koktél

Shake it baby!

1574

Koktélozni jó és drága. Ezért a legjobb, ha otthon keversz magadnak egy-két hűsítő, vagy épp gyorsító itókát, mielőtt elindulsz az éjszakába, a barátaid is csodálni fognak, ha kívülről fújod a recepteket, egyébként meg jó móka is kevergetni. Mindenekelőtt azonban tisztázzunk néhány dolgot, hogy igazán profinak tűnj, ha belevágsz a hobbimixerkedésbe.

Hol ered a koktél?

A koktél szó eredete a cock-tail, tehát kakasfarok. Elgondolkodhatunk, hogy ez meg hogy, de úgysem jövünk rá az igazságra. Több száz történet kering a koktél eredetéről, a legtöbb forrásban az a sztori, hogy kakasviadalok után, ahány kakasfarok toll maradt az állaton, annyi italból kevertek a tiszteletére a játszadozó felnőtteknek italt. Maradjunk is ennél. A lexikon szerint a koktél cukorból, gyümölcsléből és alkoholból kevert italok gyűjtőneve, mely a XIX. században indult világhódító útjára, az 1933-as alkoholtilalom eltörlése után egyenesen diadalmaskodott a bárokban, mulatókban. Mint minden, a koktélozás és annak elkészítése is megtorpant a második világháborúval, de annak végével szeremcsére újjáéledt.olvass tovább

Fogyassz, de okosan

1628

Rengeteg kérdés merült fel bennünk a koktélozással kapcsolatban. Mennyit? Mit? Mikor? Hogyan? A koktélokat különböző koktélcsaládokra osztják fel. Minden családnak megvan a maga jellegzetessége, rendeltetése, szervírozási előírása. Van pohár-etikettje, díszítési ábécéje, vannak alkoholos és alkoholmentes koktélok. Ezeket simán elsajátíthatjuk egy-egy jobban összeállított koktélos könyvből, de a neten is rengeteg, jól hasznosítható tudnivalót gyűjthetünk össze. De mi van az egyebekkel? A szokásokkal, a etikettel, protokollal? Kétségbeesésünkben Morafcsik Péterhez fordultunk, akinek mixeriskolája és koktélbárja is van, tehát biztosan hiteles információkkal tud minket ellátni.

Kulturált és mértéktartó

A koktélozásnak nem az a célja, hogy iszonyúan becsiccsentsünk, ez egy körítés. Dísze az estének. Az önfeledt bulizás kezdődhet egy erősebb koktéllal, de érdemes, inkább egy kellemes vacsorához, baráti beszélgetéshez, csinos partihoz illeszteni a koktélozást. Persze mi is voltunk már olyan buliban, ahol ingyen keverték, rázták a koktélokat, és bizony nehezen tudtunk megálljt parancsolni magunknak és az italozási kedvünknek. Hiába iszol csak egy féle koktélt, főleg, ha abban minimum kétféle alkohol tartalmú ital van, mert akkor ugye azok összecsapnak. Először a gyomrodban, majd másnap a fejedben. Long Island Ice Tea-ből bőven elég egy, hiszen abban eleve van tequila, rum, vodka, gin,  Cointreau... szóval ütős. Van néhány óvatosságra intő koktél, még ezen kívül is. Eleve a koktél már keverve van, tehát elkerülhetetlen, hogy keverd a piákat. A lényeg, hogy kulturált és mértéktartó légy/ Arany középút? Mindig!

Étkezésnél

El kell dönteni, hogy mi a célja a koktélozásnak, jól berúgni, vagy finoman elérni az emelkedett hangulatot, aminek nem az a formája, hogy húsz perc alatt hullarészegek leszünk. Bár furcsának tűnhet, étkezéshez a mixeroktató nem javasol koktélokat. Előtte és utána vannak odaillő koktélok, de közben inkább borozást javall a szakember. Étkezés előtt semmiképpen ne igyunk édes koktélt, mert az könnyen eltelít, inkább válasszunk kesernyéset, az étkezést követően jöhet a desszert, akár koktél formájában is. Aperitifként sajnos nem eléggé elterjedt a koktél, pedig vannak nagyon is annak beillő fajtái. Egy kivétel természetesen van. Vannak olyan étkezések, amikor hideg és meleg előételt, akár kétféle főétel is követ, nos e kettő között egy sorbet jól eshet. A sorbet pezsgős ital, citromfagyival. Igazán üdítő.

