lélek

Öncsonkítók

1297

Az állat, ha menekülni akar, képes leválasztani valamely testrészét, amennyiben külső veszély fenyegeti. Sőt, egyes állatok ezeket a csonkított testrészeket újra ki tudják növeszteni. Tudjátok, a gyíkok is ilyen állatok. Sajnos az emberek között is vannak öncsonkítók, csak náluk épp hegesedéssel jár.

Az öncsonkítás és a szuicid hajlamok akkor kerültek szóba, amikor néhány szemfüles olvasónk észrevette, hogy Sofia Boutella karját barázdák ékesítik, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ezek öncsonkítás eredményei. Aztán, ahogy kotorásztunk az emlékeink között, egyre több példát tudtunk felsorolni magunk körül olyan emberekről, akik bántalmazzák magukat testileg és lelkileg. Eszembe jutott az is, amikor iszonyú lelki fájdalmam volt, és addig vertem a fejem a falba, amíg el nem ájultam. Hát igen, volt ilyen is. Könnyebb elviselni a lelki gyötrelmeket, ha testi fájdalom ér? Ki tudja. Mindenesetre vannak olyan szituációk az életben, amikor koordinálatlanul jönnek elő ezek a ténykedések önmagunkon.olvass tovább

Esemény után

1301

A világban számtalan katasztrófa, baleset, háború, gyilkosság, erőszak történik. Igen velünk is, a mindennapok részévé vált. Sokszor váltanak ki ezek a hirtelen traumatikus események felfoghatatlan pszichés változásokat. Nem kell feltétlenül borzalmas katasztrófákra, a 9/11-re vagy a vietnami háborúra, esetleg a szecsuani földrengésre gondolni. Elég, ha körülnézünk a saját életünkben.

Kétségtelenül a nagyobb katasztrófák, háborúk után foglalkoznak többet a pszichés utóhatásokkal. A poszttraumás stressz-betegséget - PTSD - is a vietnami háború után diagnosztizálták. Erről a jelenségről lesz szó, és hogy miért? Mert annyi rossz dolog történik körülöttünk, és nem hisszük, hogy utóhatások nélkül elmúlnak. Pontosan két éve történt, hogy a belvárosban figyelmetlenségből nem adtam meg az elsőbbséget egy jobbról érkező autónak. Az eredmény: totálkáros új autó, másfél millió forint kár, amit sajnos a CASCO nem állt, mert pont lejárt a jogosítványom, bár egészségügyi papírom már volt, hogy újabb tíz évig vezethetek. Nem történt személyi sérülés, nem történt semmi, sokak számára. Én mégsem tudom feldolgozni az eseményt, azóta sem csináltattam meg a jogosítványomat, és azóta sem vezetek. Mivel az anyagi kár - számomra - jelentős, a mai napig tart az utóhatása, de talán ez lenne a legkevesebb, ha nem lennének olyan tüneteim a baleset óta, amiket nem igazán tudtam hova tenni, egészen addig, míg nem látogattam meg a háziorvosomat, majd egy pszichoterapeutát. 

Hosszas vizsgálódás után kiderült, poszttraumás stressz-betegségben szenvedek. No, de szó szerint. A tünetek ijesztőek, de mégsem annyira, hogy életképtelen lennék, szóval együtt lehet élni vele, de nagyon kellemetlen. Nem tudom elfelejteni a traumás eseményt, kényszerűen, időről-időre visszaemlékezem rá, flashback-kelek. további tünete a szindrómának a kerülő magatartás, ez az én esetemben konkrétan a vezetésre vonatkozik, illetve annak a helynek a kerülése, ahol a baleset történt, bár nap, mint nap járok arra, még a fejemet is elfordítom. Álmaimban lidércként jelennek meg a balesethez köthető képek, számtalanszor vezetek és élek át balesetet, érzem az ütközést, hallom a csattanást, látom a füstöt, ami feltör a motorból.olvass tovább

Akarsz vagy nem?

1384

Már megint a Szex és New York kapcsán felmerült egy kérdés. A mozifilmben Carrie és Big négy év járogatás után költözik össze a történet szerint. Ezt szerkesztőségünkben néhányan olyan valószerűtlennek ítéltük meg. Egymásnak szegeztük a kérdéseket, hogy ki mikor, mennyi idő és milyen események után gondolta úgy, hogy összeköltözik a szerelmével. Rájöttünk, hogy nagyon sok dolognak kell konstellációban lennie ahhoz, hogy egy sikeres pár jöjjön létre egy lakásban. Persze erről már beszéltünk, hogy lehet jól együttélni, de mégis mikortól? olvass tovább

Erős lélek kell! Szex, drog... Ukrajna

1387

Csak erős lelkületűeknek! A fotóriporter dolga a figyelemfelkeltés Projektek.

Álmodozás az élet megrontója?

1389

 Az ember álmodozik, és ezt egészen korán, a legelső tini szerelmekkel együtt kezdi - ez a világ rendje. Ekkor történik az, hogy a tanár kérdést tesz fel, csakhogy kizökkentsen az álmodozásból. Szakértő szemmel vizsgálva voltaképp akkor álmodozunk, amikor semmi nem kényszerít minket arra, hogy aktívan gondolkodjunk, tehát az álmodozás az agy pihentető állapota. Ez nem egy termékeny időtöltés, lássuk be, hiszen órák is eltelhetnek azzal, hogy álmodozunk új cipőkről, ruhákról, azokban való első megjelenésünkről, a szerelmünkről vagy bármi másról, ami az agyat kikapcsolja. 

Az elme és a képzelet szüleménye kellemes gondolatokkal van elfoglalva és ez segít abban, hogy ellazuljunk, és felfrissülve menjünk vissza a való életbe. Akár egy szundítás. Az álmodozás a szakértők szerint segítenek a konfliktusokat jó irányba vezetni, az emberi kapcsolatainkat is ápolja, és az álmodozó személy agyi termelékenységét fellendíti.

A bambulás, azaz pusztán csak a levegőbe bámulás más, mint az álmodozás, hisz ekkor nem jut eszünkbe semmi, ám hatása egészen elképesztő, valójában a memorizálást szolgálja. Ezt patkányokon végzett kísérletekkel igazolták, melynek végeredménye az lett, hogy a bambulás és a tanulás is az agy hippocampus része felelős, csak éppen egymást kiegészítik. Így tehát szó szerint vehető az, hogy a bambulás bootolás.