klasszikus

Régen minden jobb volt!

7710

Milyen kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi! Az élet nagyjából minden területén makacsul tartja magát az ósdi közhely, de talán a filmek világa az a terület, ahol a leginkább tetten érhető. Elvégre mindenkinek vannak kedvenc filmjei évekkel, évtizedekkel ezelőttről, nem? És hol maradnak ezek a meghatározó, a személyiségben mély nyomot hagyó filmek ma? Hát mi egy Transformers az Elfújta a szélhez képest? Hol van a Mátrix-sorozat az Aranypolgártól? Mit keres itt a Sólyom végveszélyben olyan előzmények után, mint a Kelly hősei és a Kémek a sasfészekben? Na ugye.

Objektív mércével persze lehetetlen lemérni a kulturális dekadenciát, de valahol mélyen talán mindenkiben ott az érzés: valami elveszett. Lehet persze, hogy mindez csak illúzió, és húsz év múlva a mai filmekre fogunk majd úgy tekinteni, mint a hőskor méltó mementóira, szemben az aktuális színvonaltalan katyvasszal, és az is lehet persze, hogy csak azért gondoljuk, hogy régen bizony tudtak filmeket csinálni, ma meg már nem, mert egyszerűen csak a klasszikusok maradtak fent. Pedig bizony az ötvenes és hatvanas években is elképesztő mennyiségben ontották a világra a másod- és harmadvonalbeli stúdiók azokat a filmeket, amelyeket látva ugyanúgy szálanként tépnénk ki a hajunkat, ahogy tépték akkor is a szakavatott kritikusok és értő nézők. Csak ezek aztán a felejtésé lettek, teljes joggal.

olvass tovább

Szexi klasszikusok

8887

Ti is élveztétek – Bridget Jones-szal és több ezer nőtársunkkal együtt – azt a jelenetet, amikor Mr. Darcy csurom vizesen jelenik meg? Végigszurkoltátok a Büszkeség és balítéletet? És az Üvöltő szeleket? És a Sherlock Holmes történeteket hány feldolgozásban láttad? Egy angol e-book kiadó vállalat különlegességeket tartogat a 19. századi angol regény rajongóinak.

olvass tovább