laptop

Ne feküdj le a laptopoddal!

17

Egy (a University College London for The Ergonomics Society által elvégzett) felmérés szerint a notebookon dolgozók 57 százaléka számolt be fájdalmakról. A megkérdezettek legtöbbször nyakukat és a vállukat fájlalták, de sokan panaszkodtak csuklójukra, hátukra, valamint szemfáradtságra is, pedig lehet úgy használni a laptopot, hogy az ne okozzon galibát a testedben. Először is olyan testtartást vegyél fel, melyben a karod egyenes, és lazán tudod tartani a vállaidat, s fontos, hogy a derekad is meg legyen támasztva. Gépezz ülve, ne fetrengj a géppel!

Ha hosszasan használod a géped – és ez nemcsak a laptopok használatnál, hanem a PC-nél is fontos - negyedóránként mindenképpen változtassunk picit a testhelyzetünkön, ne használjuk ölbe téve a gépet, a termelődő hő miatt, ez különösen veszélyes az egészségre és a laptopodra nézve is. Munka, tanulás, levelezés, chatelés közben is óránként legalább egyszer állj fel, nyújtózz egyet, sétálgass körbe, igyál egy pohár vizet, szöszmötölj, ne sajnáld az időt, a tested véded ezzel. A szemedet is pihentesd, biztos ismered az érzést, mikor kiszárad a szemed, s enyhe szúrást is érzel bennük.

Van egy eszköz, ami megakadályozza, hogy görnyedj a hordozható gép előtt. A meglehetősen egyszerű ötleten alapuló kiegészítő szemmagasságba emeli a képernyőt és kényelmesebbé teszi a komfortosnak aligha nevezhető noteszgép billentyűzetét. A könyvszerűen kinyitható Alto egyik oldalán egy teljes, szabványos billentyűzetet találunk, a másikon pedig egy döntött lapos felületet a laptop elhelyezésére. Az Alto billentyűzet használata pontosan olyan, mint amihez az asztali számítógépeknél hozzászoktunk: teljes numerikus billentyűzet, multimédia vezérlőgombok és szabványos gombkiosztás. Az egyszerűen összeállítható platform a képernyőt szemmagasságba emeli, így ideális távolságra helyezve azt a felhasználótól. Beépített billentyűzete USB csatolón kapcsolódik a számítógéphez, ezért a Logitech Alto a Windows alapú laptop gépek jelentős részével együttműködik. Felfüggesztése legfeljebb 4 kilogramm tömegű gépekre van méretezve, amibe a manapság kapható legtöbb laptop beletartozik.

Hello, egy laptopot kérek!

19

A laptop legfontosabb tulajdonsága, hogy mobil. Ha megunod az otthoni tanulást, az irodai melót, irány ki a levegőre, és akár egy zöld mezőről is netezhetsz - ha van jó aksid és mobil interneted; egyébként irány egy kávézó - de ez az, amit mindenki tud, úgyhogy lássuk, mi a különbség ezen felül az asztali PC-k és a notebookok között. A gigateljesítmény és a fejleszthetőség nem tulajdonsága a hordozható gépeknek, szemben a PC-kkel. Viszont egy jól megválasztott laptop akár a PC alternatívája is lehet, még akkor is, ha nem minden vágyad a szabadban való szöszmötölés.

Ha nem munkára, hanem a multimédiás szupereszközként akarod használni, a laptop rossz választás, mivel kevés kimeneti egysége van, s nem is nagyon bővíthető. Elsősorban az USB-re gondolunk, ezzel a csatlakozóval tudsz kapcsolatot teremteni az MP3 lejátszód és a laptopod között, ezen keresztül tudsz egeret csatlakoztatni, segítségével a telefonodról adatokat vihetsz át, rátolhatod a nyomtatódat, a scannert, és bedughatsz bármit, aminek kompatibilis USB csatlakozója van, akár egy apró kávémelegítőt is. A vázon belüli bővítés szinte lehetetlen, a mobil eszközök pedig igen húzós áron szerezhetők be – de legalább kaphatók. A fentiek miatt fontos, hogy legalább három USB csatlakozó legyen a kiválasztott gépen!

