múzeum

Menj New York-ba ingyen!

2352

New York messze van, így kevesen juthatnak el a Metropolitan Múzeumba, pedig sok szép kiállításnak és értékes gyűjteménynek ad helyet. A modern technika segít legyőzni a távolságokat ezen a téren is, az internet közelebb hozhatja a New York-i kiállításokat hozzánk is, hiszen virtuálisan a múzeum honlapján megtekinthetjük a tárlatok egy részét.

Jó hír, hogy az online elérhető gyűjtemények száma egyre bővül, és mostantól ezek közé tartozik a múzeum értékes ruhatörténeti kiállítása is. A tárlat finoman szólva értékes, hiszen a Metropolitan Múzeum rendelkezik a legnagyobb viselet és kiegészítő gyűjteménnyel az egész világon. A Costume Institute nevű tárlat körülbelül harmincezer darabból áll, de a gyűjteménynek nem csak a mennyisége az, amely elismerésre méltó, hanem az is, hogy öt földrész több száz éves viseletét mutatja be . A hagyományos darabok mellett, olyan korszakalkotó tervezők ruháit is láthatjuk, mint Christian Dior, Yves Saint Laurent, Lanvin vagy Salvatore Ferragamo.

Az itt megtekinthető virtuális tárlat első darabja az 1600-as évek közepéből való, az utolsó, kilencvenkilencedik darab pedig egy gyönyörű bézs színű Alexander McQueen estélyi ruha a tervező 2003-as tavasz-nyári kollekciójából. A honlapon a gyűjteményből megtekinthető kilencvenkilenc ruha 1600-tól napjainkig mutatja be az egyes korszakok, stílusok ruháit és kiegészítőit.

A virtuális tárlatvezetés azért nem pótolhatja teljes mértékben a valódi élményt, már csak azért sem, mert a múzeum több időszaki kiállításnak is otthont ad divat témában. 2001-ben például Jacqueline Kennedy - The White House Years című időszaki kiállításban mutatta be az elnökfeleség ruháit. 2006-ban pedig az AngloMania - Tradition and Transgression in British Fashion nevű tárlattal az angol divatot hozta közelebb a látogatókhoz. Ha New Yorkban jártok, ne hagyjátok ki a Metropolitan Múzeumot, addig pedig gyönyörködjetek a gyűjtemény neten elérhető részében.

Netes cipőmúzeum

2799

A Virtuális Cipő Múzeum egy nagyon jó kezdeményezés, maga az ötlet még 2004-ben született meg Liza Snook fejében, aztán jöttek az egyeztetések különböző tervezőkkel és fényképészekkel, akik szívesen kapcsolódtak a cipő múzeumhoz. A múzeum a mai napig várja az e-maileket, bármilyen kérdéssel, vagy ötlettel nyugodtan fordulhat hozzájuk bárki.

Az oldal tökéletes, hiszen mindenféle szempont szerint keresgélhetünk a cipők között. Szűkíthetünk akár színek szerint, akár tervező, de akár anyagok szerint is. A hordható és átlagos cipők helyett, a múzeum inkább az érdekes darabokat gyűjtötte, gyűjti össze. Az anyagok tekintetében találunk például gyöngyből készült, de szőrmés lábbeliket is, vagy olyan papucsot, amelynek a talpaira egy-egy felmosó van erősítve, tiszta hasznos otthoni viselet, járkálás közben takarítunk. 

Klikk a képre!

A múzeum érdekességeket mutat be a cipőrajongóknak, és megmutatja, hogy a tervezőknek mekkora a fantáziájuk, de semmiképpen nem ad ötleteket, irányvonalakat a következő cipő vásárlásunkhoz.

A hordható vagy éppen hordhatatlan lábbelik mellett a múzeum egyéb más cipőkkel kapcsolatos anyagokat is gyűjt, a honlapon láthatunk festményeket, amelyek témája a cipő, vagy ékszerkülönlegességeket, ahol például a medál egy-egy kis ezüstből készült magassarkú, de illusztrációkat és sok mást is cipő témában.

Párkapcsolatok múzeuma

3860

Az ötlet szuper, a megvalósítás egyszerű, a kiállított tárgyak és a hozzájuk kapcsolódó történetek pedig olyan őszinték, hogy az intimitás az első percben magával ragad. Idegenek egykor volt boldog kapcsolatainak relikviái között turkálódhatsz a Museum of Broken Relationship oldalán.