Valamit azért ennék

Persze vannak úgynevezett finger food-ok, amelyek tipikusan koktélok mellé adható falatkák. Panírozott rákolló, gyümölcsnyárs, édes ki falatok, bármi, amit felveszel az ujjaiddal, és bekapsz. Én élvezem ezeket a falatokat! Sőt, a koktéldíszeket is imádom megenni. Felmerült a kérdés is, hogy akkor most azt illik megenni, vagy sem? Megnyugtató választ kaptunk a bármixertől, hogy bizony, illik, sőt, vannak kifejezetten olyan koktélok, amelyek a díszítések ízvilágával együtt alkotnak egészet, tehát harmóniában vannak, és kiegészítik egymást.

Tom Cruise-ok

A mixert nemzetközileg bártendernek hívják, ahogy azt Morafcsik Pétertől megtudtuk. Az ő feladata igen sokrétű: amellett, hogy szolgáltat, szórakoztat és kreatívan munkálkodik, az is a feladata, hogy a mértéktartó alkoholfogyasztásra ösztönözzön minket, halandókat. Amint odalépünk a pulthoz már tudjuk, hogy jó szakemberrel van-e dolgunk. A hétvégén történt, hogy Siófokon voltam az Aranyparton, és koktélozni támadt kedvünk. Mivel a Coke club volt a cél, hát az e melletti koktélbárt céloztuk meg, kellemes terasza is volt, hát miért ne. Ahogy közeledtünk a pulthoz, máris meglepődtünk, egyenruhában, laza, napbarnított, izmos srácok lesték a lépteinket. Amikor a pulthoz érkeztünk, és közöltük, hogy koktélozni szeretnénk - ők hallva a bizonytalanságot a hangunkban - rögtön kérdezősködni kezdtek: Milyen ízvilágot kedvelsz? Meddig tart az éjszaka? Lazább vagy erősebb koktélt szeretnétek? Gyümölcsös, esetleg tejszínes? Záporoztak a kérdések, és pillanatokon belül kiderült, hogy mi az, ami ízleni fog! Nos, itt már el is dőlt, hogy jó bártenderekkel van dolgunk, bár akkor még mixereknek hívtuk őket. És már teljesítették is a feladatukat, ha legközelebb megyek Siófokra, akkor is a Bols koktélpulthoz megyek, mert tudom, hogy úgy leszek kiszolgálva, ahogy az aktuális hangulatom azt megkívánja. Valószínűleg ez is a célja a srácoknak - törzsvendégeket toborozni.

Mikor koktélozzunk?

Bármikor. Ez tipikusan az a fajta elfoglaltság, ami hangulatfüggő. Otthon egyedül biztos nem jut eszünkbe, de délután a tengerparton tuti mindannyiunkban felmerül az ötlet, hogy napernyő alá húzódva, elszürcsöljünk egy jeges koktélt.

Lángnyelvek és rockabilly?

1673

Ha rockabilly, akkor asszociációs elemként biztosan eszünkbe jutnak a lángnyelves hotrodok, ingek, tetkók. Nos, szerdán, azaz július 9-én, a Zöld Pardonban lángoló koktélokat is ihatunk az autentikus rockabilly szigorúan vett hagyományaiba beszivárgott jó adag garázs- és dzsungelérzés mellé. A Mystery gang együttes koncertjének napján, B52-es, igazi nehéz bombázó koktélokat ihatunk. Hogy miért nehézbombázó a nevén kívül? Figyelj csak!

2 cl Bols kávé likőr
2 cL Carolans Ír krémlikőr
2 cl Cointreau

Készítsése: A shot-os pohárba töltjüka kávé likőrt, majd bárkanállal rétegezzük a tetejére a Carolans likőrt és a Cointreaut, meggyújtjuk. Hot! Hot! Hot!

Sunginger a Szigeten

1944

"Minden palack Metaxa több mint 2000 óra napsütést rejt magában" - mondják, mivel a speciális szőlőpárlat szigeteken termett szőlőből készül, tölgyfahordókban áll, s még rózsaszirmokon is átszűrik.

Nyáron hűt, télen fűt, de most idd gyömbérrel, naranccsal. Ez a Sunginger. Keresd vödörben a Szigeten a nagyszínpad melletti Szeparéban!

Idézd fel a nyarat Metaxával!

2353

Az utolsó napsütések még felidézik a nyarat és a az utolsó nagy nyári buli, a Sziget emlékét, amikor nagyon jó volt többedmagunkkal felönteni a garatra. A bulizást nemcsak szóban idézhetjük fel, hanem tettekkel is, elég ha elővesszük az ötcsillagos Metaxát és egy igazi nyári hangulatú koktélt dobunk össze belőle. Az is jó megoldás, ha valahová beülünk, és igazi nyárias long drinkeket fogyasztunk. Ezek mindegyike egy decinél több italt takar, a long drink az úgynevezett hosszú báritalok gyűjtőneve, ide sorolandó minden olyan ital, aminek a nevében benne van fizz, a soure, a cobbler, az eggnog, a daisy, a collins vagy fix szó valamelyike.olvass tovább