kelet

Kéne valami? Rendezkedj!

3669

Bárhol meglátom azt a két szót, hogy "feng shui", lapozok, klikkelek, fordulok máshová. Annyira pejoratív mögöttes tartalma lett ennek a kifejezésnek, hogy akkor sem fogok csodálkozni, ha csak kevesen néztek bele ebbe a cikkbe. Én nem tettem volna, tuti. Na, de a kedvenc témámnak, a makrobiotikus étkezésnek is köze van a feng shui-hoz, és persze a lakberendezésnek. Valamint mindennek, aminek köze van az emberekhez, a testünkön kívüli léthez. A kilencvenes évek végén olyan eszement hévvel robbant be a feng shui a lakberendezési divatba, hogy emlékszem, az amúgy racionális anyám is elkezdett lakberendezni, akváriummal, kristályokkal és növényekkel vacakolt. Én már akkor is egy hülyeségnek tartottam az egészet, de ha már ekkora méretű irodalom született a téma köré, és a Ludditák is megénekelte - az ellenkezőjét -, akkor a cotcot olvasók sem maradhatnak ki az őrületből. Nyilván az unalomig ismételt dolgokkal sokan tisztában vagyunk, de mégis mi a feng shui alapja, racionális szemszögből nézve miként lehet bizonyítani a létjogosultságát? Erre keresem a választ. 

Mi ez? Feng shui

A feng shui a környezetünkkel foglalkozik, a terekkel amelyekben élünk, létezünk, dolgozunk, de legfőképpen azzal, hogy ezek a testünkön kívüli terek miként hatnak ránk, szellemünkre, testünkre, lelkünkre. Nem kérdőjelezem meg, hogy az otthonunk saját személyiségünk meghosszabbítása, kiterjedése, de mégis szkeptikusan állok ahhoz a dologhoz, miszerint egy-egy érmefüzér vagy bonsai a lakásomban pozitívan befolyásolná a létemet. Tisztában vagyok vele, ha rendetlenség van körülöttem - konstans -, akkor valami nincs rendben a lelki világomban, a káosz jelképes, s ugyanígy a rendmániás időszakaim is mutatnak ezt-azt. Maga a név, illetve mindaz, amit a feng shuiról tudunk keletről ered, ott több ezer éves gyakorlat a feng shui elvei szerinti építkezés, lakberendezés. A szavak jelentése: szél és víz. Alapját a ji csing tartalmazza, amely minden dolgok leírását tartalmazza. Két iskola alakult ki a feng shuival kapcsolatban, az iránytű és forma iskola. A feng shui jelentése: ösztönösen, bensőnktől vezérelve átélni szívünk szavát, testünk működését. A legfontosabb a yin és a yang egyensúlyának a megteremtése, épp úgy, ahogy az egész életünkben erre törekszünk. amennyiben akár a yin, akár a yang túlsúlyba kerül, kellemetlen érzés kerít hatalmába minket, akkor is, ha ezt tudatosan nem is fogjuk fel. Az emberek - és minden élőlény - vonzódnak azokhoz a helyekhez, ahol a yin és a yang egyensúlyban vannak. Fontos tudni, hogy minden embernek a yin és yang egyensúlyára van szüksége, tehát a saját ízlésünknek minden esetben meg kell felelni. Hogy némileg ez egyszerűbb legyen, lássuk mik a yin és a yang megjelenési formái! A yin: sötét, nőies, föld, völgy, tigris, íves, kerek, alacsony, díszes, vízszintes, természetes, az ellentétpárjai ennek, tehát a yang: világos, férfias, menny, hegy, sárkány, egyenes, szögletes, magas, egyszerű, függőleges, geometrikus. Aztán itt van a másik felfoghatatlan dolog, a chi, ami a feng shui legfontosabb fogalma. A chi az életenergia. "A chi olyan, mint az áramló szél, pozitív, amikor szabadon áramlik, fénybe vonva mindent, amit megérint" (Li Pak Tin). A chi azonban, ha megreked egy sötét sarokban, negatív energiává válik. Akár ezek alapján is nekiveselkedhetünk harmóniát teremteni az otthonunkban, de azért ennél vannak jóval konkrétabb tanácsok is. olvass tovább

Tekeregj kimonóban!

