával, valamint jégkorongos büszkeségeinkkel: Borbás Gergellyel, Berta Ákossal és Hüffner Adriánnal. Az SMC és a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24-es mentőcsapatának mentőkutyás részlege szombaton (május 23.) délután öt órától mentőkutyás bemutatót tart a szökőkútnál. Öt kutya és gazdáik megmutatják a mentőkutyák fegyelmezettségét, ügyességét, eltűnt személyek keresési munkáját, illetve olyan vicces és látványos feladatokkal is szórakoztatnak, amelyeket nem várnak az emberek egy mentőkutyától. Rövid kis betekintést nyerhetünk ezen a napon egy olyan különleges szakterületbe is, ahol a kutya egy kiégett épület romjai között megmutatja azokat a pontokat, ahol a tűz keletkezett. A bemutató végén megsimogathatjuk a kutyákat és kérdéseket tehetünk fel a munkát irányító gazdáknak.

 -olvass tovább

A gazdikat kellene kiképezni...

3968

Kovács Patrícia ismert és sikeres színésznő, de tudni kell róla azt is, hogy büszke vizslatulajdonos: Károly nevű kutyájával lassan hat éve élnek együtt és a házi kedvenc is időről-időre kénytelen felvenni a színészi lét ritmusát. A gazdi és a kutya közötti bizalmi viszony segít áthidalni a problémákat, így Károly könnyen veszi az akadályokat. A különös barátságról és az esetleges nehézségekről kérdeztük Patrícát.

Miért épp egy vizslára esett a választásod?
Mindig is volt kutyám, gyerekkoromban egy puli, később pedig egy golden retriever. Miután elpusztult egy ideig hezitáltam, hogy vizsla vagy német dog legyen-e a következő kutyám, mert bár abban biztos voltam, hogy mindig lesz mellettem kutya, a két fajta között valahogy nem tudtam dönteni. Végül meggyőztek, hogy a vizsla jobb választás, mert sokkal egészségesebb és játékosabb fajta, így köszöntött Károly az életembe.

A vizslákról köztudott, hogy borzasztó nagy a mozgásigényük, így adja magát a kérdés, neked mi a tipped: hogyan lehet kifárasztani egy folyton aktív, folyton pörgő kutyát?
Szerencsére mindig valamilyen zöldövezet közelében laktam, így adott a természet, ahová bármikor kimehetünk, nem kell hosszasan szervezkedni, hogy kellemes környezetben legyünk. E természet közelsége már akkor is fontos szempont volt, mikor még albérleteken laktam, és persze Károly miatt ez ma is elsődlegesen fontos lényeges tényező. Hétköznapokon nem nehéz megoldani, hogy zöldben legyünk, ám sajnos nagyban bonyolódik a helyzet, ha forgatok. Legtöbbször a helyszínekre is magammal viszem a kutyát, megtaláljuk a módját, hogy ő is elégedett legyen.

 -

Mikor egyeztettük az interjút, mondtad, hogy épp a Balatonnál forgatsz. Most is veled van Károly?
Igen, ha megoldható, minden forgatásra velem tart. Persze ez nem úgy működik, hogy akkor futkorászhat bármerre és mindig körülöttem nyüzsög: vagy a párom vigyáz rá addig amíg forgatok, vagy megvár szépen a hotelszobában. Ilyenkor mindig elmondom neki, hogy nyugodjon meg, vissza fogok jönni, de most dolgozom, ő pedig türelmesen vár, már ismeri a helyzetet.

Mi van akkor ha nem tudod megoldani, hogy veled legyen? Kapod a híreket, hogy rosszul viseli a hiányodat?
Előfordul, hogy nem jöhet velem, vagy éppen úgy alakul, hogy a párommal mindketten nagyon elfoglaltak vagyunk. Ilyenkor kutya-sitter vigyáz Károlyra. Ő olyan kutyaoktató és felvigyázó lány, akit évek óta ismerek, így nyugodtan bízom rá a Károlyt. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy kutyatábort, több eb van ilyenkor együtt - biztos vagyok benne, hogy vannak civakodások, de ez jobb megoldás, mintha mindig más ugrana be hozzá egy gyors sétára, s a fennmaradó időt pedig egyedül töltené.

Így, hogy van kutyaoktató ismerősöd, gondolom minden kedvenced részesült a megfelelő kiképzésben.
Az első kutyám kiképzésénél mindent megtanultan, így már nem kell folyton oktatóhoz hordanom a kutyáimat. Következetesnek kell lenni, ez a legfontosabb alapszabály, e nélkül nem megy. Úgy gondolom egyébként, hogy inkább a gazdikat kellene kiképezni, hogy legyen bennük kellő felelősség és következetesség, hiszen a kutya nagyon intelligens állat, nem kell túl sokat nevelni, hamar megtanulja mindazt, amit a gazda elvár tőle.

A kezdeti nevelés, majd a hosszú együttélés során kutya és gazda összekovácsolódnak, egyesek szerint ilyenkor kezdenek el hasonlítani egymásra. Erről mit gondolsz?
A külső hasonlóságban nem hiszek, de tény, hogy az aktuális lelkiállapotomra mindig reagál az állat. Most, hogy a forgatás alatt szállodában lakom, természetes, hogy először furcsa az új környezet, be kell rendezkedni, meg kell szokni a közeget - ettől bizony feszült voltam, és éreztem, hogy ő is bizonytalan kissé. Folyton leképezi a lelkiállapotomat, hiszen bízik bennem, ezért ilyen jó a kapcsolatunk.

Még több kutyás cikk.