karl lagerfeld

Ki a nagyobb sznob?

383

Karl Lagerfeld német divatcézár jó néhány ruhadarabot tervezett a H&M idei, téli kollekciójában. Ezzel szerette volna közelebb vinni kreációit a vékonyabb pénztárcájú, de divatbolond lányokhoz, fiúkhoz. Hiába volt mérhetetlenül sikeres ez az akció, a divattervezőben keserű emlékek maradnak meg ezzel a kooperációval kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy Lagerfeld eredetileg vékony emberekre tervezett ruháit bizony a H&M L-es méretben is legyártotta, nem csak a negyvenkilós fogvájókra  tervezett XS-es méretben, ezen Karl megsértődött. (Vékony pénztárcájú vékonyaknak jár csak H&M-es Karl Lagerfeld tervezés???) Az is nagyon felbosszantotta, hogy nagyon kevés darabot gyártottak az általa tervezett H&M ruhákból, így sok európai fiatal marad kreálmányai nélkül, csalódva. A divattervező egyenesen sznobnak és tisztességtelennek nevezte a ruhakereskedelmi lánc igazgatóit és soha többet nem akar velük szóba állni. 

Karl otthagyja a Chanel-t?

4033

…reméljük nem. Bár azért ha jobban belegondolunk valószínűleg nem véletlenül cikkeznek a dologról egy hete. A pletyka szerint Karl Lagerfeld, - aki 1984 óta kreatív igazgatója a francia divatháznak - helyét a Lanvin tervezője Alber Elbaz veszi át, az ő helyére pedig Olivier Theyskens kerül, aki régebben a Nina Ricci-nek tervezett. Ha ez valóban így lesz, jól megkavarják a divatvilágot. És mi lesz szegény Karl-lal? Lagerfeld már 75 éves, tehát nagyjából két út áll előtte, vagy nyugdíjba vonul, amit munkamániája miatt kétlek, vagy irány a show business, amit annyira imád… majd meglátjuk.

karl olivier alber Karl otthagyja a Chanel t?

Köszi mashKULTURE Juicy!

Mata Hari megfordult a sírjában

5191

Nagyon úgy tűnik, hogy a 2010-es tavasz-nyári Chanel kollekció bemutatójától még sokáig visszhangzik majd a sajtó. A történet egy monumentális csűr megépítésével kezdődött, ami a bemutató helyszínélül szolgált - a csűrön nem mellékesen csókolózó modelleket is láthattunk, s még Lily Allen is röpke koncertet adott. A hype folytatódott a modellekre felfestett áltetoválásokkal, amikről a legtöbb szépségblog szót ejtett, sőt hétfőn újabb, erről a divatbemutatóról szóló sajtóagyagot küldött szét a Chanel-ház. A felsorolásnak nincs vége, hiszen most épp egy kalózvideó borzolja a kedélyeket, amit az egyik orosz modell, Nastya Karzan testére erősített kamerával készítettek. A híres kémnő, Mata Hari minden bizonnyal csak mosolyogna az eseten, mi ugyanis azt gyanítjuk, csupán egy ügyes pr fogásról van szó.

On the record

A nagy divatházak bemutatóit legtöbbször hatalmas felhajtás övezi, hiszen a kint várakozó fotósok őrültek módjára kattintgatják gépeiket, akárhányszor megjelenik egy stílusikon vagy divatszerkesztő. Na, az ő kezeikben láthatjuk az aranyszegélyes, névre szóló meghívókat, bent pedig a szintén nevekkel ellátott székeket, amiken ajándékcsomagok sorakoznak, a jó ég tudja mennyi földi jóval teletöltve. A hazai divatbemutatók eltörpülnek ezek mellett a kolosszális divatesemények mellett, így nem meglepő, hogy akadnak olyan honi szakmabeliek, akik epekedve vágyódnak az efféle show-kra. Nem ígérhetjük, hogy bárkit Párizsba vagy New York-ba repítünk a következő divathétre, viszont megmutatjuk a videót, ami a kulisszák mögött készült.

Több hiedelem is köthető a divatbemutatókhoz: egyesek szerint a lányok mellbimbóját hajlakkal fújják be, hogy kemény legyen, de az sem ritka, hogy a nagy kapkodásban a csajok nem húznak bugyit. Ez utóbbi ékes példája Naomi Campbell óriási zakózása, amikor is mindent felfedett a párductestű szupermodell. Az idő pénz, és ezt a bemutatók szervezői is tudják - ezért kell mindennek óramű pontossággal történnie. A headsetes koordinátor a kilépőnél áll, és forgatókönyv szerint küldi ki a lányokat. Ebben ugye nincs semmi meglepő. Az viszont már viccesebb, hogy a divatisten Karl Lagerfeld unott arccal, anyátlanul ácsorog a backstage-ben, miközben a teljes harci díszbe öltöztetett modellek ide-oda sürögnek körülötte. Ez sem akkora cucc, ám a modellek szemszögéből látni a meghívottakat, na az már igen. Ezért megérte látni a videót, mindegy, hogy valódi kalózfelvételről vagy pr csínyről van-e szó.

Lagerfeld: azt mondom, amit gondolok

8224

A tervezőcsászár szinte sohasem ad interjút. Karl Lagerfeld a Chanel fejeként életről és halálról dönt a divatvilágban, kérlelhetetlen munkastílusa szinte már legendás. A nem feltétlenül szimpatikus személyiség viszont nemrégiben megnyílt a style.com riporterének és interjút adott az online magazinnak, amiről úgy gondoltuk, mindenképpen meg szeretnénk osztani veletek. Íme.

Mi volt a legérdekesebb dolog, amit a  Macy’s számára tervezett kapszulakollekciód készítése során megtanultál?

Sok érdekességet tanultam, bár az amerikai áruházak működését már jól ismertem régről. Ők hozták be az európai tervezőket Amerikába,  mert ezeknek a dizájnereknek nem volt lehetőségük hirdetniük magukat. Nem úgy volt, mint manapság. Valódi show-kat rendeztek, promotálták őket és tanították az embereket az európai dizájn ismeretére. Más idők voltak, más világ. A szimpátiám továbbra sem csökkent az amerikai áruházak iránt.

Nehezebb az áruházaknak manapság, nem gondolod?

Nem lehet összehasonlítani. Az emberek nem ugyanúgy vásárolnak, mint akkoriban, mikor nem volt internet. Más világban élünk. Ez egy új kor. S ha van valami, amit szeretek az életben, akkor azok az új kezdetek.

Milyen tényezők befolyásolják, hogy igent mondasz-e egy ilyen együttműködésre?

Az, hogy száz százalékosan a projekt mögé tudok állni. Minden magam csinálok- a lány kiválasztását, az egészet. Ez nem az öregkor licenszkiadása, “itt a nevem, csinálj vele, amit akarsz”. Egyszer azt írták egy cikkben, a hozzáállásom éppen ellentétes azzal, ahogy Cardin dolgozik (Pierre Cardin, szintén divattervező- a szerk.) - ennél szebb dicséret pedig számomra nem létezik.olvass tovább