kulturális kreatívok

Nem vagyunk egyedül

4875

Millió és egy ideológiai vitát folytattam már sok körülöttem lévővel olyan kérdésekben, mint az ingyenes letöltés, a szerzői jogok, a pénz mint mindenek felett álló legfőbb cél, az elvek kontra pénz, a környezetvédelem, a biciklizés, az alternatív társadalmi modellek köre - és még sorolhatnám napestig. Ezek közül soknak ti is szemtanúi lehettetek itt a cotcoton, hisz ami szívünkön a szánkon, még akkor is, ha tudjuk, az olvasók fele kígyót-békát kiált majd ránk, s a két ellentétes vélemény egy tapodtat sem közeledik majd egymáshoz. Az ilyen témákban előkerült indulatokat egészen a mai napig nehezen dolgozom fel, de most, hogy eddigi legkedvencebb cikkemet írom, már a teljes megnyugvás állapotában vagyok - legalábbis egy ideig.

Tudom, hogy a következő sorok nem egészen úgy osztják majd meg a hozzászólókat, mint az eddigi témák. Bizonyára sokkal többen lesznek, akik most büszkén kulturális kreatívnak tartják majd magukat, mint azok, akik eddig az ezen gondolkodásmódba simuló témáinkra értőn, és nem elutasítóan reagáltak. Ja, és hogy kik azok a kulturális kreatívok? "Ötven millió ember, akik megváltoztatják a világot" - mondhatnánk egyszerűen a téma legismertebb könyvének címét idézve, de valójában sokkal több emberről van szó. Az Egyesült Államokban egy 2000-ben készült felmérés során bukkantak rá arra az igen masszív rétegre - csak itt ötven millióra, amelynek tagjai egyként gondolkodtak, ám egymásról mit sem tudtak. Mindössze annyiban voltak biztosak, hogy elegük van mindabból, ami ma politika, gazdaság és társadalmi élet címen folyik. Paul H. Ray szociológus és Sherry Ruth Anderson pszichológus őket nevezte el kulturális kreatívoknak. A világon a kulturális kreatívok azok, akik egyre erősebben érzik, a világ, amit ismerünk végnapjait éli, ebben az irányban nincs perspektíva, s hogy valaminek történnie kell, ami egy jobb jövő felé fordítja az emberiség kocsijának kerekét. Ám ez a valami pontosan a kulturális kreatívok létezése, amit inkább tekinthetünk egyfajta emberi fejlődési szintnek, mint szervezett és egységes csoportnak.

Ők azok, akik...

Akik nem szeretnék a jelen rendszert ebben a formában fenntartani, akik valahol mélyen érzik, tenni kéne, hogy kevésbé kártékonyak legyünk, hogy az évtizedek óta tartó rombolás és kizsákmányolás helyett egy ember- és környezetbarát életet élhessünk. Ők azok, akik érzik, hogy a régi hanyatlóban van, hogy valami új alakul, s hogy ebben egyéni szinten is érdemes és lehetséges is részt venni. Ők azok, akik látják és elvetik a politika romboló erejét, a média butító erejét, a gazdaság kizsákmányoló erejét, a fogyasztói társadalom züllesztő és kiüresítő, elidegenítő erejét. Ők azok, akik nemet mondanak oly sok mindenre, ami a még ma is uralmon lévő rezsim és az emberiség másik fele szemében érték, de ők már tudják, az valójában csak egy újabb hulladék, egy plusz tégla világunk jövőjének sírján. Ők azok, akiknél sokkal előrébbvaló a társadalom érdeke, mint a saját érdek, és ezért áldozatnak tűnő, valójában teljesen természetes lépéseket is hajlandók tenni. Ennek értelmében ők küzdenek a jogdíjak ellen, mondván, a művészet mindenkié, ők küzdenek az őstermelői rendszer felélesztéséért, a cserekereskedelemért, a cseremunkáért, ők azok, akik szívességből, ingyen is dolgoznak, akiknek elvei felülírják a pénz szavát, akik elképzelhetőnek tartják, hogy más szabályok és értékek mentén is lehet élni, mint ahogy azt jelenleg tesszük.olvass tovább

Mit tehetsz kulturális kreatívként?