4176

Értekeztünk már a sushiról magáról, sőt teszteltük is a haza sushi felhozatalt, s arról is beszéltünk már, hogy miként lehet a legegyszerűbben elkészíteni. Arról azonban még kevés szó esett, hogy miként lehet tradicionális hangulatot teremteni otthonunkban ehhez a keleti gasztronómiai csodához. A napokban a Tchibo üzletébe tértem be az egyik plázánkban, ahol megdöbbenve tapasztaltam, hogy már nem csak kávét, de különböző, a mindennapokhoz szükséges praktikus kiegészítőket is lehet vásárolni, akár suhi készítéshez, hagyományos távolkeleti vendéglátáshoz is. 

A sushi szó eredetileg azt jelenti: savanyú, és az étel savanykás ízére utal. Japán specialitás, két nagy csoportja van: a nigiri-sushi - halszelet kézzel formázott rizsgombócon - és a maki-sushi. Itthon ez utóbbi az elterjedtebb, amelynek az alapja nori-lap - szárított és pirított tengeri moszat - hűtött, savanyított rizs és hal, zöldség vagy tojás hengerekké tekerve. Ezeket felvágják, és apró falatokban szervírozzák. Könnyű, finom és alacsony a kalóriatartalma, ezért egyre népszerűbb világszerte. Ahhoz, hogy valaki itamae, azaz sushi mester lehessen, hét-tíz évig kell képeznie magát. Ettől a ténytől senkinek ne legyen keserű a szájíze, egyszerűbb sushi-változatokat otthon is el lehet készíteni, csak egy jó kés kell hozzá az alapokon kívül. Az otthoni japánkodás egyik alapfeltétele a hocho, azaz a sushivágó kés. Ezt arról lehet felismerni, hogy rovátkolt, a bemélyedéseknek köszönhetően vágás közben nem keletkezik légréteg, így a felvágandó élelmiszer nem tapad rá a kés pengéjére, könnyebb vele dolgozni.

A sushi fogyasztásnak szerves része a teázás, amely már önmagában is rituálénak számít sok ázsiai országban. Kínában és Japánban az ízesítés nélküli zöld tea egyenesen nemzeti italnak minősül. Isszák melegen vagy hidegen, mindig keserűen, ízesítés nélkül. A Pai Mu Tan fehér teát Fujian tartományban, a Minjiang folyó torkolatánál termesztik. A rövid ideig tartó szüret során csak az ezüstfehér levélvirágokat és a két legfiatalabb levelet szedik le, majd dolgozzák fel különleges gondossággal. Kínában a jázminteát is nagyra értékelik - azaz a jázminlevelekkel ízesített zöld teát. Japánban közkedvelt a fekete tea is (hidegen), ismerik és szeretik az angol teát, de olyan különlegességeket is fogyasztanak, mint az árpa tea - szintén hidegen. Fontos tudni, hogy a zöld teát forró, de nem lobogó vízzel kell készíteni, és fogyasztás előtt legalább három percig állni kell hagyni. A közös teázás nem csak az ital élvezetét jelenti: egy japán számára a tea a nyugalom, a kiegyensúlyozottság és az energia fogalmával kapcsolódik össze. Tanuljuk ezt meg tőlük, és azt is, hogy a teát aromazáró teás dobozban tartják, hogy a különleges teák zamata ne illanjon el. 