A kijelző méreteinek és típusának kiválasztása ízlés dolga, ám valószínűleg nem ez lesz a döntő tényező, inkább elfogadod majd, hogy a választott darabnak olyan van, amilyen. Fontos, hogy vezeték nélküli internetezési lehetőség legyen beépítve a gépbe, ez manapság már alap. Az infraport és a Bluetooth teljesen felesleges, hacsak nem vagy mobilfüggő és nem akarsz mindenféle tartalmakat csereberélni a telefonod és a laptopod között - bár erre ott az USB. Az adataid biztonságának érdekében hasznos lehet, ha van ujjlenyomat-olvasó is a gépen, bár szerkesztőségünk ilyen funkcióval bíró tagjai még soha nem használták ezt, részben hányavetiségből, részben az attól való félelem miatt, hogy egy bőrbetegség miatt örökre zároljuk a rendszert.olvass tovább

Csillogó laptoptáskák

185

A divatot mindig őrülten követőknek ajánljuk ezeket a puha, szívalakban steppelt, szatén laptoptáskákat. Betsey Johnson legújabb kollekciója igazán mutatós, de leginkább sminkes táskára hasonlítanak a darabok.

Mindegyik fényes, piros, arany, ezüst és fekete színben pompázik, középen kis szívalakú Betseyville logóval, az i betűn kis drágakővel villogva. Az egész csillogó-villogó és feltűnő. Szeretnél egyet?

Napelemmel

414

Mindenkinek szüksége van energiára. Hol a mobil merül le, hol a laptop vagy akármelyik kütyüd, ami mobil. Végre a zöldek is megőrülhetnek a legújabb elektronikus cuccért. Ez a Voltaic Generator nevet viselő laptop táska napelemekkel működik. A táskában elfér egy tizenhét colos notebook. A táska fülén jelzi, amikor tölteni tud – napelemek töltik fel energiával – és újrahasznosított műanyagból készült. Napfényes időben a teljes oldalát befedő napelemek akár 14,7 Watt leadására is képesek, ez azt jelenti, hogy egy nap alatt fel is tudja tölteni a gépet. Egyetlen hibája van csak a szerkezetnek, mégpedig az ára. Mint minden környezetvédő törekvés, ez is nagyon magas áron elérhető. Majdnem annyiba kerül, mint egy laptop, közel százezer forint.

Takarékoskodj...

1031

Azzal gondolom mindenki egyetért, hogy a laptopok által nyújtott szabadság varázslatos. Igen ám, de mi van akkor, ha épp nyitva van húsz firefox ablak, egytől-egyig fontos persze, egy dokumentum legalább, amit még nem mentettél, két-három csetablak és egyszer csak villogsz, hogy azonnal válts hálózati töltésre az aksiról vagy ments, ments és ments! De már ki is kapcsolt, mire elővetted a tápegységet és a vadidegen kávéházban megtaláltad a hálózati csatlakozót. Vannak olyan trükkök, nevezzük hasznos tippeknek, amelyekkel húzhatod az időt, amíg az aksi tölti a gépedet.

Maximalizáljuk az üzemidőt! 

Van egy olyan funkcióbillentyű a laptopon, amivel a monitor fényerejét állíthatod, na ezt vedd lejjebb. Emellett a processzort és a hűtést is állítsuk takarékra. A képernyővel kapcsolatban van még néhány energiazabáló: a csilli-villi háttérképek, a mozgó animációk, ezekre semmi szükség, majd otthon bekapcsolod a PC-den vagy ha kábelen vagy. Az extra vizuális elemeket megjelenítő videókátyák, a merevlemez rengeteg energiát felemészt, ezért nem árt, ha kordában tartjuk őket. Biztos azt is felfedezted már, hogy létezik energiatakarékos üzemmód a gépeden - Vezérlőpulton keressük meg a "Energiagazdálkodási lehetőségek" és ott -, na ezt ilyenkor célszerű használni.olvass tovább