művészet

Pin-up csajok 2007-ből

203

Az '50-es években nagy hagyománya volt a pin-up plakátoknak, naptáraknak. Szexi, dús idomú amerikai sztárok, háziasszonyok jelentek meg a reklámokban, fotókon, címlapokon - mindenhol. Jellegzetességük a szexuális kisugárzás, a véletlenül kivillanó combfixek, melltartók, a domborulatok. És miért pont pin-up tehát gombostű? Mert műhelyek, üzletek, öltözők falára előszeretettel szúrták fel ezeket a képeket, természetesen gombostűkkel, azaz  tulajdonképpen az autószerelő-műhelyek naptárkultuszának első lépcsőfoka volt mindez.


Maga a szó az 1940-es években jött létre, mikor a képeket férfimagazinokból és naptárakból ollózták ki az amerikai katonák a második világháború idején, majd kitűzték őket a szoba falára. Míg az 1940-es években ezek főleg a lábakra koncentráltak, az 1950-es években a hangsúly a mellek felé tolódott. A két legnépszűbb pin-up modell Betty Garble és Marilyn Monroe voltak. Még ma is élet van ezekben a rajzolt képekben, és a pin-up művészet újra él és virul, akár a rockabilly.

Mel Ramos híres pop art festőművész a naptárak helyett fogyasztási cikkek mellé festi a pin-up lányokat, Uma Turman-t, Jennifer Aniston-t jeleníti meg üdítő reklámban, csokis vagy akár palacsintaporos dobozok mellett. Teljesen más okból kifolyólag Hyden Panettiere-ről is - aki az év legjobb sorozatának hőse - készültek pin-up fotók.

Michelangelo, könyvajánló

210

Ha egy kis középkori lélekelemzésre vágytok, főleg egy olyan ember lelkéről, életéről, akinek olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Piéta, a sixtusi kápolna freskója vagy a monumentális Dávid szobor, hogy tényleg csak a hívó szó értékű műveket említsem, akkor remek kiadványt találtunk nektek.

Nézz képeket a könyvből!

Amikor kezembe vettem a TASCHEN/Vince kiadó legújabb kiadványát, a Zöllner - Thoenes - Pöpper: Michelangelo című könyvét, nem vártam mást, mint reprodukciókat, dőlt betűs elemzéseket, véleményeket, tanulmányrészleteket, egyszóval ismert és végtelenségig ismételt oldalakat. Tévedtem. Ennek a könyvnek mind a 768 oldala tartalmazott érdekes információkat. Megtudtam, hogy egy elfaragott, félig tönkretett márványtömbből kellett szobrot alkotnia, így született 1501 és 1504 között a Dávid, a reneszánsz művészet egyik legismertebb alkotása, amelyet a kortársak il Gigante néven becéztek, több mint négyméteres magassága miatt. Megértettem, annak a nézetnek az értelmét, miszerint: Aki meg akarja ismerni Michelangelo művészi nagyságát, annak meg kell ismernie Michelangelót, az embert. Meg kell ismernie az apát, aki egy zsíros állásért eladta fiát. Bár a művész ezzel jól járt, lelkiségéhez, pénzéhségéhez, antiszociális életéhez ez inkább hozzátartozik, mint a Medici-udvarban eltöltött évek vagy a pápai szolgáltatok. Erőteljesebben formálták a művészt, a körülötte lévő férfiprostituáltak, a szép arcú férfiszeretők, akik érzelmeit kihasználva sokszor meglopták, megszégyenítették.