A Horvátországban kipattant ötlet lenyűgözően népszerűenk bizonyult az első, Zágrábban megrendezett kiállítás után, így a korábban romantikus kapcsolatok kellékeit felvonultató tárlat most épp világkörüli úton van. Az alapötlet igen egyszerű, minden szakítás után ott maradunk emlékhegyekkel, fényképekkel, levelekkel, könyvekkel tárgyakkal, közös múltunk szívfacsaró részleteivel, amikkel valamit kezdeni kell. Legtöbben azt választják, hogy az utolsó rajzszögig mindent összepakolnak, bedobozolnak és jó mélyre süllyesztik a lakás egy félreseső szegletében. Életem első szerelme, akivel több, mint tíz éve véget ért már a kapcsolatunk, fél éve vallotta be, hogy az ő doboza még mindig megvan, költözteti lakásból lakásba, de azóta egyetlenegyszer sem merte kinyitni. És mi lesz ennek a vége vajon? Jön egy feleség és kidobja a felesleges kacatokat? Mivégre őrizgetjük mindezt?

Persze lehetünk teátrálisabbak is, szemeteszsákba hajigálva az egészet a kukába boríthatjuk a düh fázisában. Ha pedig még durvábbak vagyunk, akkor az ex küszöbén hagyjuk, fájjon inkább neki, vagy legalább érezze, hogy mi most akkor éppen szenvedünk, de úgy csinálunk, mintha faszagyerekek lennénk. Mennyivel jobb megoldás a múzeumnak adományozni a tárgyakat, hogy legalább a művészetet szolgáljuk! (Persze a kezdeményezés művészi voltát bizonyára sokan vitatni fogják.)

A múzeumban mindenféle relikvia landolt már, a plüssmackóktól kedzve az alsónadrágon keresztül a melltartókon át egészen a műlábig. A felajánlás és a kiállítás is természetesen név nélkül történik, de minden tárgyhoz tartozik egy leírás magáról a kapcsolatról és a tárgyról. Így például megtudhatjuk, hogy a műláb egy háborús veterán és terapeutája szerelmét szimbolizálja, vagy éppen azt, hogy a kenyérdagasztó teknő előtt csak egy szál kötényben gyúrta a lány a tésztát egykori kedvesének. A kenyér sosem lett jó, s a kapcsolatnak is vége szakadt. Vagy a balta. A balta, amivel az elhagyott fél két héten át minden nap feldarabolt egyet a hűtlen bútorai közül.

Ti beadnátok az emlékeket? Mert én tuti megnézném a kiállítást.

Party vagy eső?

4079

Ezen a hétvégén sem hagyunk programajánló nélkül benneteket, bár kicsit aggaszt minket, hogy hiába is kínálunk bármit, az időjárás keresztbe húzza majd a számításaitokat, és a zuhogó eső otthon marasztal benneteket! Ezen a hétvégén lesz hipháp, dárembéz, kiállítások, divatbemutatók és Szent Iván, de leginkább lehülés, eső és deprimált hangulat.

Pénteken kedvenc városi gödrünkben lesz Világgödör Bónusz buli - tehát  Gödör Klub - ingyenes a buli! Lesz Forgó zenekar, The Hated Tomorrow, Cie. Boglart: Vitrin (tánc), Heaven Street Seven, Vida Tóni Tordas Rádió Party. Péntekre innentől kezdve csak vetődést, kocsmázást, vagy bármi más ajánlunk, mert szombaton lesz óriási a pörgész, ezért pihenjetek. 

Szombaton Fröccsünep! A "fröccs életérzést" hirdeti a Fröccsünnep, a Budapest központjában lévő Városháza Parkban. A Deák tér melletti helyszínen Guinness-rekordkísérletre is sor kerül: egy erre a célra gyártott 500 literes pohárban 15.30-kor elkészítik a „világ legnagyobb kisfröccsét”.Ha ennek vége el is lehet kezdeni a túrát múzeumról, múzeumra, hiszen szombat éjjel lesz a Múzeumok Éjszakája, szokásos éves megmozdulás. Amit ezen a jeles estén mindeképpen látnotok kell a következő: A KREA Kortárs Művészeti Iskola újra falain kívül prezentálja hallgatóinak munkáit, hogy a trendekre és designra fogékony közönség megismerhesse a legtehetségesebb fiatal művészek alkotásait. 2009. június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján az idén diplomázó divattervező és stylist szakos hallgatók mutatkoznak be a Szépművészeti Múzeumban. A többi programot úgy válasszátok ki, hogy a tömeghez csapódtok - másként nem is lehet -, és egy nagy-nagy nijlon alatt állva vonultok, mert szakad majd az eső! (Ok, nem mantrázom tovább, hogy rossz idő lesz, de az lesz.) 

