loffice

Ahol menő a munka

6296

Ülsz egy irodában, próbálsz fókuszálni a monitorra, másra mondjuk nem is nagyon lehet, csak a steril falakra, vagy a mindennap ugyanott és ugyanúgy ülő arcokra, akik szintén küzdenek a billentyűzetekkel. Alig várod, hogy végezz, és beülj valami menő helyre ejtőzni, egy végre neked való közösségben mozgolódni, esetleg jöhet egy kis művészet is… Egy testvérpár pedig kitalálta, hogy ezt akár össze is lehetne vonni, hogy a munka is inspiráló legyen, és építkezni is lehessen, ha például kezdők vagyunk, nincs irodánk, vagy annyi emberünk, hogy érdemes legyen beruházni – az ismerkedésről nem is beszélve. Ebből lett a LOFFICE, az úgynevezett coworking-rendszerben működő munkahely, kiállító- és közösségi tér.

Klementz Anna és Kata a Zeneakadémia régi kottanyomdájának három emeletére költözött be a Liszt Ferenc térnél, és ez bizony látszik is a helyen, már csak azért is, mert meghagyták az indusztriális elemeket, hogy köréjük építsék a hely eklektikus stílusát. Van ennek még egy előnye: az árnyékos-fás kertben folyamatosan klasszikus zene szól, ingyen buli egész nap, „magnó sem kell” – mondja Anna, miközben körbemutogatja a helyet. A LOFFICE-ban húsz munkaállomás bérelhető, akár egy-egy órára is, az infrastruktúra, a kávé, a tea és a tárgyalóidő benne van az árakban, amelyek nem vészesek, sőt. Ezenkívül zárt tárgyalók és folyamatosan változó művészeti alkotásokkal dekorált rendezvényterem vár mindenkit. Ha valaki jön, székhelyként és telephelyként is bejelentheti a helyet, az iroda ekkor vállalja az adminisztrációt. Ha valaki filmezni akar, van stúdió felszereléssel, greenboxszal – nemsokára beindítják közös vállalkozásként is a filmes vonalat. Nyáron Art Diving címmel egyhetes workshopokat indítanak angol nyelven divattervezés, építészet és média művészet témakörökben, bejáratott nevekkel.

Még több kép a galériában! Fotó: Neményi Márton

A falakon képek, installációk, nem véletlenül: a LOFFICE nonprofit módon támogatja a képzőművészeket, rotálják a képeket a falakon, a Bring The Art Home program alapján szállítják őket menő irodákba, hogy a hagyományosabb közeget is inspirálják és vevőre találjanak. Sokkal inkább laza együttműködésről van szó, mint üzleti modellről: a művészek, ha épp jött az ihlet, a hely kialakításába is besegítettek, asztalokat, székeket terveztek, a falakra festettek, ötleteik még a vécék falára is beszivárogtak. Persze az egész LOFFICE zöld: a fűtés és hűtés passzív, fosszilis energiát nem használnak, a bútorok többsége újrahasznosított, kötelező a szelektív gyűjtés. Ja, és van egy kutya, Lujzi, aki nem neurotikus, csak óvatos, viszont a hely körbejárása során harminc centis magassága ellenére tökéletes asszisztenciának bizonyul. A részletekről Klementz Annát faggattuk ki a hatalmas táblával, kőfal elé helyezett magenta paddal és bocimintás székekkel tekintélyt parancsoló tárgyalóban.olvass tovább

Kövesd a tehén útját!

6335

A LOFFICE minden hónapban megmutatja, melyik vállalat irodáiba, tárgyalóiba vitte el kedvenc művészeinek alkotásait, hogy a kortárs művészet segítsen megkötni sokmilliós üzleteket. A Bring the Art Home projekt kabalaállata egyébként a budapesti utcai képzős buzgólkodások jelképévé vált Swarovski-kristályokkal kirakott tehén. Most Gyarmati Zsolton a sor, aki a sajtóanyag szerint "lehetőséget teremt arra, hogy az utolsó utáni pillanatig fennmaradjon a „befejezetlenség” és kreatív tökéletlenség művész által megélt állapota." A Man-Dinner című tárlat street art-os, szórakoztató játék, az értelmezést nem akadémikusok adják a szánkba, hanem szabad a pálya. Csütörtök este megnyitó, további infó itt.

