lecsó

L'ecsók

1127

A Keletiből hazafelé vettünk egy adag paprikát a 200 Ft-os szakemberektől. Azt a fajtát, amit kupacokban árulnak kartondobozok tetején. A mi kupacunkban volt vagy 10-12 db papresz, kisebbek, nagyobbak vegyesen. A trolin nyilallt belém, hogy otthon van pár szem paradicsomunk, hagymánk, sőt jófajta, saját magunk rendezett disznóvágásból eredő házikolbászunk, szóval minden adott egy lecsó elkészítéséhez. Ami nem csak azért jó, mert az egyik kedvenc egytálételem, hanem azért is, mert ez bizony már tényleg azt jelenti, hogy itt a nyár. Ugyanis: lecsó egyenlő paprika und paradicsom, ami nálam egyenlő a nyárral. És ezúton szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a piacok roskadoznak az újhagymáktól, az orgonáktól, lassan itt a zöldborsó, és már csak egy picit kell várni az igazán jó ízű eperre is... 

Visszakanyarodva a lecsóra, igazán kíváncsiak lennénk rá, melyik iskola híve vagy, ha lecsókészítésről van szó?

Ja, és még néhány égető kérdés. Először a paprika, utána a paradicsom, vagy talán egyszerre? A paradicsomot meghámozzuk? Zsír, vagy olaj? És mi a helyes arány? Sok paprika, kevés paradicsom? Vagy fordítva? Ugyanannyi? Te hogy szereted/csinálod?

Cső, lecsó!

6453

Ha lecsóról van szó, könnyen a falánkság bűnébe esem. Számomra ugyanis ez az étel a nyár elmaradhatatlan eleme, egészen hosszú ideig képes lennék napi szinten fogyasztani a túladagolás legkisebb jele nélkül. Épp ezért amint feltűnnek a piac standjain a paradicsomok és paprikák halmai, és nem kapok szívszélhűdést a hullámpapír csíkokra pingált árak láttán, azonnal megindul nálam a nagyipari méretű beszerzés és a lecsókészítő üzemmód, ami eltart egészen késő őszig.

Fotó: Flickr

Mivel tisztában vagyok vele, hogy a klasszikus, vagy ha úgy tetszik, hagyományos lecsó problémája sokak számára lelkiismereti kérdés, sietek leszögezni, hogy számomra a paprikából, paradicsomból, hagymából és tojásból álló variáció számít alapnak. Persze, jelen esetben ez inkább csak terminológiai kérdés, ugyanis már annyi parázs vita szem- és fültanúja voltam (résztvevője soha, ami gasztronómiai liberalizmusom nyilvánvaló jele), melynek során a tarhonyás, rizses, kolbászos és ki tudja még, milyen felekezetek összecsaptak, hogy a klasszikus, avagy hagyományos lecsó kérdését hajlamos vagyok a platóni ideák világába utalni. 



olvass tovább