krém

Kend az arcodra

3357

Ahány csaj, annyi bőrtípus, éppen ezért mindenkinek különböző módszerei vannak az arcápolásra. Vannak problémásabb bőrűek, akik kénytelenek vagyonokat költeni arctisztítókra és krémekre, és vannak olyanok is, akik szinte bármelyik kenceficével beérik, mert nem olyan érzékeny a pofijuk. Persze a két legjobban elkülöníthető csoport a zsíros és a száraz bőrűek klubja, de aztán vannak olyanok is, akiknek hol ilyen, hol olyan a bőre - nekik a legnehezebb. Szerkesztőségünk négy tagja most elmesélni, hogy melyik bőrtípusba tartoznak, és hogyan is ápolják arcbőrüket!

Zsófi

Az arcbőröm inkább száraz, vízhiányos mint bármi más, télen pokol vele az élet, és hát a városi szmog is meglátszik rajta, szóval érzékeny a lelkem, mutatja hogy hogyan táplálkozom, hogy mennyit aludtam, hogy stresszelek-e, hogy iszom-e eleget. Nem picit mutatja, hanem nagyon. Nem pattanásos, de egyenetlen, folyamatosan radírozni kell. Hatmillió lemosót, krémet, pakolást próbáltam már, de úgy tűnik, most megtaláltam az igazit.


Balea nappali/éjszakai: Sokáig ezekkel kenegettem magam, amikor még azt gondoltam, mindegy mivel, csak kenjem. A dm-ben kapható, olcsó, úgy ezer forint egy tégely, és sokáig elég. Valójában semmi másra nem jó, minthogy azt érezd, bekented az arcod, ám ez is viszonylag hamar elmúlik - kiváltképp télen, amikor egy óra múlva már ugyanúgy pereg le a fejed, mint előtte. Az éjszakai krém zsírosabb, ám olyan elképesztő módon csípi a szemem, hogy egy idő után már nem használtam jó szívvel, főleg mert néha az arcom is kipirosodott tőle.
olvass tovább

Tavaszi megújulás a ruha alatt

3512

A tavasz minden évben jelentős fordulópont, hiszen hangulatunk mellett külsőnket is érintik a változások: lekerül rólunk a sok réteg ruha, így testünkön kívül a lelkünk is egyre felszabadultabb lesz. A krémhasználat is hasonló a ruhák viseléséhez: ahogy melegszik az idő, egyre könnyedebb és egyre kevesebb rétegre van szükségünk. Télen a hideg, a szél kiszárítja és megvastagítja az arcbőrt, ezért olyan zsíros és tápláló krémeket szeretünk, amik pótolják az elvesztett nedvességet. S bár ezekben a készítményekben a jótékony anyagok nagyon hasznosak, de olyan réteget képeznek a bőrön, amire tavasszal már semmi szükség. A nehéz krémek nem hagyják lélegezni a bőrt, amit legtöbbször a pórusok bánnak, hiszen felületük bezáródik, így felhalmozódhatnak a bőrön lévő szennyeződések és a természetes faggyúréteg. Az eltömődött pórusok nem nyújtanak túl esztétikus látványt, ezért próbáljuk eltüntetni őket korrektorral, alapozóval vagy púderrel, de ezzel csak tetézzük a bajt - főleg napsütésben. Mi a megoldás?olvass tovább

Kend magadra

3540

Legtöbben azt hiszik, hogy a különböző gyümölcsök csak evésre termettek, és csak a szánkon keresztül juttathatjuk a bennük levő vitaminokat a szervezetünkbe. Ez egy hatalmas tévhit! Ha ez így lenne, akkor miért használna fel megannyi gyümölcsöt és növényt a szépségipar? Ha jól megnézzük, a legtöbb sampon, és krém reklámjában elhangzik valamilyen gyümölcs neve. Oké, hogy manapság azt a kort éljük, ahol a mosogatószer valódi citromot tartalmaz, a citromlében pedig mondhatni citrom sincs…így talán arról sem lehetünk meggyőződve, hogy a különböző termékek valójában olyan sok gyümölcsöt tartalmaznak.

Ezen gondolkodva jutottam arra az elhatározásra, hogy ha egy arckrémben ott van egy bizonyos gyümölcs vitaminja, de csak bizonyos mértékben, hiszen mellette ott a sok színező- illetve illatanyag, akkor miért ne tegyem a bőrömre/hajamra a gyümölcsöt közvetlenül? El is kezdtem kutakodni a neten a gyümölcsös bőr- és arcpakolások után, és találtam is szép számmal, ezek közül valamennyit ki is próbáltam.

