kert

Bombák helyett

3810

Az URBITÁLIS Majális “NagyVárosFesztivál” programsorozat keretében, jövő hétfőn - május 18.- városi gerilla kertészkedésnek lehetünk tanúi és résztvevői! Az akciót Richard Raynolds, a gerilla gardening brit sztárja fogja levezényelni, aki az esti városszépítő művelet előtt egy benyomásgyűjtő sétára indul Budapest utcáin, majd a margitszigeti Holdudvarban tartandó workshopon osztja meg eddigi tapasztalatait a város titkos kertészekkel!

A gerilla gardeninget Richard Reynolds blogként hozta létre 2004. októberében, egy egyéni gerilla kertész akciójához külső Perronet House-nál, mely egy elhanyagolt  blokk London  Elephant Castle kerületében . Ebben az időben a csalódott kertészt még csak az motoválta, hogy a környezetét szebbé tegye, de a honlapja már ekkor felkeltette a londoni társgerilla-kertészek és a média érdeklődését. Richard gerillakertészkedése így mára dél-London számos területét elérte, és a tevékenységéről szóló híradások világszerte ösztönzőleg hatottak az emberekre. Richard több csapattal dolgozik együtt, vagy helyiekkel vagy akár utazik is az együttműködés fejében,  így már gerilla kertészkedett Líbiában, Berlinben és Montreálban is. A GuerrillaGardening.org máig Richard blogja, mely tippeket,  kapcsolatokat és hasznos közösségi tanácsokat tartalmaz, mely a világ minden tájáról való gerillakertészeknek segít a helyi támogatók beszervezésében. A könyve, ”On Guerrilla Gardening”, mely a 30 különböző országban folytatott tevékenységet, akcióit elemzi és mutatja be, 2008 májusában jelent meg Angliában és USA-ban, a Bloomsbury Publishing kiadásában. 

Reynolds önmagát gerilla kertészként definiálja- egy modernkori zöld katonaként, aki a bombák helyett virágyhagymákkal harcol, hogy az elhanyagolt, feledésbe merült városi zöldfelületeket újra használhatóvá tegye, mindenki legnagyobb örömére. Az első helyszín, amelyért harcba szállt egy keskeny kis téglafalakkal övezett telek volt, a lakása épületének előterében  London Borough Soutwark városrészében. A telken semmi más nem volt, csak szemét és gyomok. Ezek után, már tovább merészkedett, a nagyobb virágágyak irányába és egy hajnali két órás akció keretében virágokat telepített egy távolabbi utcában, hogy a lakosok reggel friss virágillatra ébredjenek.És most, négy évvel azután, hogy Reynolds elvetette az első magvakat, a gerilla kertészet mozgalma kicsírázott körülötte, a világon több ezer forradalmár harcra készen áll gereblyékkel és lapátokkal, hogy a város leromlott területeit bazsarózsák és napraforgók  foltjaivá változtassák át.

Álomképek

3852

Találtunk egy weboldalt, ahol szemet gyönyörködtető fotókat mutatnak meg a fényképészek, amatőrök, profik vegyesen. Téma a kert, és minden ami ott fellelhető, békától az ajtóig. Lenyűgöző ez a kép például, a kusza  fák, aranyló fények, és egy út, ami sehova sem vezet. Eszement. A honlap egyébként egy versenyt hirdetett, amelynek a végén kiválasztották a legszebb kert fotót. De ne klasszikus térfotózásra gondoljatok, az asszociációk nagyon szabadok. Nincs megszabva, hogy amatőr legyél vagy profi, az sem, hogy milyen a géped, analóg vagy digitális, úgy nyúlsz hozzá, ahogy akarsz. A nevezés tíz dollár, de akár ötezret is nyerhetsz. Bár a lényeg tényleg nem a verseny, hanem a gyönyörködés. Tessék, itt vannak a díjazottak!

Nyiss be az ajtón!

Törődj vele!

4183

Néhány évvel ezelőtt alig volt kisgyerek, akinek ne lett volna tamagocsija. Kis digitális játék, amivel foglalkozni kellet, játszani vele, enni adni neki, fürdetni, vigyázni rá, meg ne haljon. Szerencsére kiment a divatból, ma már sokkal bizarrabb játékokat találnak ki nekünk a távoli keleten. Írtunk már arról, hogy a kínaiak szerkesztettek egy ostoba kulcstartót, ami valójában egy élő halat rejt - nagy közfelháborodásotoknak ti is hangot - szót - adtatok. Most ennél egy kicsivel kellemesebb kütyüre akadtunk, és ez nem más, mint a növény tamagocsi. Egy kis bura, amiben egy élő palánta van, s természetesen gondozni, ápolni kell, hogy sokáig viruljon. Azt nem hiszem, hogy nőni is tud, de biztos tovább marad élve, mint a műanyagba rejtett aranyhal. Két változata létezik ezeknek a kapszulákba zárt dizájngazoknak, az egyik addig él, amíg a légmentesen lezárt fiolában van víz, a másikon lyukak vannak, lehet öntözni, majd, ha jó néhány hónap múltán kinőtte a tamagocsit, ki lehet ültetni cserépbe. Néhány fontért beszerezheted, és onnantól kezdve csak gyöngédség és szeretet, no meg némi figyelem szükségeltetik! 

Mire jó a konyhaasztal?

7748

A fenti kérdésre számos helyes válasz lehetséges, amiknek jó része igencsak távol áll a táplálkozástól, de azt hiszem, viszonylag kevesen vágják rá gondolkodás nélkül, hogy kertészkedésre. Pedig Emily Wettstein szerint erre is lehet használni, és saját tervezésű konyhaasztalával meggyőzően bizonyítja is.olvass tovább