kovászos uborka

Savanyúságot készítünk

8008

Amióta ismét virágkorát éli az otthoni gasztrománkodás, számos homályba vésző konyhai művelet újra porondra kerül. Ilyenek például a befőzés és a savanyúságkészítés. Őszintén szólva nem túl sok huszonévestől halljuk, hogy milyen nagy vájling csalamádét rakott el, de valahogyan az az érzésünk, hogy az idősebb korosztály jelentős része is felhagyott a konyhaművészet ezen egyszerű, mégis nagyszerű ágával. Itt az ideje hát, hogy szeletelőt ragadjunk és a bolti agyontartósított, műanyag vödrös, csoffadt mixek után ropogós házi savanyúságot készítsünk!

Az egyik leggyakoribb nyári csemegénk, melyet szinte mindenhez majszolunk a nyáron, de magában is frissítő csemege a forróságban, az a kovászos uborka. Tulajdonképpen bárki elkészítheti, akinek legalább az ablakpárkányán elfér egy másfél literes üveg, de ha nagy meleg van, a konyhában is nyugodtan erjeszthetjük, pár nap alatt ott is megérik az uborka. Egy normál, közepes adag koviubihoz szükségeltetik: egy másfél literes üveg, 1 kiló kovászolnivaló uborka (potom áron hozzájuthatunk a zöldségesnél), kapor (kifejezetten az a jó, amin a sárga virág is látható már), egy vastag szelet fehér kenyér. Arra figyeljünk, hogy még véletlenül se élesztő nélküli gabonafélét használjunk, mert ez az összetvő az, ami beindítja az erjedést.



olvass tovább

Kovászolj!

8871

Örök nyári klasszikus a kovászos uborka, ami kánikulában az életmentő élelmiszerek közé lép elő, hiszen kellemesen savanykás, könnyű, tápláló és egészséges. Gyakorlott háziasszonyok jól bevált recept alapján készítik, mely az esetek többségében generációról generációra öröklődik, és ennek megfelelően rendkívüli öntudattal kínálgatják művüket. Ez azonban nem kell, hogy elvegye a kezdők önbizalmát, hiszen egyáltalán nem ördöngösség az elkészítése, sőt kifejezetten egyszerű ételről van szó.



olvass tovább