Sajnos olyan a bőröm, hogy egyszer zsíros, máskor meg úgy hámlik, hogy nem győzöm radírozni. Nekem találták ki a banánt. Egy fél banánt összetörtem villával, raktam hozzá pár csepp mézet, összekevertem, és máris mehetett a megtisztított arcomra. Kicsit gusztustalan, de fél óra után lemosva máris megtapasztaltam a hatását. Hidratált érzés, és tényleg nem volt se zsíros, se száraz a bőröm. Zsíros bőrűeknek ajánlom a citromos-uborkaleves “tonikot”. Szinte mindegy milyen arányban keverjük el a két hozzávalót, ideális a fele fele arány. Vattapamaccsal felvihetjük az arcunkra, és máris matt a bőr felülete. A hajamra a narancsos-mézes pakolást próbáltam. Egy fél narancsot kicsavartam, két evőkanál mézet tettem hozzá, elkevertem, és hajmosás után a vizes hajamra öntöttem, majd lemostam. Nem csak jó illatot adott a hajamnak,de érezhetően simább is lett tőle. Ami nálam nagy szám, ugyanis naponta vasalom a loboncomat, és sűrűn is mosom, így viszonylag gyorsan zsírosodik. A narancs a sava miatt a zsírosodás ellen tesz jót, a méz pedig köztudottan fényesíti a tincseket.

A haj fényessége érdekében jót tesz még a kamilla-tea - állítólag világosítja a szőkék haját -, és a méz elegye is. Kipróbáltam még a sörös-tojás sárgájás hajpakolást is, de ezzel nem tapasztaltam különösebb hatást, és büdös is lett a hajam, és moshattam meg újra. Ennek ellenére én azt mondom, hogy merjetek kipróbálni új dolgokat, ártani egyik sem árt. Egyszóval mindenkit buzdítok a gyümölcsök ilyen módon való felhasználására, mert nem csak olcsóbb, de hatékonyabb is sok mesterséges terméknél.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Mi ez? Natúrkozmetikum

3667

Hisztis bőröm van. Ha nem pontosan azt kapja, amit szeretne, akkor húzódozik, kipirosodik és ekcémát produkál. Emellett befészkelte magát a fejembe egy rémhír, amely szerint a kozmetikai szerek 80%-a kőolajszármazékot tartalmaz. Azóta árgus szemekkel figyelem a kencék csomagolását. Állítólag a következőket kell kerülni, mert mérgezőek, és a bőrön keresztül könnyebben szívódnak fel a méreganyagok, mint a tápcsatornán keresztül. (Vajon tényleg? Kedves hozzáértők, fídbek plíz!): paraffin, petrolatum, vaseline, mineral oil, ceresin, microcristalline wax, polyisobutane, polydecence. Ez a legutóbbi anyag rendkívül jól nevelt lehet: többszörösen is decens, hihi.

Te jó ég, akkor mit kenjek magamra?

Egy ideig kísérleteztem házilag előállított krémekkel, hitelesnek tűnő receptek alapján. Az arányokat nehéz volt betartani, bár sok kísérlet után biztosan összejött volna. Emellett nehezen szívódott be a bőrbe, az egyik testápoló pedig két nap után elkezdett szottyadt szagot árasztani – konkrétan megromlott. Akkor nézzünk be a boltokba. A Lush termékei nagyon bejöttek, viszont sajnos az áruk miatt csak ritkán engedhetem meg magamnak (kivéve a sampont, arról nem mondok le!). Az interneten rendeltem a múltkor egy olcsóbb, de annál ígéretesebbnek tűnő bio arckencét (a cseh Manufaktura nagyon tetszetős termékeket gyárt), de miután két hét alatt sem jött meg, rátelefonáltam a közvetítő cégre, és kiderült, hogy szavatossági okok miatt visszavonták a terméket. Én meg a megrendelésemet. Igaz, minek is kísérletezek, amikor már megtaláltam az igazit (Yves Rocher Culture Bio)? Ja, mert igen drága. Bementem hát a Müllerbe, gondoltam elég nagy és német ahhoz, hogy találjak valami nekem valót. Az egyik polcról rám is kacsintott egy natúrkozmetikum-család, meg is vettem egy arclemosót meghökkentően baráti áron. Szöget ütött a fejembe, hátha valami stikli van ebben. Rá van ugyan írva, hogy natúrkozmetikum, de valóban az? És ha igen, mitől?olvass tovább

Az ember színe sárga

3922

Naponta megdöbbenve nézem munkába tekerve, hogy a Margit-sziget idilli partjainál vagy a rakparti szennyvízbeömlők mellett emberek vörösre égettetik magukat az elviselhetetlenül erős nappal. A napozás kora végérvényesen lejárt, felejtsük el romantikus gyermekkorunka, mikor étcsokira sültünk márciustól szeptemberig a szabadban. Gyerekekre 2000 faktor, ránk 300 elég lesz. Egy Ausztráliában élő barátom egyszer azt mondta, csak az nem hiszi el, hogy van bőrrák, aki még nem járt ott, és nem látta a konkrétan hiányzó arcú embereket, a ráktól leoperált végtagokat és a szörnyű pusztítást, amit a nap végzett.

Ezt tehát elfelejtettük ugye (ugye?) és szoliba sem szívesen járunk már, hisz az szinte ugyanaz pepitában, így marad az arisztokratikusan fehér bőr vagy az önbarnító kencék, miknek piaci részesedése soha nem gondolt magaslatokba röpült az elmúlt évek során. Amerikai adatok alapján úgy tűnik, négy év alatt megnégyszereződött a bevétel, 2003-ban még "csak" ötvenhárom millió dollárt, míg 2008-ban már kétszáz milliót költöttek a színesedni vágyó nők és férfiak.olvass tovább