Nyári iskola Je Suis Belle-módra

6363

A Je Suis Belle tervezőpárosa, Dévényi Dalma és Kiss Tibi különleges workshopot tart a divattervezés és styling iránt érdeklődőknek augusztus 2-6. között. Az öt napos kurzusra való jelentkezéskor nem kizáró ok, ha valaki csak hobbi szinten érdeklődik a divattervezés vagy a divat világa iránt. Egyedüli hátrány, ha valaki nem beszél angolul, a workshop ugyanis idegen nyelven folyik.

A mottó: "Tervezz női öltözéket a klasszikus férfi ing szabásmintáját alapul véve!" A kurzus során azon kívül, hogy belekóstolhatunk a tervezésmódszertanba, megismerkedhetünk a Je Suis Belle kulisszatitkaival is. A szervezők feltett szándéka, hogy az intenzív elméleti és gyakorlati oktatás mellett olyan közösség jöjjön létre, amely számára a tanulás élménye egy életre szóló tapasztalatként szolgál majd a későbbi aktív munkához.

A workshopon készült alkotásokat még augusztusban, a LOFFICE Kultműhely kiállítóterében bemutatják, hogy a szakmai közönség és minden további érdeklődő betekintést nyerjen az oktatók és résztvevők közös munkájába.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2010.07.26.

A workshop limitált létszámmal indul, mihamarabbi jelentkezés javasolt!

További információk és tematika itt!

Topból retikül

6476

Az első "divattervező akarok lenni" korszak valamikor a tinikorban tetőzik, de rendszerint meg is áll a karkötőkészítés vagy gyöngyfűzés fázisában. Nyilván vannak olyanok, akik soha nem szakadnak el teljesen az sk-cuccoktól, mások viszont jó időre leteszik a tűt és a cérnát, hogy aztán évekkel később újra rátaláljanak a Do-It-Yourself életérzésre.

Mert itt nemcsak arról van szó, hogy hordhatóra pofozunk egy elnyűtt/alig használt/unalmas ruhadarabot, hanem az alkotásról. Az önmegvalósításról. A trendivé válásról azáltal, hogy keresztülhúzzuk a divatházak diktálta kötelező trendeket, és nem álllunk be a divat egyenkatonái közé, hanem deviáns ellenállással leszünk különcök. Persze épp csak annyira, hogy azért a szigorú határvonalak közelében maradjunk. Amolyan trendteremtő módon.olvass tovább

Művészetet az irodába!

7863

Kíméletlenül csupasz, rideg falak. Barátságtalan, régivágású bútorokkal felszerelt tárgyaló. Puritán, a szellemi munkát csöppet sem inspiráló légtér. Valami ilyesmi ugrik be sokunknak akkor, amikor az átlagos irodai környezetre gondolunk. Na jó, ne legyünk ennyire szigorúak, hiszen vannak olyan helyek, ahol nem csak ez jellemző. A legtöbb kivételtől eltekintve reprodukciók vagy természetfotók lógnak a falakon – mondja Klementz Kata, a Bring the Art Home (BAH) vándorkiállítás egyik kitalálója. Pedig a mozgalmas, sokszínű, újszerű művészeti alkotások nemcsak az ott dolgozóknak okoznak vizuális felfrissülést, hanem az ügyfelek számára is pozitív az üzenetük. Hogy mi is a BAH-program, miért jó a művésznek és az irodáknak, milyen további előnyük származik néhány kortárs alkotásból, ennek jártunk utána.

Fotó: Lofficeolvass tovább