kiegészítő

Ez tetszik!

1704

Calvin Klein új napszemüvege ötvözi a modernt a retroval, a sportost, az elegánssal. Ez nem valami kamu fordítás, tényleg! Nézd meg: az orrnyereg egyenes íve, engem a régi, fehér keretes, sportszemüvegekre emlékeztet, színében elegáns és most minden típusnál nagyon megy az átlátszó keret. Szóval nekem bejön, de nem hordanám. Hogy miért? Nem az ára miatt, ugyan!

Érdekes, hogy mindenféle, fajta, stílusú szemcsi jól áll, de az ilyen orrnyeregnél egyenes nem igazán... És te? Neked tetszik?

Le a kalappal

2082

Időben szólunk, hogy minden divatőrült olvasónk e köré tudja szervezni az esetleges londoni kirándulását, ugyanis a kalaptervező Stephen Jones által megszerkesztett kalapkiállítását nézhetik meg a szigetországba látogatók 2009. február 24. és május 10. között a Victoria & Albert Múzeumban. A kiállítás, mint ahogyan a címe is mutatja - An Anthology by Stephen Jones- végigveszi a kalaptörténetét egészen a puritán, egyszerű daraboktól a nagy divatházak XX. századi kreációikig, körülbelül háromszáz kalap kerül kiállításra, kezdve Viktória királynő főkötőjétől, egészen Albert herceg cilinderéig. Természetesen Stephen Jones alkotásai is láthatóak lesznek, olyanok mellett, mint Philip Treacy vagy például Christian Dior, de az új fiatal generáció művei is bemutatásra kerülnek, mint például Noel Stewart kalapjait. Nem csak a designer kalapokra kell a kiállítással kapcsolatban gondolni, hatalmas fejlődésen mentek keresztül a fejfedők már hacsak az elmúlt pár száz évre tekintünk vissza - a főkötőtől eljutottunk a baseballsapkáig. Stephen Jones a kiállítással kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy egy hatalmas álma vált valóra egy ekkora gyűjtemény létrejöttével és bemutatásával.

Ki ő?

Stephen Jones 1957-ben született Angliában, 1979-ben diplomázott divattervezésből a Central Saint Martinsban. A nyolcvanas években olyan előadóknak készített kalapokat, mint például Boy George vagy a brit popénekes Steve Strange. A karrierje a következő évtizedben kicsit megváltozott, Jean Paul Gaultier felkérte, hogy tervezzen neki fejfedőket, így hódította meg a londoni kalaptervező Párizst is. A Gaultier után olyan divatházak álltak be a sorba , mint a Comme des Garcons, a Balenciaga vagy például Vivienne Westwood.

Köss masnit!

2473

A Lollipop Factoryban vettem egy egyszínű szürke pulóvert vagy kardigánt, nem is tudom minek hívják. Az egész felsőt csak a szabása és a ráerősített színes masni teszi különlegessé, de ez pont elég. Nézegetve új szerzeményemet a színes masnival, a masnikról kezdtem gondolkodni, hogy divat-e, hogy milyen tárgyak vannak, amelyek masnit formáznak, amiket masni díszít... Körbenézve örömmel tapasztaltam, hogy nagyon sok ilyen cucc van - táskák, cipők, órák, övek és a sort bőven lehet folytatni, gondoljunk csak arra, hogy gyakorlatilag évek óta nincs női bugyi minimasni nélkül.

Klikk a masnikért

A masni első virágkorát a rokokó stílus idején élte, ekkor még a férfiak nadrágszárait is masnik halmaza díszítette a nők ruhájáról, hajáról és cipőjéről már nem is beszélve. A századforduló női ruháin is fellelhető volt a masni mint díszítő elem, de sokkal visszafogottabban, mint a rokokó túlcicomázott világában. A húszas-, harmincas években sem szorult teljesen ki a divatból a szépen kötözött szalag, számos korabeli ruha övrészét díszítette vagy egyszerűen csak nyakba kötötték a hölgyek. Aztán a masni kissé háttérbe szorul, bár anyáink hajába gyerekkorukba számtalanszor került masni, és a férfiak is előszeretettel viseltek csokornyakkendőt...

Talán a díszítés melletti funkcionális szerepe, a rögzítés miatt nem tűnt el az évszázadok alatt a masni teljesen soha a divatból. Ma a masni, mint vicces, bohókás kiegészítő jelen van a kifutókon, de a street fashionben is, nézd meg a galériánkat, amiben néhány ötletes viselését gyűjtöttünk össze!

Babushka a fejre

2482

Most már tuti biztos, hogy divat lesz a nénisen fejre kötött kendő... Kendőt már évszázadok óta viselnek a nők vagy vallási okokból, vagy társadalmi szokások miatt, vagy éppen divatból. Érdekesség, hogy az angol nyelvterületeken a kendőt humorosan babushka-nak nevezik, amely oroszul nagymamát jelent. Az előző nénis kendőláz a hatvanas években volt, mikor is Sophia Loren és más olasz színésznők feltupírozott frizurájukat kendő alá rejtették, és hozzá hatalmas napszemüveget vettek fel.

Az egész mostani kendő-sztori a D&G 2008/2009-es őszi-téli kollekciójával és a márka plakátjaival kezdődött, ezeken láthattunk áll alatt megkötött kendőt viselő modelleket. Aztán a külföldi street fashionnel foglalkozó oldalakon is megjelentek a kendős lányok, és most meglepve láttam, hogy az olasz Elle magazin egyik etnós divatösszeállításában is helyett kapott. Nekem tetszik, és szerintem praktikus egy ilyen kendő, hiszen elrejti a kócos hajat, megvéd az időjárás viszontagságaitól, és feldobja a legunalmasabb szettet is.

Nektek mi a véleményeket, kötnétek kendőt, vagy maradjunk meg a jól bevált és megszokott nyakbakötős viselésénél, az áll alatt megkötött verziót pedig hagyjuk meg a vásárcsarnok kofáinak?

Körkötött csősálak

2548

Már tavaly is lehetett néhány emberen látni, de idén télen biztosan még többen fognak körkötöttcsősálakat hordani, mert igazán eredeti és praktikus. Ha beírjuk a gugliba, hogy csősál, akkor nem éppen divattal kapcsolatos találatokat kapunk, hanem a Honvédelmi Minisztérium egy beszerzési pályázatát - több ezer csősálról -, és military boltok kínálatát nézhetjük meg. Persze nem a katonai zöld csősálak divatja van fellendülőben, hanem a vastag fonalból kötött vidám színű daraboké, amelyeknek csak a kialakítása hasonlít a katonák ruhadarabjához, de annál sokkal, de sokkal sikkesebb!

Én a fekete, jó vastag fonalból készül csősálamat még tavaly Düsseldorfban vettem, mivel akkor még itthon sajnos nem találtam egyetlen boltban sem. Információim szerint idén már a Sisley-ben, de például a H&M-ben is lőhetünk csősálat. Sok külföldi ruhamárka is kollekciójában is, például a Kookai 2008/2009-es őszi-téli szezonra szánt szettjei között is megtalálható.

A street fashionben is jelen vannak ezek a különleges csősálak, és számos helyen kaphatóak az interneten is, például itt és itt is. Persze ha van türelmed, kézügyességed, és nem utolsó sorban tudsz kötni, akkor igen egyszerűen elkészítheted a sajátodat, a neked tetsző színben, abból tényleg csak az az egyetlen egy lesz!