la masni

Koponyaröntgennel a szőke nőkért!

7914

Szilas Rita, a La Masni tervezője és tulajdonosa merész és bevállalós. Nem riad vissza egy kis polgárpukkasztástól, ráadásul az anatómia is vonzza. Teljes mértékben megérti mindazokat az aktuális problémákat, melyekkel a fogyasztói társadalom nőcskéi napról–napra szembesülnek, legyen szó akár szépészeti beavatkozásról, akár gyermekvállalásról, vagy csak a szőkék stigmatizálásáról. Rita nem csak „ruházza” és „táskázza” a csajokat, hanem a divat nyelvén hadat üzen a nőkre nehezedő elvárásoknak. Interjú.

Miért éppen La Masni?

Egyedi és könnyed nevet szerettem volna választani. A La Masninak franciás hangzása van. Elegáns.

Írógép, tacskók, kacsacsőrű emlős, csigaház, gömbakváriumban úszkáló aranyhalak, sőt a nagy klasszikusok könyv alakban is megtalálhatóak repertoárodban.

Táskákat tervezni kevésbé kötött, mint ruhákat. Ilyenkor jobban el tudom engedni a fantáziámat. Mindig inspiráltak a különleges tárgyak és érdekes formák. Az első gurulós bőrönd ötletet a Hajós utcában a sok kutyasétáltató adta, így készült el „Colombo kutyája”, aztán jöttek a tacskók és a westy-k. Az írógéptáska gondolata régóta motoszkált a fejemben. Szerettem volna szép, régi dolgokból valami újat. Ez a táska egy antik Mercedes írógépből lett.  Páran azt mondták rám, hogy barbár vagyok, mert szétszedtem ezt a gyönyörű írógépet, de ha igaz, hogy a pusztítás az alkotás egyik formája, akkor nem biztos, hogy barbár vagyok!  Különben a szerkezet már úgysem működött a gépben. Porosodó dísztárgy volt csupán.

Szolidáris vagy a csajokkal. Fel akarod szabadítani őket a „műcicis celebek” uralma alól. A szőke nős viccek ellen is hadat indítottál „Gabi inside” projekteddel. Embriós pólóiddal pedig újabb érzékeny témát feszegetsz.

„No silikon” feliratú pólóimmal valóban hadat üzentem a mellplasztikának. Divatba akarjuk hozni az igazit, teljesen mindegy, hogy kicsi vagy nagy, a hangsúly nem a méreten, hanem a  „No silikonon” van. Gabi barátnőm koponya CT-je pedig remek lehetőséget nyújtott arra, hogy megmutassuk, hogy a butának bélyegzett szőke lányoknak is van agyuk. Az emberi magzatos pólók többféle üzenetet hordoznak. Tizennyolc éves kor alatt nem adunk el belőle. Van, aki várandósságának adja meg vele a módját, van, aki azért veszi fel, mert nem lehet gyereke. Van, akinek egyszerűen tetszik. Most már készítek állatembriós pólókat is. Nagyon szeretem az állatokat.  Ezekkel a motívumokkal az emberek figyelmét az állatokra próbálom irányítani. Bevételükből állatvédőket támogatunk.

Honnan a szerelem az emberi test anatómiája iránt? Ha körbe nézek a La Masniban, találok röntgenfelvételt, szívet, gyomrot, mintha a patológián járnék. Csupa orvosi csemegéket. Megcéloztad a SOTE-hallgatókat?

Egy éve eltört a csuklóm, és annyira szép lett a röntgenfelvétel, hogy kiragasztottam az ablakomra. Később rájöttem, hogy hordani is szeretném. A szívnél ugyanez a helyzet, egyszerűen a forma szépségét látom benne.

Újrahasznosítasz. Buborékos retikülök, és esőkabátok, meg egy próbababából született táska bizonyítékai recycling-szenvedélyednek. Hosszú élet elé néznek ezek az újjászületett darabok?

Igen, mert dupla rétegű buborékfoliából csinálom! Még ha ki is pukkasztják, a kabát ugyanúgy használható, és a táska teherbírása ugyanolyan, mint bármely más táskáé, bőrrel és fémmel van kombinálva, csak körzőt és hasonló éles dolgokat nem ajánlatos bele tenni

Milyen fő irányvonalakat képvisel a La Masni?

Nem irányvonalakban gondolkodom. A formák, tárgyak inspirálnak. Mindig az, ami éppen megfog. Inkább mutatni szeretnék, mint képviselni. Megmutatni, hogy milyennek látom a világot.

A La Masni tervezője öltöztette az S.O.S. Love amerikai főszereplőjét (X)

8476

A fiatal, extravagáns ruháiról és táskáiról egyre jobban ismert divattervező, Szilas Rita  öltöztette különlegesebbnél különlegesebb ruhákba Sas Tamás legújabb vígjátékának amerikai főszereplőjét, Christine Kellyt.olvass tovább