A keleti emberek otthon is szépen felöltöznek, hogy ezzel is kimutassák a tiszteletüket a vendégeik, a társuk, a családtagjaik iránt, mi is autentikusabbá tehetünk egy-egy sushi-vacsorát, ha kimonóba bújunk. Eredetileg a japánok mindenfajta ruhára a kimonó szót használták, később korlátozódott a szóhasználat a T-alakú köntösre. Hagyományosan a kimonó bal oldala van felül, a jobb pedig alul, mert fordítva a wikipedia szerint balszerencsét hoz. Hogy tökéletes legyen a hangulat mi magunk is átváltozhatunk e kultúrának megfelelően, és kimonóba bújhatunk.

Ezek után nem marad más hátra, mint az étel elkészítése és társaság élvezete. A sushihoz szükséges hozzávalókat beszerezheted a Nagycsarnok alagsorában található ázsiai élelmiszer boltban, de ázsiai étkészletet, evőpálcika szettet, kimonót, a különleges teafüveket is sok helyen találhatsz már. Mielőtt azt gondolnád, hogy túl nagy befektetésre lenne ehhez szükség, megnyugtatlak, bővel alatta marad egy négyszemélyes hagyományos sushi étteremben lévő vacsi árának.

A béke te magad légy!

5304

Szétrobban az agyad, folyamatosan felpörgetett a tudatállapotod? Hiába vagy fáradt, nem tudsz aludni, nyugtalan vagy, ingerült, ettől pedig kiegyensúlyozatlan és boldogtalan? Változtatnál életeden, de nem tudod, hogyan? A világ elrohan melletted, próbálod felvenni száguldó változását, ám – úgy tűnik – egyre nehezebb sikerül. Ráébredsz, hiába veszed meg a legmenőbb LCD tévét, hiába költözöl új alkásba, hiába tömöd a gardróbszekrényed, szükségletpiramisod skáláját csupán ideig-óráig elégíted ki. Hiányt és űrt érzel. A tárgyak mellett a körülötted lévőket is simán lecseréled, ha kissé megkopnak vagy problémássá válnak, kényed-kedvedre váltasz partnereket, barátokat likvidálsz vagy szerzel gyorsan újakat. Ebben a feszültségekkel teli, letargikus, célvesztett és énközpontú világban hogy lehetsz úrrá piszkos vágyaidon? Hogyan találhatsz vissza önmagadhoz? Csendesedj…

Az életed célja

Világunk harmadik aspektusa, mely a többség elől rejtve van, a lét terve és célja. Az emberek általában célok nélkül vergődnek, kivéve a tiszta fizikai küzdelmet, mely a vagyonért, a hatalomért szól, és azt hiszik, ezek által boldogok lesznek. Nincs koncepciójuk arról, miért vannak e világon, nem tudnak semmit a jövőjükről, még azt sem látják, hogy lelkek is és nem csak testek.

Pedig ma már hatalmas a kínálat ezoterikus és spirituális könyvekből és tanfolyamokból, életvezetési tanácsadókból, keleti tanokat oktatókból, vallási közösségekből. Ezek többnyire a spiritualizmusról szólnak, de hogy pontosan mit jelent maga a szó, hogy érdemes-e egyáltalán ezen dimenziódat fejleszteni, hogy neked személy szerint szükséged van-e erre, nyersz-e általa, nos, ezekről fogalmad sincsen. A rengeteg információ totális zavart okoz a fejedben.

A spirituális dimenziók feltérképezésében C. G. Jung mélylélektani koncepciója segíthet. A teljes emberi élet mélyen tudattalan központját, az Isten-érzékelés szervét, az Isten-tapasztalás mélylélektani fogalmát nevezi ő Jung Selbstnek. Ezen ideológia szerint az emberi és a pszichés élet selbstcentrikusan funkcionál, akkor is, ha a tudatos ÉN számára ez idegen, elutasított vagy rejtett. A teljes egyén mentális állapota úgy határozható meg ebben a rendszerben, hogy a komplett individuumban a selbst általi integráció milyen mértékű, és ebben az Ego hogy dominál.olvass tovább

