konyha

Droidok a konyhában

312

Ezek a fűszerolaj-tartó droidok nem csak az ételedet, de a konyhai életedet is befűszerezik. A népszerű tudományos-fantasztikus filmsorozat figurái már a konyhádba is beköltözhetnek, hála a ferdeszemű kreatívoknak. Talán az első legsikeresebb árukapcsolást tudhatja magáénak a Star Wars film. Órák, párnák, zsebkendők és most már fűszerolaj üvegek is. Rajongó vagy? Vedd meg!

Kóser konyha II.

2703

Kóser minden zöldség, és kóser minden gyümölcs is. Ezeknél az élelmiszereknél csak arra kell figyelni, nehogy valamilyen pici bogarat vagy kukacot megegyünk a növénnyel együtt, mert a bogarak nem kóserek.

Az állatok két részre oszthatók: kóserek és nem kóserek. Kóser szárnyasok: csirke, liba, pulyka, kacsa, galamb. Nem kóser pl. a strucc, a sas, a varjú és a többi ragadozó vagy dögevő szárnyas. (Ha rajtam múlna, én a galambot is ide sorolnám.) Kóser emlősök: minden olyan állat, ami hasított patájú és kérődzik. Ilyen a marha, a kecske, a birka, a szarvas, és persze mindenki kedvenc csemegéje, a zsiráf. Mivel zsiráfot elég nehéz lenne rituálisan megfelelően levágni, ezért csak maga az állat kóser, a húsához ritkán jutni. Nem kóser a szamár, a teve, a ló és semmilyen öszvér állat, még akkor sem, ha két kóser állat keresztezéséből született. Kóserek azok a halak, amelyeknek van uszonyuk és pikkelyük is. Ilyen a ponty, a keszeg, a lazac stb. Nem kóser a harcsa, az angolna, a cápa stb. A halra nem vonatkozik a kóser vágás szabálya, azt mindenki leölheti maga. Nem kóser sajnos egyik tenger gyümölcse sem - se a polip, se a kagyló, se a homár, se a garnéla. Szintén nem kóserek a bogarak, az ízeltlábúak, ez alól egy sáska faj kivétel egyedül, aminek nem tudom a nevét, de én amúgy sem ennék sáskát. Tréfli még az összes rágcsáló, a békák, csigák.olvass tovább

Játsszunk felnőtteset!

3207

Gyerekként mindenünk cuki volt és helyes és vicces és színes és vidám. Azóta mindenünk praktikus és formatervezett és esztétikus és unalmas. Összeszedtünk pár olyan használati tárgyat, konyhatechnikai eszközt, amivel gyermeklelkű felnőttek visszaidézhetik a gyerekszobát kenyérpirítás vagy épp szemöldökcsipeszelés közben.

Nézd meg a vicces cuccokat!

Keverj nyúllal!

3749

Bevallom, a botmixerek, a turmixgépek és minden egyéb konyhai kütyük nagy kedvenceim. Legutóbb egy „click and mix” fantázianévre hallgató botmixert szereztem be, mert olyan szép színes betétek jártak hozzá, nem az az unalmos műanyag cucc, amiket megszoktunk. Nos, a kézi mixerekkel – nem a bot -, az a baj, hogy formájuk, színük unalmas. Nem nagyon tudtak még semmi vonzót kitalálni a fejlesztők, formatervezők, pedig mi csajok is vágyunk egy kis mókára főzés közben. Erre rácáfol végre, Ming Tong tervező – persze, hogy japán -, aki még alig huszonöt, de már öt-hat éve tervezőként munkálkodik. Célja, hogy jobbá tegye az emberek életét, a mindennapokba humort csempésszen. Szereti belefoglalni termékeibe a saját boldogságát, és azt akarja elérni, hogy a mindennapi tárgyaink ezt tükrözzék. Azt hiszem ezzel a nyúlmixerrel sikerült. 

Juli hűtőt olvaszt

3912

A hűtő - azaz pontosabban fagyasztó - leolvasztása pontosan az a háztartási művelet, amit addig halogat az ember, amíg már vagy nem lehet becsukni az ajtót és/vagy konkrétan olvad és folyik az egész cucc magától. Naná, hisz kitartó munkával olyan méretű jéghegyet növesztettünk a dobozos zöldborsó és a hello kitty-s szemborogató maszk köré, hogy akarva akaratlanul is olvadni kényszerül szegény.

Ha van egy laza fél napunk, neki is kezdhetünk. Készítsünk elő lábost, lavórt, felmosórongyot, vödröt, kispárnát, kis poharat, szívószálat, vízforralót vagy gyufát, konyhasót, könyveket, magazinokat, a Háború és békét... Oké, akkor essünk neki. Először is pakoljunk ki mindent a frigóból, amik így nyárelőn garantáltan megromlanak, ami meg nem, arról legalább tudjuk, digitálisabb összetevőkből áll a kelleténél. Húzzuk ki a lényt a falból, s kezdjünk neki a műveletnek. A felforralt vizet egy lábosban helyezzük a legfelső polcra, és csukjuk be az ajtót egy negyed órára. Ha nem vagy akkora disznó, hogy teljesen eljegesítetted a fagyasztó részt, felülre is helyezhetsz egy lábost, ám ekkor ne forralót használj, hanem lábosban melegítsd a vizet, így az edény alja is meleg lesz, és hamarabb olvad.olvass tovább