kreativitás

Készítsünk játékot!

4656

Bár sajnos messze vagyok még  az anyaságtól, így igazán nincs okom arra, hogy már most azon törjem a fejem, miként fogom csemetéinket lekötni, ha unatkozni kezdenének… Viszont imádok játszani, s szeretném megőrizni, majd később hasznosítani gyerekkorom kedvenc unaloműzőit. Hisz annyi saját kezűleg is elkészíthető játék lehetőség van a tv helyett! Ezekből gyűjtöttem egy csokorra valót.

Szerettétek a bábszínházat kicsi korotokban? Milyen könnyű otthon is előadást rendezni a családnak a gyerekekkel! Papírból elkészíteni a színpadot, a hátteret, a kellékeket, de akár a szereplőket is, akiket hurkapálcára lehet felragasztani… vagy zokniból elkészíteni őket, gombszemet, szájat varrni rájuk és már mehet is fel a függöny!olvass tovább

Éld ki a hajlamaid

5543

Ritkán hallunk igazán kreatív, nemzeteken áthidaló tréningekről, így még jó, hogy beszámolunk a következő akcióról, ami Európai Unión kívülről érkezett, de legálisan Magyarországon tartózkodó, zene, média és tánc iránt érdeklődő fiataloknak szól. Lehet izzítani a művészlelkű külföldi haverokat.

Roots and Routes elnevezésű nemzetközi tréning, egy kulturális és szociális szervezetek közötti nemzetközi együttműködés, ami a művészetekre fogékony fiatalokat hivatott először felkutatni, majd továbbképezni. Sziget Szervezőiroda koordinálása alatt álló kurzusra olyan jelentkezőket várnak, akik 15 és 25 év közöttiek és legalább három hónapja legálisan tartózkodnak Magyarországon, no meg rajonganak a művészetekért, sőt az sem hátrány ha már kipróbálták magukat valamelyik művészeti ágban.

RicsiPí, a zenei kurzust vezetője, Fazekas Bence rendező, az MTV munkatársa, aki a média tréninget tartotta és a tanítványok (fotó: Horváth Petra)

A február 21-27 között zajló mesterkurzuson a művészeti ágakban való kalandozás vár a szerencsés részvevőkre, ami során hazai és külföldi művészek és szakemberek segítségével összeáll a végső produkció. Mert, hogy lesz végső produkció, méghozzá a február 26-án a Gödörben, 27-én pedig a Millenárison, ahol a művészpalánták a nagyközönség előtt is bemutatják legfrissebb ismereteiket. Az sem mellékes, hogy a program szerves eleme a résztvevők saját, videót és hanganyagot egyaránt tartalmazó portfóliójának elkészítése. Ha tehát van olyan ismerősöd, aki eddig nem kamatoztathatta művészi kvalitását és megfelel minden kitételnek, mindenképp tájékoztasd, hiszen a legfontosabbat még nem is tudod: a kurzus ingyenes. Felmerülő kérdéseidre válaszokat találsz itt és itt, a jelentkezési lapért pedig ide klikkelj!

A legfontosabbak még egyszer:

Jelentkezési határidő: 2010. február 10.
Válogatás: 2010. február 13.
A kurzus időpontja: 2010. február 21-27.

Hibázz nyugodtan

6869

A hibák korszakát éljük. Nem azért, mert az emberiség többet hibázik vagy legalábbis nagyobb arányban a „helyes” cselekedetekhez képest, mint eddig. Azért, mert árgusabb szemekkel figyeljük a hibát és hangosabban reagálunk rájuk, mint valaha. Hibákat pedig mindig, mindenhol, mindenben találni – nézőpont kérdése. Figyeljük meg, miközben híreket olvasunk vagy egyszerűen csak lessük a körülöttünk lévőket, hogy hányszor csettintünk elégedetten: „igen, ezt jól csinálta”, és hányszor mondjuk azt: „atyaisten, ezt a bénát”.

Nem jövendölték meg a válságot. Nem készültek fel Katrinára. Vagy arra, hogy kisebb tengerré változik fél Magyarország ott, ahol egyébként csak a belvíz okoz gondot. Hibáztak a vörösiszap-tároló körül. És ez csak pár kiragadott példa a nagyobb horderejű bénázásokra. A kicsiket, amiket nap mint nap elkövetnek, hogy aztán az internetes közösségek kipécézzék őket, letöltsék, összevágják, megosszák, terjesszék, hogy aztán csóválhassák a fejüket vagy kárörvendően röhögjenek… szóval ezeket el sem kezdjük sorolni. Már csak azért sem, mert kész internetes oldalak alakultak csak a hibák sorolására, például a grafikusok fércmunkáira szakosodott Photoshop Disasters blog, amely élvezettel csámcsog és vicces kommentekkel látja el az elrontott műveket. De nem is kell ennyire alámerülnünk a szakmákba, ott van a nemes egyszerűséggel Failblognak elnevezett, naponta frissülő gyűjtemény, amelybe minden olyan pillanat belefér, amikor valaki elront valamit. A különösen nagy buktáknak – legyen szó biciklis borulásról vagy egy elrontott országútról – saját gyűjtőszavuk van: #epicfail.

olvass tovább

A határidő rossz, értem?

8412

Kreatív körökben legendák keringenek az értetlen, macerás, rossz ízléssel megáldott, zsarnok ügyfelekről, akik mindenbe bele akarnak szólni, függetlenül a szakértelmüktől. Bár nyilván nekik is megvannak a maguk szempontjai, az egyébként jobb sorsra érdemes reklámszakemberek szerint ők a felelősek az ugyanolyan mosópor- és autóreklámokért, a rikító, ötvenágú csillagba applikált AKCIÓ! feliratokért a termékek mellett. Az egyik legmenőbb magyar ügynökség, a Café Creative úgy döntött, tesz valamit az ügy érdekében és megérteti az ügyfelekkel, hogy nem az ő hibájuk, ha párnapos határidővel nem végzik el ugyanazt a munkát, amihez pár hétre lenne szükség.

Az ötlet egyszerű, a kísérletet bemutató videó pedig elmagyaráz mindent. Bementek egy osztályterembe, megkérték a gyerekeket, hogy fejezzenek be egy megkezdett rajzot tíz másodperc, majd tíz perc alatt. Az eredmény magáért beszél. A kisfilm egyébként bekerült a legrangosabb európai reklámfesztivál, a Golden Drum döntőjébe.

Harry Potter kreatívvá varázsol!

8661

A Harry Potter regények és más fantasy művek napjainkban példátlan népszerűsége szinte senkit nem hagy hidegen. Jellemzően vannak a megszállott rajongók, akiket több-kevesebb időre beszippant a mágia világa, és vannak a szkeptikus fejcsóválók, akik szerint semmi jó nem sül ki abból, ha efféle, realitástól elrugaszkodott dolgokkal kábítják magukat az emberek. Ez utóbbi csoport különösen a fiatalság lelki-szellemi egészségéért és épüléséért aggódik, amit veszélyeztetve látnak a fantasy irodalom által.olvass tovább