közösségi oldalak

Beszippant a Facebook

6252

Megosztod a képeidet a flickr.comon? Tweeteled a száznegyven karakteredet? Tumblr miniblogon tolod a kontentet és követed a cinikus médiaarcokat? Elhelyezed magad a Foursquare-en, share-elsz a Diggen? Szép és tartalmas az online élet, ha a helyén tudjuk kezelni és nem parázunk rá, hogy kimaradunk valamiből – úgyis kimaradunk percről percre. Az viszont biztos, hogy Facebook nélkül 2010-ben nem lehet megúszni. Vagy van köztetek olyan, aki még nincs fent?

A Facebook 2004-ben indult a piacon, előtte belső egyetemi hálózat volt, amelyet Mark Zuckerbergék fejlesztettek ki kísérleti jelleggel egy szeminárium kedvéért a Harvard egyik koliszobájában. Zuckerberg azóta milliárdos, a világ egyik leggyorsabban gazdagodó embere; nem meglepő, hogy mint általában, a Facebook esetében is elterjedt, hogy az üzletember-palánta egy haverja kódját lopta el és szabta át a siker érdekében, és végül ebből lett az internet egyik legsikeresebb szolgáltatása. Ezt természetesen soha nem sikerült bizonyítani. Az viszont tény, hogy hat év alatt messze túlszárnyalta azt, amit a Microsoftnak, az Apple-nek és a többi monstrumnak évtizedekbe telt: behozhatatlan vezető szerepet szerzett saját területén. Felhasználóinak száma valahova négy- és ötszázmillió közé tehető, és naponta százezrével érkeznek az új regisztrálók. A dolog odáig fajult, hogy az utóbbi hetekben volt pár nap, amikor a facebook.com megelőzte az internet addigi leglátogatottabb oldalát, a google.com keresőrendszert.

 olvass tovább

Facebookon szakítani

6400

Azt eddig is tudtuk, hogy az amerikaiak sokkal durvábban Facebook-függők, mint mi, de hogy ez mit jelent pontosan – mégpedig a nőkre nézve -, arról az Oxygen kutatóintézet közölt megdöbbentő adatokat. Vagy nektek is muszáj ránéznetek az üzenőfalra félálomban, a reggeli pisi előtt?

Jelent már meg itt is több megosztó cikk arról, hogy miként változik meg az életünk a közösségi médiától – vagy éppen hogyan nem. Elég furcsa dolgok történnek ugyanis a közösségfüggő emberrel, ha hirtelen mindenki csak egy kattintásnyi távolságra van, és nem csak a pletykákból értesülhetünk olyan információról, amiről nem akartunk tudni, vagy éppen mi mondunk el olyat, amit a többiek nem akarnak tudni. Siránkozhatunk persze, hogy mivé lesz így a világ – azt azonban jelenleg senki, még a Facebook vezetősége sem tudja, mivé lesz, ahogy a pszichológia is legfeljebb érdeklődve figyeli, mi történik.

1605 fiatal felnőttet kérdeztek meg közösségi oldal használati rutinjáról; olyan arcokat kerestek, akik bevallottan használják ezen szolgáltatásokat (nem lehetett nehéz összeszedni őket), de nem feltétlenül függenek tőle, elég, ha egyszerűen csak regisztrálták magukat és rá-ránéznek néha. Ehhez képest negyven százalékuk azzal kezdte, hogy ő bizony Facebook-függő. Figyelem, ez csak azok aránya, akik be is vallották, tehát a valós adat valószínűleg ennél is súlyosabb. Az összes megkérdezett 34 százaléka elárulta, hogy a világ legnagyobb közösségi oldala az első dolog, amit meg kell látogatniuk reggel, közvetlenül ébredés után, de még a fogmosás és a vécé előtt. A 18 és 34 közötti nők negyede felkel éjjel azért, hogy üzeneteket olvasgasson; ezen súlyos esetek 37 százaléka pedig aludt már el okostelefonnal a kezében.olvass tovább