Szobrászként, festőként, rajzolóként és építészként nyújtott teljesítménye egyedülálló - sem előtte, sem, utána egyetlen művész sem volt képes ilyen hatalmas, sokrétű és messze ható életművet létrehozni. Rajta kívül mindössze néhány festőnek és szobrásznak sikerült hasonló társadalmi rangot és művészi szabadságot kivívnia. A Taschen jól döntött, amikor a magyar olvasók, művészetkedvelők, műgyűjtők számára is elérhetővé tette ezt a kötetet. Minden eddiginél mélyrehatóbban és részletesebben tárja fel Michelangelo életét és munkásságát. Az első részben egy terjedelmes és bőségesen illusztrált életrajzi esszé olvasható, mely Michelangelo életének eseményeit mutatja be; a könyv fő része műveit tárja az olvasó elé négy fejezetben, amelyek Michelangelo festményeinek (7 mű, beleértve a sixtusi mennyezetfreskót és az Utolsó ítéletet), szobrainak (44 mű), rajzainak (535) és épületeinek (24) teljes elemző leltárát tartalmazzák. A pazar, egész oldalas reprodukciók és a kinagyított részletek közel hozzák a műveket az olvasóhoz - persze ez nem azt jelenti, hogy kivághatod és bekereteztetheted. Azt biztos tudtátok, hogy Michelango szobrász volt, festő, de azt, hogy tervező, építész és ingatlanspekuláns?

Recycle art

300


Én mindig begyűjtöm a DM leveleket, prospektusokat, flyereket, mert olyan szép színesek, de eddig még semmit nem tudtam velük kezdeni. Alkalmanként hajtogattam belőlük ezt-azt, mondjuk csigát, meg sárkányt, de egy idő után az is unalmas volt. Csak gyűltek a flyerek, beszkenneltem a legszebbeket, aztán a többi a szemetet gyarapította. Egy New York-i születésű festőművész ennél sokkal eredetibbet talált ki. Apró cafatokra szeleteli a képeslapokat, szóróanyagokat, különböző formában és mozaik festményeket készít belőlük. Alkotásai nagyon frankók! Portrék John Lennonról, Audrey Hepburnről, de van Palmina Leone vagy csak egy érzelemről, mint a Gyilkos pillantás. Művészet, divat, szépség és újrahasznosítás. Talán ezek lehetnek a jelszavak az művésznőnél.

A könyv műalkotás

314

Brian Dettmer művész sejthet valamit a könyvek klasszikus szerepének a megszűnéséről. Ugyan ki megy manapság el könyvtárba, ha mindent meg akar tudni a dermatitisről? Senki, beírja a keresőbe és olvasgat, okosodik, tudást szerez. Persze azért olvasni olvasunk könyvet is, de mi értelme van egy 1967-es helyesírás szótárnak, ha nem vagy nyelvész? Semmi. Dettmer a csodálatos könyvekből csodálatos műalkotásokat készít. Farag, tépked, ragaszt és kész az új mű(alkotás). Menj fel a padlásra, keresd elő Marx egyik keménykötésű vastag kötetét és ess neki! Alkoss.

Fess, hass, alkoss

329

Találtunk egy weboldalt, amelyik bemutatja a kortárs művészek alkotásait és nem azokét, akiket az aukciókon is felfedezhetsz. Rengeteg régi és új festmény között keresgélhetsz. Hatalmas mennyiségű múzeumból szemezgetnek az oldalon, az Amszterdami Történelmi Múzeum képeitől elkezdve egészen a Pécsett található Modern Magyar Képtárban fellelhető alkotásokig tekinthetsz meg festményeket. Ha te is kedvet kapsz a festéshez vagy szeretnéd megmutatni alkotásaidat, azokat simán feltöltheted.

Különleges az oldalon, hogy több szempont alapján kereshetsz. Klasszikus, hogy alkotó vagy a műalkotás címére keresel egy oldalon, de itt téma szerint is megteheted ezt. Megadod azt a keresési feltételt, hogy „body” és kidobja az összes olyan képtalálatot, amin test van. Színekre, sőt árnyalatokra is keres a rendszer, ha azt szeretnéd. Színskálán az egered mozgatásával válassz egy árnyalatot, kattints, és megnézheted az összes olyan képet, amelyben mondjuk a fukszia szín megtalálható. Igazán tartalmas és izgalmas az oldal, ráadásul a fórumokon, blogokon, amiket te is elindíthatsz, még tanulni is tudsz másoktól. Próbáld ki!