lakás

Hogyan bérelj pecót?

978

Az albérletet szinte mindenki próbálta, és bizony probléma nélkül nem lehet megúszni, ahány ház, annyi szokás. Nem mindegy milyen, kikkel, mennyiért és hol, az sem mindegy, kitől béreljük a pecót. Rémtörténetek és jó élmények vegyesen keringenek közszájon, mégis mi szól az albérlet mellett és ellen? Mire figyeljünk amikor kiveszünk egy lakást? 

Hosszú távon mind egyetemi tanulmányok mellett, mind munka mellett kiváló konstrukciónak tűnik, hisz nem tíz évre kötjük le magunkat, hanem jóval rövidebb időre. Ellene szól, hogy az ablakon dobáljuk ki a pénzt, és valaki mást gazdagítunk ezzel, így mégis elgondolkodtató a lakásvásárlás.

Keresünk

Az albérlet keresés ma már jóval egyszerűbb, mint az internet kora előtt, amikor újságokat kellett végignyálazni, majd sorra felhívni, és megkérdezni a lakás legfontosabb adatait. A netnek hála ma már láthatunk képeket a lakásról, nyomozhatunk a tulajdonos után az iwiwen, és költséghatékonyan e-mailen egyeztethetjük az időpontot háznézésre. A hirdetések közt mindenfélét találni, a fontos, hogy legyen szűrő, amit szem előtt tartunk azon kívül, hogy lakótársat szeretnénk vagy egyedül bérelnénk, esetleg haverokkal laknánk együtt. Ha nem szeretnénk a keresés mizériájával bajlódni, akkor választhatjuk a közvetítőket, akik a megadott szempontok alapján tálcán kínálják a lakásokat. Nem árt megkérdezni, kinek és mennyibe fog ez kóstálni. Hasznos, ha köremilt küldünk az ismerőseinknek arról, lakást keresünk, szóljanak, ha valamit hallanak. olvass tovább

Te rendes vagy?

1196

Napok óta keresem a piros körömlakkomat, sehol nem lelem. Biztos valamelyik tatyómban van. Évek óta zavar a kupleráj körülöttem. Rendet rakok, szépen csillog-villog minden, elmegyek dolgozni, hazamegyek, már vagy öt perce otthon vagyok, és úgy néz ki a lakás, mintha bomba robbant volna. Miért van ez? Hogy lehetne rendet tartani? Egy sima nap úgy néz ki, hogy reggel ébredés, zuhany, fogmosás, a reggelit összedobom, aztán elkezdek öltözködni. Ez a reggeli rutin leghosszabb része. Mert ugye nincs egy göncöm se, de vagy ötször átöltözöm minden reggel. Kiválasztom a nadrágot, hozzá egy felsőt, nem tetszik, leveszem a felsőt, ledobom a puffra, másikat húzok, aztán a nadrág nem tetszik, leveszem, ledobom a földre. Inkább szoknyát húzok. Oké felveszem a szoknyát, keresek egy trikót, megvan a trikó, de ahhoz másik melltartó kell, trikó, melltartó ledob... és így tovább. Szóval, amikor reggel odáig jutok, hogy feldobjam a sminket, már legalább két nadrág, egy szoknya, három felső, egy melltartó és minimum három pár harisnya hever szerte szanaszéjjel a pecóban. És akkor még nem beszéltem a reggeli maradványáról a konyhában, a mosogatnivalóról, a tegnapi szennyesről, ami halomban áll a fürdőben, mert mosni akartam és szétválogatás volt, a kupac meg ottmaradt, és a táskám tartalmáról, ami ki van borítva, hiszen kerestem a piros körömlakkot. Miért van ez? És hogyan tanulhatnám megtartani a rendet magam körül?

Öko, de mégsem – Passzív házak

2529

Nemrégiben kezembe került egy építészeti magazin tematikus, zöld építészetről szóló száma. Nem vagyok egy mérnök típus, szóval a műszaki maszlagot csak mértékkel értem meg, de azért érdekelni kezdett, mai magyar építészetünk (építőművészetünk) miben járul hozzá a környezet megóvásához. Műszaki berkekben nem jártas ember nem is gondolná, hogy a környezettudatos építészet mennyi különleges, és egyre népszerűbb alternatívát kínál a hagyományos építészet kitaposott útnak mondható, ám unalmas és nem különösebben környezetbarát eljárásaival szemben. Az egyik ilyen alternatívát passzív háznak hívják. Ez keltette fel olyannyira az érdeklődésemet, hogy kicsit utánaolvastam máshol is, mik is az előnyei, a hátrányai, s valóban a „zöld jelenségek” táborát erősíti-e? 