5570

Korábban a cotcoton olvashattatok már a kulturális kreatívokról, most egy-két lehetőséget szeretnék vázolni a konkrét cselekedetekre. Sokszor előfordul, hogy az ember fejben tudja, mi a helyes, jól el is beszélget róla másokkal, de gyakorlati szintre, megvalósításra nem kerül az adott nézőpont. A kulturális kreatívoknak pont az a fejlődési útjuk, hogy felülemelkednek az elszigeteltség érzésén és azon, hogy bár tudják, helyesen gondolnak dolgokat, mégsem tudják ezzel a világot megváltoztatni, és igenis tesznek azért, hogy a bennük lévő értékek kiáradjanak, eljussanak másokhoz is.

Foglalkozz az önismerettel!

Figyeld magad, reakcióidat, majd elemezd, keresd a mögöttes hiteket (olykor tévhiteket), elveket, amelyek mentén élsz! Nézd meg, hogy ezek saját meggyőződésből, szabadságból fakadnak-e vagy tanult, megszokott elemek-e az életedben. Vizsgáld meg azt is, ami számodra “alap”, “egyértelmű” – ehhez beszélgess sok más gondolkodású emberrel is, akik számodra új távlatokat nyithatnak. Ha nem találkozol más szempontokkal, ha csak a saját köreidet futod, akkor nem jutsz ki a magad teremtette ördögi körből. Újra és újra ugyanarra a téves következtetésekre jutsz. De másoktól egy-egy jól irányzott mondat néha teljesen új megvilágításba tudja helyezni az adott témát, gondolatmenetet, így segítve a változást, változtatást.

Erősítsd a hitedet!

Hidd el, hogy képes vagy változtatni. Higgy magadban és a sikeredben! Kezdd kicsiben, nem kell holnapra megváltani a világot. Ha csak egy kis dolgot megváltoztatsz, ráérzel az ízére, és jobban fog menni a nagyobb változás is. Fogadd el, hogy jelenleg itt tartasz, de törekedj a fokozatos fejlődésre. Lebegjen a szemed előtt egy cél, de kis lépésekben, lassan, de biztosan közelíts felé. Bizonyos lépcsőfokokat nem lehet átugrani, nem lehet egyről rögtön ötre ugrani. Kell oda a 2-3-4. szint is és azok a tapasztalatok, amelyeket ott szerzel. 

more

Figyeld a fejlődésed, de csakis magadhoz mérd!

Lehet, hogy a múltkor elmulasztottad, rosszul csináltad stb, de nem baj. Vond le a következtetést, és legközelebb jobban fog menni. Lehet, hogy még akkor sem lesz tökéletes, de akkor majd a harmadik, negyedik, ötödik, századik alkalommal. Türelem rózsát terem! A lényeg az, hogy teszel, törekedsz. Tudatosodj! Alakítsd át szokásaidat, automatizmusaidat. Tégy tudatossá mindent, amit eddig ösztönből tettél, a táplálkozástól a vásárlásig, házimunkáig, stb. Érdemes kicsiben kezdeni, átalakítani a szokásainkat, tudatosabban és nem berögződésből tenni dolgokat. Nem azért, mert úgy szokás, úgy kell, úgy illik, hanem mert úgy döntöttél.

Szeresd és óvd a természetet!

Termelj minél kevesebb szemetet (például ásványvizes palackok helyett vehetsz kimérve szűrt vizet), a keletkezett szemetet gyűjtsd szelektíven, vegyél részt szemétgyűjtési akciókban, ha az utcán látsz szemetet, vedd fel stb. Légy tisztában a társadalmat, emberiséget érintő problémákkal, visszaélésekkel (globális felmelegedés, az őserdők kipusztítása, túlnépesedés, az ökológiai fenntarthatóság hiánya, a szegény országok népeinek kizsákmányolása, élelmiszeripar, gyógyszeripar mögötti folyamatok, gazdasági, politikai összefüggések, a pénzvilág mögötti folyamatok, hatalmak, stb.), szerezz ezekről információkat és válassz olyan termékeket, szolgáltatásokat, amelyekkel ezek ellen tehetsz. Például megújuló energiaforrások vagy energiatakarékos megoldások, fair trade kereskedelem termékei, gyermekmunkát alkalmazó cégek termékeinek kerülése stb. Rengeteg információt találsz a neten a kereskedelem, üzleti élet visszásságairól, és tudsz törekedni arra, hogy vásárlásaiddal ne ezeket a cégeket, folyamatokat támogasd!

