külföld

Turisták bárhol

1443

A turizmus idegesítő szokás vagy fogalom. Mindenki jön, megy, kattintgat, kérdezősködik és néz bambán. A turizmus gazdasági fogalom. Érdekes meghatározást ad a szabad enciklopédia: A turizmus fő szereplője nem a hódító vagy véglegesen menekülő, hanem a külvilágot békésen megismerni vágyó és az állandó környezetébe visszatérő emberről szól. Megismerés. Vajon meg lehet ismerni egy országot, egy várost egy rövid kirándulás alatt? Vajon az a valóság, amit a Halászbástyáról lenézve látunk vagy az, amit a szegregált kerületekben, kocsmaturizmus címszóval megmutatnak? Vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy megismerjünk egy helyet? Persze életvitelszerűen kell ott lenni, de akkor már nem vagy turista. Nekem bevált az a módszer, ha mondjuk van öt napom egy városban - arányos a történet a három, kettő nappal, vagy sokkal többel is - akkor az első három napon csak úgy megyek, se térkép, se útikönyv, se kérdezősködés, persze a szállásomat mindig megjegyzem valahogy, ha pedig mégsem, akkor kérdezősködöm csak. Ezek alatt a napok alatt úgy lehet megismerni a várost, hogy az miként működik, milyenek az ott lévők, milyen a tempójuk, mi van reggel, délben, este. Az utolsó két nap, vagy annyival több, amennyivel nagyobb a város, pedig a turistakönyvekben szereplő, illetve korábban hallott nevezetességekre megy rá.

Turisták nálunk

Budapesten sok a turista, minden évszakban. Evidens, hogy hol: Halászbástya, Váci utca, Hősök tere, Andrássy. Vannak olyan figurák, akik kérdezősködnek, vannak akik bandákba verődnek, és vannak, akik egyedül üldögélnek és feltűnően ismerkednek a helyi csajokkal. Budapest ugyanis az európai szexturizmus központja. A távol-keleti nyaralóhelyekhez hasonlóan, itt vannak olyan balatoni bungalótulajdonosok, akik szexi lányokkal csábítanak turistákat, leginkább külföldieket, hiszen ott a zsé. Nudi, gruppen, masszázs, swinger klubok, kukkoldák. Budapest is telis-tele van ezekkel a helyekkel. Számtalan olyan bár van, amik mellett mi elmegyünk, hiszen megszoktuk a látványát, nem is izgat, de a külföldiek felkapják a fejüket. Menj végig a József körút - Ferenc körút szakaszon, szinte megszámlálhatatlan peep show van itt. És akkor még nem említettük azokat a szállodákat, ahol néhány órára is lehet szobára menni és a rövidtávú albikat, néhány órára is szintén. Mivel a magyar lányok szépek és olcsók, ezért a külhoniak nagyon szeretik őket.olvass tovább

Divatos napok

2302

Prágában már tíz éve, minden évben megrendezik a DesignBlok elnevezésű eseményt, ahol a nemzetközi tervezők legjava van jelen. A tizedik évfordulójuk kivételes programokat biztosít. Mielőtt bárki legyintene, hogy :"Ajj, Prága messze van!" érdemes szétnézni a neten, mert egy buszjegy csak ötezer forintba kerül és a szállások is nagyon olcsók, persze nem az ötcsillagosokra gondolunk, hanem a nekünk nagyon bejövő hostelekre. Természetesen az elsődleges szerep a cseheknek jut, hiszen Prágában vagyunk. Bemutatók, koktélpartik, előadások, kedvezményes vásárok várnak. És miért ne ruccanhatnál ki egy hosszú hétvégére? Idén több, mint kétszáz designer cég, alkotó munkásságát ismerheted meg, galériák költöznek ki, Prága frekventált területeire. Prága a Desig Blok Fashion Week nélkül is csodálatos, hát még így. Ráadásul rengeteg üzlet, divatos mester kedvezményesen adja a portékáit, szolgáltatásait. És, hogy mit láthatsz? Ékszereket, ruhákat, bútorokat, kiegészítőket. Ha ismered a WAMP-ot, akkor azt képzeld el tízszeresében, mindezt. Irány? Prága!

Oldalbordák harca

2500

Az amerikai elnökjelöltek feleségei legalább akkora vehemenciával készülnek saját betöltendő szerepükre, mint férjeik, hisz a first lady-k szereplését és személyiségét ugyanúgy tíz vagy akár százmilliók kísérik majdan figyelemmel, mint az Egyesült Államok elnökének lépéseit. A first lady szerepkörét hivatalosan sosem határozták meg, de az idők során kialakul egy tipikus kép és szerepegyüttes, aminek illik megfelelni.