Ha elég volt a sok festményből és bádog köcsögből, akkor irány a természet, pontosabban a Hajógyári sziget! A Studióban Field of Joy dárembéz party lesz! Ez egy gigaparty, ugyanis tíz éves a Bladerunnez szabadtéri pratysorozata, viszont a rossz idő miatt a Mokka Cukából, az esőhelyszínre költözött a buli!

Jó hétvégét, hétfőn találkozunk!

Múzeumban csináltad már?

8086

"Gyakran látok heves, szenvedélyes gesztusokat ezekben a termekben, sőt ennél jóval többet is. De ez egyáltalán nem lep meg. Csak gondoljunk a Haldokló gall hihetetlen erotikájára. Könnyű megérteni, miért nem képesek az emberek közömbösek maradni." – nyilatkozta a római Capitoliumi Múzeum egyik teremőre. Elsőre meglepő ez a kijelentés, hiszen alapvetően nem erotikus kalandozások színhelyeként gondolunk a múzeumra. Pedig kellene, ugyanis számadatok bizonyítják, hogy egy múzeumban nagyobb esély van pajzán kalandokra, mint egy bárban, és ez egészen más jelentéstartományba mozdítja el a műélvezet kifejezést.

De kezdjük az elején: köztudott, hogy az olasz tudósokat egészen más jellegű, azt is mondhatnám, hogy életszerűbb problémák foglalkoztatják, mint brit pályatársaikat. A Római Pszichológiai Intézet munkatársainak például az az ötlete támadt, hogy minél több múzeumlátogatót cserkésznek be, hogy megtudakolják tőlük, keveredtek-e már valamilyen bujaságba a művészet valamelyik szentélyében. Hogy honnan jött az ötlet, azt nem tudni, de talán elég a nemzeti sztereotípiákra hagyatkozni, és letudni az oknyomozást annyival, hogy olaszokról van szó. Végül kétezer művészetpártolótól sikerült adatokat nyerni, és a végeredmény még a sokat látott itáliai elméket is meglepte: a megkérdezettek 20 százaléka igennel válaszolt. Ezzel a múzeum a harmadik legnépszerűbb külső helyszínnek bizonyult, ugyanis csak a vonat és a strand előzte meg 22, illetve 43 százalékkal. Érdekes, hogy az éjszakai szórakozóhelyek csak a negyedik helyen vannak 18 százalékkal.

Az erotikus téteményeket pedig azzal magyarázták a válaszadók, hogy őket bizony felizgatják a tökéletes testű, pucér márványszobrok, hogy a buja aktokról már ne is beszéljünk. Olyannyira így van ez, hogy egy múzeumlátogatás után alig várják, hogy hotelszobájuk biztonságos falai közé érjenek és szabad utat engedjenek vágyaiknak. A hevesebb vérmérsékletűek azonban nem is jutnak el odáig, ugyanis a múzeum félreeső szegleteiben áldoznak Érosznak, ahogy a derék teremőr is megemlékezett róla. Mindezeken felbuzdulva a kutatók rögtön el is nevezték a jelenséget Rubens szindrómának. A flamand mester aktjaiból ugyanis árad az érzékiség annak ellenére, hogy távol állnak a mai szépségideáltól, így a múzeumi szextettekért elsősorban ezek a festmények felelősek. Persze nemcsak a rubensi idomok korbácsolják fel a vágyat; ugyanilyen hatást váltanak ki Caravaggio festményei is, az antik szobrok pedig valóságos időzített szexuális bombák.

Persze, egyáltalán nem mindegy, hogy melyik múzeumba látogatunk, ugyanis az erotikus élmény mértékében komoly különbségek lehetnek. Nem kell azonban aggódni, ugyanis aki kedvet kapott egy kis múzeumi huncutkodásra, annak rendelkezésére áll a legizgatóbb intézmények listája. Igaz, a felsorolt helyek mindegyike Olaszországban van, így a hazai helyszíneket mindenkinek magának kell feltérképezni (várjuk a tippeket!), de egy vakáció alkalmával érdemes beépíteni ezt az élményfaktort is, és kipróbálni, hogy kiben mit mozgat meg a művészet. Lássuk hát a toplistát: az első helyen a genovai Palazzo Dorina áll, utána következik a milánói Pinacoteca de Brera, a bronzérmes pedig a torinói Modern Művészeti Galéria lett. A lista összeállítói több szempontot is mérlegeltek: nemcsak a műalkotások jellege fontos, hanem az is, hogy a múzeum ne legyen túlzsúfolt, ugyanis egy turistáktól nyüzsgő kiállítótérben a látogatók nem tudják zavartalanul átadni magukat a műélvezetnek és befogadni az élményt.