kaja

Jutalomfalatok

11

Tele van a világ édességgel. Rengeteggel, mindenhol, s mind farkasszemet néznek velünk. Ráadásul itt a tél eleje, a hideg, csípős idő, amikor nehezen tagadjuk meg magunktól az édes finomságokat, amikkel jobb kedvre derítjük magunkat, de vigyázat, a nassolás könnyen ész nélküli pótcselekvéssé válik.

Sokszor takarózunk azzal, hogy télen mind elhízunk, s ez normális, sőt szükséges is, mert így védekezünk a hideg ellen, kell az a kis tartalék a fagy ellen. Ez az érvrendszer azonban sántít kissé, a tudatos önhízlalás inkább az állatoknál normális, s ők sem cukorral védekeznek a fagy ellen, így jobb indokot kell keresnünk, amikor kedvenc filmünk elé ülve egy egész doboz nutellát kanalazunk el.

A televíziós nassolás szinte már önálló program télen, s egyébként is nemzetközi szabadidős tevékenység, ám javíthatunk mindennek egészségtelenségi mutatóján, ha cenzúrázzuk a képernyő elé hurcolt étkek halmazát. Hiba azt gondolnunk, hogy csak az édességek hízlalnak és csak azok számítanak nassolásnak. Óvatosan kell bánnunk a müzlikkel is, tele vannak magvakkal, olajokkal, mesterséges adalékanyagokkal és természetesen cukorral. Szomorú tény, hogy a legtöbb olyan csemegézés, amivel önmagunkat jutalmazzuk, jólesik ugyan, de hízlal, s a finomított cukrok esetében még egészségkárosító hatással is számolnunk kell.olvass tovább

Gyorséttermek, mégis mire jók?

153

Pizza, hamburger, kínai, gyros. Most egyöntetűen és kötelességből azt gondolhatjuk, hogy pfuj. Ne legyünk álszentek, néha mindannyian belefutunk ezekbe a gyorsabbnál is gyorsabb kajákba. De mikor? Mindennap? Az káros, mert akkor gyorsan át is fog futni rajtad, mindennap... Viszont, ha becsípve támolyogsz haza, és már megtanultad, hogy valamit mindenképpen be kell túrnod az arcodba, vagy valamelyik etnikum karjaiban kötsz ki, vagy eladod a lelked a multinál. De enni muszáj.

Gyros
Legutóbb most szombaton gondolkodtam el azon, hogy mennyire generációs életérzés még ittasan a Szerájnál vagy valamelyik 3 tesónál sorbaállni egy csirkés, nem hagymás, kicsit csípős gyrosért. Nagyon az, merthogy akármikor megyek oda, mindig tele van korosztályombeliekkel, akik kivétel nélkül ittasak. A gyros jó, ugyan mindenhol szétfolyik és kipereg, de minden van benne, amitől a másnap egyáltalán nem lesz másnap, egyéb alkalmat nemigen tudok mondani, amikor odatévednék. Tapasztalatok azt mutatják, a recept addig működőképes, míg egyszer vissza nem köszön a szádon a gyros és a vodka karöltve. Megesett velünk már olyan is, hogy bőszen rendeltünk, majd az egészet otthagytuk, mert már nem ment volna le, ráadásul ilyenkor lesz bevállalós az ember, ekkor kéred ki azokat az ételeket a pultból, amiket senki nem eszik, és csak azért vannak ott, hogy hosszabb lehessen a pult, és elférjen az a rengeteg alkalmazott valahol.olvass tovább