Az aktuális elnök felesége természetesen mindenek előtt reprezentál, férjének kísérője minden nagyobb társasági és társadalmi eseményen, magától értetődik, hogy mindenben osztja ura nézeteit, maximálisan támogatja őt, miközben szerető és biztos családi hátteret nyújt, neveli a gyermekeket, boldog és büszke amerikai nő. Sokan a first ladyk megnyilvánulásait ugyanolyan alapossággal elemzik, mint az elnök közleményeit, s ezekből próbálnak következtetéseket levonni a politikai közeljövőre vonatkozóan.olvass tovább

Borissza nemzet?

3778

Boros nemzet vagyunk, mondjuk is ezt magunkról eleget, dacára annak, hogy a nyári estéken az asztalokon inkább gyöngyöznek a sörök a műanyag poharakban mint a minőségi magyar nedű. Hogy mi ennek az oka, hogy milyen a magyar bor, hogy egyáltalán hol tartunk most - ezekről és sok más érdekességről hallhattunk okosakat a junibor által nemrégiben megrendezett kerekasztal beszélgetésén.

Azt mindnyájan jól tudjuk, hogy a borászatot az a biznyos negyven év alaposan tönkretette, a silány minőség és a hagyományos módszerek eltűnése hatalmas hátrányt jelent a magyar bornak a mai napig. Már az is szép teljesítmény, hogy egyáltalán felmutathaunk olyan neveket mint Gere, Frittman, Dúzsi... A szőlészetnek és borászatnak tehát magához kellett térnie itthon, újra kellett tanulni a technikákat, újra ki kellett találni, mi is az a magyar bor. Mindezt pedig meglehetősen mostoha helyzetben, hisz szinte ezzel egy időben öntötték el az európai piacokat az újvilág borai. Nem nagyon tudunk úgy bemenni egy-egy bevásárlóközpontba, hipermarketbe, hogy ne roskadoznának a polcok az ausztrál, dél-afrikai, chilei borokat kínáló palackoktól, mik nem ritkán olcsóbbak is mint egy minőségi magyar adag.

A beszélgetésen részt vevők (Gere Attila, Kovács Ákos, Bíró Lajos, Rigler Zsolt, Csorba Gábor és ifj. Gál Tibor) mind egyetértettek abban, hogy az említett konkurens borok hatalmas előnnyel indulnak. Ezekben az országokban tőkés befektetésként működnek a borgazdaságok, nem a paraszti hagyományon alapulnak, így uralkodik a piaci szemlélet és a tökéletes marketing. Ott ez befektetés, nagybetűs üzlet tökéletesen átgondolt és kitalált koncepcióval, semmit nem bíztak a véletlenre. Persze ehhez még szerencséjük is van, hisz a napsütéses órák száma ezeken a területeken hihetetlenül magas, s a tőkeinjekciónak köszönhetően még olyan luxusra is futja, mint az öntözőberendezések. Segít persze az is, hogy megteremtették mindennek jogi, gazdasági, törvényi hátterét, s hogy megfelelő bortörvényekkel és profi marketinggel bíró országokról beszélünk.olvass tovább

Fapados fesztiválok

4023

Szerintem a fesztiválozás lecsengett. Azt tapasztalom a baráti körömben, hogy már csak akkor mennek el egy-egy több napos zenei buliba, ha az ott fellépők nagyon-nagyon érdeklik őket. Csak a buli kedvéért egyre kevesebben mennek fesztiválozni. Persze vannak olyan kötelező körök, mint a Sziget - főleg azoknál jellemző, hogy mindenképpen kimennek egy-két éjszakára, akik már nagyon régi szigetes arcok, és azt hiszik, hogy a Sziget az augusztus szerves része. Pedig nem. Lehet, hogy egy külföldi fesztivál, ami egy brutális nyaralással is felér, sokkal nagyobb élmény, mint elmenni a kismilliomodik hazai fesztiválra. Persze elhiszem én, hogy sokaknak nincs csömörük. Mindenesetre egy lehetséges nyaralási opciónak összeszedtem a érdekesebb külföldi - európai - fesztiválokat.

Európai fesztiválok királynője a Glastonbury fesztivál, ahonnan néhányszor már mutattunk nektek fotókat, igen, gumicsizmás sztárokkal. Ezen a fesztiválon ötven szÍnpadon lépnek fel a világ legnagyszerűbb zenei formációi, - a jelenlegiek -, rengeteg művészeti program van, színház, kabaré, cirkusz, milliónyi zöld téma és vibráló spontaneitás, sok-sok színes emberrel. Drága. Körülbelül kétszáz font, és június 24-28 között lesz. Majd mutatunk képeket megint, de nézzük a neveket! Blur - újra! -, Neil Young, Kasabian, The Ting Tings, Lady GaGa, Peter Doherty, The Prodigy, Yeah Yeah Yeahs, Doves, Just Jack, Manu Dibango, Stereo MCs, The Communicators.... áh! Itt a program! És, ha már Anglia, simán be lehet iktatni egy tenger melletti nyaralást. Ha nem is Ibiza, de érdekesebb is lehet.olvass tovább