Metáltigris

5421

Év elején, amikor minden olyan újnak tűnik, szeretnénk belelátni a jövőbe, hogy mégis mi vár ránk, milyen feladataink lesznek, mit hoz a sors. Még akik nem hisznek a spirituális erőkben, ők is hajlamosak belelátni jelentéseket a szimbólumokba, lencsét enni újévkor, legyet tenni a pénztárcába, szerencsepénzt szerezni. A horoszkóp-készítőknek, jósoknak természetesen megszaporodik a munkájuk, a könyvesboltok polcait ellepik az aktuális évre vonatkozó jóslatokat tartalmazó írások. Még az ünnepek előtt akadt kezünkbe egy nagyon érdekes összeállítás a Tigris évéről, ami mint már bizonyára tudjuk, az idei esztendő lesz. A kínai horoszkóp cseppet sem tudományosabb, mint a nyugati, de mégis, ha elolvassuk a jellemzőjét egy-egy állatnak, rátalálunk saját magunkra. Bár nem hiszünk feltétlenül benne, hogy egy teljes évre lehet általános irányt mutatni, mégis belepillantunk kicsit a jövőbe, hiszen a kínai asztrológusok valahogy hitelesebbnek tűnnek a titokzatos kultúrájuk miatt, bár ez ellentmondás is lehetne.

Tizenkét majom

A kínai asztrológia alapját a hold-kalendárium határozta meg, amelyben egy teljes ciklus hatvan évig tart, melynek alciklusait öt elemmel jelzik, amelyek tizenkét évig tartanak, és ebben egy-egy évet tizenkét állatról neveztek el. Az összefüggés, miszerint a hatvanban a tizenkettő az pont öt, elég cartmeni-logika, de érdekes, főleg, ha az állatok számát is figyelembe vesszük. De félre a tréfával, nézzük inkább azt, miként jött került a majom, a kecske és egyéb állatok a kínai horoszkópokba. A legenda úgy tartja, hogy mielőtt Buddha végleg eltávozott volna, magához hívatta az állatokat, amelyek érkezési sorrendben nevet kaptak tőle. Jöttek sorban, a harmadik a Tigris volt. Itt egy pillanatra álljunk meg! A 2010-es év a Tigris éve, sőt, ha számmisztikailag vizsgáljuk az idei év számsorát, tehát összeadjuk azokat, akkor is a hármast kapjuk. Ezt is lehet South Park ragálynak nevezni, de jelentőségteljes, mint minden mesében a hármas szám. No, de térjünk vissza Buddhához és az állatokhoz (patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kutya, kakas, disznó), akiket a hűségükért Buddha egy-egy évvel jutalmazott, innentől kezdve az évek az állatok nevét viselik, amely évek ezen állatok tulajdonságait hordozzák, következésképpen a megszülető ember is felveszi azon lény tulajdonságait, amely az adott évet uralja. Mivel öt elemet is belevesz a kínai jóstudomány a jövendölésbe, így figyelembe kell venni a tűz, fa, fém, víz, föld hatását is - a tigris évében a fém lesz az uralkodó. Reménykedjünk, hogy kemények leszünk, mint egy terminátor.

Tigris

2010. február tizenötödikétől 2011. február harmadikáig tart a Tigris éve. A hagyomány úgy tartja, hogy nem az lényeg, hogy a jövőbe lássunk, hanem az, hogy megtudjuk, a szóban forgó állat milyen kommunikációs, együttélési szabályokat követ és mi hogyan tudunk ezekkel együttműködni. Tehát jellemzőkről, tulajdonságokról van szó, nem holmi hókuszpókuszról. Tigris. Ha az állat képétől elvonatkoztatunk, legelőször talán a bátorsága jut eszünkbe, na meg ugribugri mivolta a Százholdas pagonyból, s hogy a tigrisek szeretik a mézet. Mindez a tigris: uralkodás, küzdelem, szerelem, szenvedély, győzelem, csodálat, optimizmus, ebből egyenesen következik a vakmerőség, de a figyelem is, ami szerencsés forradalmárrá teszi.olvass tovább