Vond ki magad a manipulációból!

Akár reklámról, akár politikáról, akár más területről van szó. Ezt úgy tudod elérni, ha tudatosan, meggyőződésből, elveid mentén választasz, mindenben! Gondold át, mit okozol adott cselekedeteddel, a legapróbbal is. Minden megnyilvánulásoddal formálod a világot. Mondd el másoknak is, miért teszel úgy, de hagyd, hogy megfogadják vagy ne fogadják meg a tanácsodat.
Részesítsd előnyben a minőséget a mennyiséggel szemben, a hosszútávú célokat a rövidtávú célokkal szemben. Gondolkozz globálisan, gondolj a következményekre. A mostban élsz, de a jövőre hatsz.

Építsd és ápold a személyes kapcsolataidat

Két ember találkozása az egyik legnagyobb misztérium. Figyelj oda, érezd át, próbáld megérteni a másikat. Nézd azt, hogy mit tanulhatsz tőle, mit adhattok egymásnak. Segíts másoknak, például különleges adottságaik kibontakozásában. Végezz önkéntes munkát az általad választott jó ügy érdekében. Ne vegyél el a világból, hanem adj hozzá. Keresd a lehetőséget minden nap, hogy segíts másoknak, járj nyitott szemmel, ne menj el embertársaid mellett érzéketlenül. Segíts útba igazítani a külföldit, leszállni a villamosról az idős nénit, elkísérni legalább egy rövid szakaszon a látássérült embertársadat.

Tekints a jövőre optimistán, ne dőlj be a félelemkeltésnek, a lehúzó erőknek, amelyek tétlenségre, beletörődésre ösztönöznének. Tarts ki az elveid mellett, nevezzenek bár idealistának vagy naivnak. Keresd az együttműködési lehetőségeket egy-egy jó cél érdekében, és válassz humánus, nem manipulatív, félelemkeltő módszereket a támogatottság megszerzésére, terjesztésére. Sok jó ügyért indított mozgalom ott bukik el, hogy erőszakkal, manipulációval van “megtámogatva”, ezért inkább riasztó, mint szimpatikus az emberek szemében.

Beszélj a tapasztalataidról (ha kérdeznek), kérdezz másokat, hogy csinálják. Egyrészt rájössz, hogy nem vagy egyedül, mások is ugyanezekkel a gondolatokkal, érzésekkel, tettekkel harcolnak, másrészt mivel más-más szinten vagyunk, tudunk tanulni egymástól.

Mutass példát. Ez a legragadósabb, ugyanakkor a legcsendesebb módja a változtatásnak, terjesztésnek. Csak annyit tesz, hogy teszel, élsz a saját elveid szerint, ezeket felvállalod természetesen és hagyod, hogy mások meglássák, beengeded őket az életedbe, de nem térítesz, osztod az észt kéretlenül. Ha megkérdez, természetesen válaszolj, de figyelembe véve őt, az érzésvilágát stb. Szélesítsd a látókörödet. Keresd az egzotikus és idegen helyeket és embereket, szerezz tapasztalatot és tudj meg minél többet más lehetséges életmódokról.

Elégedj meg azzal, amid van, légy hálás érte. A modern kultúra a sikerre, a “boldogulásra”, a pénzszerzésre és költekezésre, a gazdaságra és a luxuscikkekre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Ehelyett a bőség-tudat vezéreljen. Ne tárgyakkal, teljesítményekkel próbáld betölteni a lelkedben lévő űrt, hanem fejlődj lelkileg, szellemileg (spirituálisan).

Állj ki az elveid, értékeid mellett, de ne erőszakold másra. Mutass példát, de tudd, hogy elsősorban a saját életedet kell átalakítanod, nem másét.
Válassz meggyőződésből, valami mellett és nem valami ellen. Nem mindegy, hogy valami mellé teszed a voksodat, energiádat, vagy csak a másikat akarod elkerülni. Magyarul szabad választásból vagy abszinenciából döntesz.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!