méreg

Mérgezett némberek

5111

Mérgekkel vagyunk körülvéve. Kár lenne tagadni, hiszen tény, hogy elég csak kikelnünk az ágyból és nekizuhanni egy újabb napnak, csupán néhány perc kell ahhoz, hogy az első toxik-dózist megadjuk a testünknek. Mégis mi a megoldás? Sajnos nem tehetjük meg, hogy disszidáljunk egy Provence-i kisfaluba, ahol csak a saját kertünk terményeit esszük és csak biokozmetikumokat kenünk magunkra, így nem marad más, mint megismerni a legfőbb veszélyforrásokat. Sajnos jó sok van belőlük.

Te csak hiszed, hogy jót tesz

Manapság egyre divatosabb bigott reklámkerülőnek lenni, és szívre tett kézzel letenni a nagyesküt: Rám ugyan nem hatnak a reklámok! Oké, de attól, hogy nem rohanunk rögvest a szupermarketbe, miután végignéztük a legújabb és legintelligensebb mosóport promotáló spotot, attól a reklámok még igenis hatnak ránk. A marketing biznisz csimborasszója, mikor az adott márkának sikerül elérnie, hogy egy tulajdonságot vele azonosítunk. Abszolút tudatalatti folyamatról beszélnünk, ettől függetlenül, ha egy termék bevált, rendre leemeljük a polcról, nem törődve azzal, hogy jó eséllyel hemzseg a káros vegyületektől. Így működünk, nincs mit tenni. Ha azonban változtatni szeretnénk, jó ha beletörődünk abba, hogy a vásárlás jóval több időt igényel majd, mint azelőtt, hiszen a megbizonyosodáshoz végig kell olvasni az összetevőket. Ez bizony rengeteg időt vesz igénybe, pláne akkor, ha lövésünk sincs, hogy melyik vegyület jóbarát, és melyik az, amelyik könnyen az onkológiára repíthet minket. Szerencsére ma már nem kell sötétben tapogatóznunk, ha úgy döntünk, hogy kiűzzük a toxinokat az életünkből. Az Antivali szerkesztőgárdájának hála, elkészült a leggyakoribb káros vegyületek feketelistája. Itt az ideje szépen bebiflázni a tanagyagot, no meg körbenézni a háztartásban, hogy mégis mennyi kártékony termékkel bástyázzuk körbe védtelen testünket.

Alumíniumszármazékok és alumíniumvegyületek

Az alumínium reakcióképességéről már biztosan hallottatok. Már általános iskolában is óva intett a kémiatanárnő, hogy forró vizet engedjünk a csapból a főzéshez, mert a magas hőmérsékletű víz reakcióba léphet az alumíniumcsövekkel, mi pedig szépen magunkhoz vesszük a végterméket. Épp ezért már a 70-es évek közepétől száműzték a közkonyhákból az alumíniumedényeket, mert felismerték, hogy a melegítés során alumíniumrészecskék kerülhetnek az ételbe, az étel az emberbe, természetesen a méreggel együtt. Bár már túl vagyunk a 70-es éveken, eme káros vegyületet mégsem sikerült teljesen száműznünk az életünkből, mert amellett, hogy egészségkárosító, remek tulajdonságai vannak: összehúzza a pórusokat, verejtékcsökkentő és vérzéscsillapító. Az arcápolási termékekben jó eséllyel fordul elő ez a vegyület, hiszen szépen megtisztítjuk a pofinkat a habzó lemosóval, ezáltal összehúzódnak a pórusaink, mi meg szépek leszünk. Igen ám, de mindeközben a méreg szép lassan dolgozik a bőrünkben. Hasonló a helyzet az izzadásgátlókkal, hiszen ha nincs alumínium a termékben, az izzadságmirigyeket képtelen összehúzni, csupán elnyomja a kellemetlen szagokat. Felületi megoldás, ez tény, viszont jóval egészségesebb, mint hosszú napokra alumíniummal tömíteni a hónaljunkat. Nézzük, hogy melyik termékeket érdemes ellenőrizni, ha alumínium-vadászatra indulunk: izzadásgátlók, dezodorok, borotválkozás utáni készítmények, arckrémek, napozószerek, babaápolási készítmények. Hogy mely összetevőktől kell tartanunk? Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly, Ammonium alum, Aluminium Chlorohydrex Pg, Aluminium Fluoride, Alumina, Aluminium Silicate, Alumínium Zirkónium - Tri-, Tetra-, Penta-, Octachlorohydrate.olvass tovább

Ne mérgelődj!

5823

A méreganyagok sajnos mindenütt jelen vannak. A vízben, a levegőben, a táplálékokban és a kozmetikai szerekben is. Elkerülni őket nagyon nehéz, ennek ellenére érdemes odafigyelni, hogy mennyi juttatunk be belőlük szervezetünkbe.

A tünetei szűnnek majd?

Leggyakoribb tünetek a rossz közérzet, fáradékonyság, pattanásos bőr, súlyproblémák vagy a türelmetlenség és levertség. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy a kevés alvás, a feszített tempó vagy éppen a tavaszi fáradtság a felelősek mindezért. Gyorsan beszerzünk néhány vitamint, megiszunk egy erős kávét vagy egy energiaitalt, és úgy gondoljuk, hogy megoldottuk a problémát. Pedig ezzel csak fokozzuk a bajt. Bizonyára felteszed a kérdést, hogy akkor mi a teendő? A Napsugár Életház látott el minket jó tanácsokkal.

Ismerd meg az ellenséget!

Ahhoz, hogy tisztába legyél azzal, mit érdemes elkerülnöd, tudnod kell, hogy melyek a legismertebb méreganyagok. A legnagyobb számban az élelmiszerekben fordulnak elő színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok, sűrítőanyagok, aromák, ízfokozók, adalékanyagok és édesítőszerek formájában. A mezőgazdaságban használt vegyszerek, a gyógyszerek, a nikotin, a kipufogógáz és az alkohol mind-mind a mindennapi mérgek közé tartoznak. A kozmetikai szerekben a természetes anyagokat mesterségesen előállított – szintetikus – anyagokkal helyettesítik, amelyek hosszú távon és nagy mennyiségben szintén károsak az egészségre. Mit tehetsz ellene? 

Vedd fel a kesztyűt!

Teljes mértékben nem tudod elkerülni, hogy a méreganyag bejusson a szervezetedbe. Azonban ha vásárlásnál megnézed, hogy mit tartalmaz az adott élelmiszer vagy kozmetikum; ha törekedsz arra, hogy minél több bio-élelmiszert fogyassz; rendszeresen mozogsz, és szánsz magadra egy kis időt, akkor jelentősen csökkentheted a bevitt méreganyagok mennyiségét. Mindemellett pedig méregteleníts rendszeresen! Iktass be életedbe heti egy gyümölcsnapot, vagy tarts méregtelenítő hétvégéket, évente legalább egyszer pedig célszerű egy hosszabb 7-10 napos böjtöt tartani. Ezáltal frissebb, kiegyensúlyozottabb és persze egészségesebb leszel, a szervezeted számára pedig igazi felüdülést jelent egy kis méregtelenítés. Nem csak a testedből távoznak a méreganyagok, de lelked is felfrissül! Tehát mely anyagokat kell kerülnöd? olvass tovább

Gyilkos popcorn

9000

Egy amerikai férfinak hatalmas kártéritést ítélt meg a bíróság, mert súlyos tüdőbetegséget kapott kedvenc vajas pattogatott kukoricájától.

olvass tovább