A passzív házak egyik nyilvánvaló előnye az alacsony energiafogyasztásban rejlik. Az ilyen jellegű építészet fő törekvése a minél alacsonyabb hőveszteséget produkáló ház létrehozása. Magyar fejjel gondolkodva szinte felfoghatatlan, hogy ennek érdekében a passzív házakat húsz-negyven centi vastag szigetelőanyaggal látják el, szemben az általunk megszokott öt cm-rel. Az így elkészülő épület tehát energiáját nem hagyományos úton nyeri, hanem az ember által leadott hőt, saját hőjét és a Föld energiáit hasznosítja. (Legszembetűnőbb különbség a hagyományos tégla- és a passzív házak között, hogy utóbbinak nincs kéménye, így tüzelésből adódó káros anyagokat nem bocsát ki.)

Tehát, van nekünk egy cirka negyven centi vastagon szigetelt falunk. Ehhez járul még a nem hagyományos nyílászárók tömkelege. Nem hagyományos, ugyanis háromrétegű üvegből áll mind az ajtó, mind az ablak, hogy a levegő ne szökjön ki, és ne az utcát fűtsük. De ha még ez nem lenne elég, az ajtókat-ablakokat beépítéskor többszörösen szuperbiztosra szigetelik. Természetesen a nyílászárók megfelelő tájolása sem elhanyagolható szempont, ha a hő megtartása, illetve napenergia-felhasználás a fő szempontunk. Sajnos szellőztetésre már kevesebb lehetőség van, hiszen az mindennél nagyobb hőveszteséggel jár. Erre is akad megoldás, mégpedig kis ventilátorok (úgynevezett földkollektorok) személyében, melyek a talajból nyerik ki számunkra a megfelelő hőmérsékletű, friss, pollentől mentesített, tiszta levegőt.olvass tovább

Rendetlenségben élni

2678

A körülöttünk lévő káosz - rendetlenség, szanaszét hagyott tárgyak - okoznak bármilyen problémát testünk energiaáramlásában? Mire utal az, hogy ilyen a környezetem?

A rend és a rendetlenség szubjektív dolgok. Férfi és női szemmel szintén vannak különbségek - ki mit tart rendnek, vagy mitől tűnik rendetlennek egy otthon illetve egy kuckó. Tartózkodjunk a sarkításoktól, túlzásoktól, nem kell feltétlenül mindennek mindig rendezettnek lennie, hiszen akkor kellemetlenül, kényelmetlenül érezhetjük magunkat. Biztosan te is jártál már olyan otthonban, amelyikben a házigazda minden energiáját a folyamatos rendrakásra, a le nem vehető tárgyakkal való gondoskodásra, precízen élükre állított dolgokra fordítja, és szinte megmoccanni sem mersz, nehogy összegyűrődjön alattad a vasalt ágytakaró. Ilyenkor feszélyezve, kellemetlenül érezted magad. De az ellenkező eset is kényelmetlen lehet amikor le sem tudsz ülni a vendéglátódnál egy tiszta helyre, mert mindenhol ruhák, el nem mosott poharak, elhasznált papír zsebkendő, valamikor használt tárgyak hevernek. A legoptimálisabb az arany középút.

A kialakított környezetünk, tárgyaink, melyek körül vesznek, bennünket sokat elárulnak, arról milyenek is vagyunk. A kedvenc holmijaink (képek, rajzok, fényképek, textíliák, könyvek, apró csecsebecsék, stb.) árulkodnak személyiségünkről, érdeklődési körünkről, elárulják milyenek is vagyunk. A saját magad rezgéseivel átitatott, kényelmedet, önmagadat szolgáló dolgok veled harmóniában vannak, és nem feltétlenül baj, ha nem a szekrény tetején egy dobozban tartod őket szépen elrendezve. Bizonyos tárgyaknak persze van pozitív rezgéseket közvetítő hatása, de azt gondolom ezt sem kell túl misztifikálni.olvass tovább

Meghitt esték

2738

Minden évben, mikor kitör a nagy ünnepi díszítő hadművelet az országban, kicsit fancsali lesz az arcom, mert egyrészt szeretem, hogy karácsonyra fénybe borulnak az utcák és a teraszok, ablakok, kertek, másrészt mindig olyan szomorú is ez. Szomorú, mert nem pompázatos és ünnepi az eredmény legtöbbször, hanem kicsit kényszeredett, kicsit lelakott, kicsit szegényes. Nem tudom, velem van-e a baj vagy fantáziátlanok vagyunk vagy ez megint egy olyan terület, minek minőségét a pénz hiányára lehet fogni, mindenesetre hatalmas hiányérzet költözik belém ilyenkor. Persze a közvilágításban ezt nehéz számon kérni, de az ablakok és teraszok egyszerű villogó égősorainál már igen. A szépség, a melegség, a meghittség az, amit hiányolok, és ezt az alábbi variációkat végignézve sikerült megfogalmaznom. Ötleteket adunk, hogyan lehetne békebeli, gyertyás hangulatot varázsolni ablakainkba, otthonainkba.

Klikkelsz a hangulatért