Vega karácsony

310

Többen kérdezték, milyen egy vegetáriánus karácsonyi menü, én pedig megígértem, post-ot írok a témáról. Mielőtt elkezdenék kajákat sorolni, előre bocsátom, az idei karácsony semmilyen tekintetben sem a szokásos stílusban zajlott nálunk. Előre tudtuk, hogy nincs időnk semmire, és ezzel a rokonaink is így voltak. Feleslegesen stresszeltük volna magunkat olyan tervekkel, mint délután kettőre felállított karácsonyfa vagy 4 fogásos vacsora. Az eddigi években mindig főztünk ezt-azt, de inkább a minőség, mint a mennyiség számított, mivel csak ketten vagyunk. Ha esetleg be is fut pár vendég, akkor is maximum 4-5 főre lehet számítani az asztalnál. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy én már az ünnepek előtt telítődöm édességgel, s az eszement zabálást amúgy sem nekem találták ki, tehát nem vágyom a sok fogásos, zsíros, kipukkanós vacsorákra.olvass tovább

Hideg tésztasaláta, ahogy Ana szereti

323

5 főre
20 dkg penne (megfőzöm, hideg vízbe dobom hűlni)
15 dkg mirelit zöldség, borsó/kukorica/répa/cukkini (megpárolom, hideg vízbe dobom hűlni)
15 dkg reszelt sajt, általában trappista (nagy lyukú reszelőn lereszelve)
negyed fej jégsaláta (vastag csíkokra metélem)
ha a család megrögzött húsevő, akkor még 15 dkg sonka/tarja kockákra vágva

Öntete:
5 dl tejföl
2 dl majonéz
1 ek dijoni mustár (mustár sznob vagyok, de ha te nem, akkor jó lesz másféle)
1 tk só
1 nagy csipet porcukor
1/2 tk őrölt bors
2 nagyobb gerezd fokhagyma szétzúzva/reszelve
2 főtt tojás villával széttörve

Gyakorlatilag az egészet össze kell keverni. Ez nálam abban a sorrendben megy, hogy az öntetet összekutyolom és megkóstolom, hogy kell-e még bele só vagy cukor. Tökéletesre hangolom és akkor beleteszem egyszerre az összes többi hozzávalót és összeforgatom egy lapáttal az egészet. Hűtőben minimum 2 órát kell állnia, de én este szoktam elkészíteni másnap ebédre.

Azzal nagyon el lehet rontani, ha valamit melegen kever bele az ember. Nem tesz jót az állagának.

Főfogásnak esszük rozsos bucikkal/kornspitzzel, holnap itt lesz annak is a receptje.

A teljes igazság az, hogy a családomra ráerőszakolom ezt a verziót, mert ők sokkal jobban szeretik, ha kihagyom belőle a mirelit zöldségeket.

Luxus pirítós

367

Szeretem a reggelit, de azt be kell valljam, hogy mi 11-12 körül szoktunk reggelizni, aztán 2-3 között ebédelünk.

Életem során egyszer jártam Görögországban, de az 1 hét eléggé meghatározó volt. Rengeteg recepttel tértem vissza. Ott ismerkedtem meg ezzel a paradicsomos pirítóssal is. Amely csak annyiból állt, hogy a pirítóst, a fokhagyma helyett egy félbevágott paradicsommal dörgölték be. Én ezt fejlesztettem tovább itthon, és azóta mindig így eszem.

Nekem ez egy luxus étel, bár egyáltalán nem költséges és hamar megvan. Nekem ez olyan, mint másnak a reggeli kávé (amit én nem szoktam inni).

2 szelet kenyér (lehetőleg magos)
1 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
bors
5 dkg sajt (parenyicával a legfinomabb, de gyakorlatilag mindenféle sajttal szoktam enni)

A kenyereket félig megpirítom, majd kiveszem és gyorsan bedörzsölöm fokhagymával. Visszateszem és készre sütöm. Ettől a trükktől a fokhagyma sokkal aromásabb lesz.

A paradicsomot félbevágom és rákaparom a kenyerekre a belsejét. Néha megvajazom előtte, hogy ne áztassa el a kenyeret a paradicsom, de többnyire ezt a lépést kihagyom. A lényeg az, hogy menjen rá a paradicsom összes kocsonyás része. Egyet tekerek fölötte a borsörlővel és már eszem is némi sajttal körítve. Ma előre szeletelt ementáli jutott mellé.

Köszönjük Hedonism!