környezetvédelem

Dizájn koporsó - környezettudatosan

25

Bár a föld alá kerülsz vagy az urnafülkébe, már az sem mindegy, hogy miben hantolnak el! Környezetbarát és vidáman dizájnolt koporsókba is temetkezhetünk már, ha belátjuk, a mai temetkezési szokások nem túl környezetbarátok. Susanne Wiigh-Mäsak svéd biológus új temetkezési, hamvasztási technológiát dolgozott ki. Elképzelése szerint az elhunytakat folyékony nitrogénnel teli kádba helyeznék, majd a fagyott holttesteket vibrációval porrá zúznák.


A maradványokat keményítőből készült dobozkákba helyeznék, amiknek nem szükséges mély sírt ásni, közvetlen a talajszint alá helyezhetők. Az eltemetett földi maradványok teljes bomlása hat-tizenkét hónap alatt zajlik le. A biológus szerint a sírhantra ültetett facsemete így a hamvakon szárba szökő új élet szimbólumának is tekinthető. A dobozok, amelyek végülis koporsóként funkcionálnak, szép külsőt is kaphatnak, de a legfontosabb, hogy mindezzel kivédhető, hogy a temetők veszélyeztessék a környékükön található ivóvízkészleteket, s mivel hamvasztást sem igényel, mérgező gázok sem szabadulnak fel.

Ceruzaelem USB-vel

34

Újdimenziós és meglehetősen barátságos ceruzaelemet dobott piacra a Moixa Energy cég, ami a környezettudatos, hordozható áramforrásokat kutatja. A ceruzaelem az egyik végén található kis zöld kupak alatti USB kimenet révén újratölti magát a számítógépről, kábel vagy zsinór nélkül.  Külön öröm, hogy a technológiából kiindulva USB-vel tölthető telefon akkumulátort is árulnak, ráadásul az AA-s elem több színben is kapható.
Ezt tulajdonképp magyarázni nem kell, csak az érthetetlen, hogy miért nincs már a mindennapi használatban.

Biobőr

368

Az organikus szépségápolás valójában nem más, mint a természet tiszteletében, környezettudatosan készült szépségipari termékek használata, melyek környezetvédelmi szempontból tökéletesen csomagoltak, és nem vakult meg tőlük egy babanyúl sem. Valójában elég nehéz kiválasztani, hogy valóban természetbarát krémet használunk-e, mert ha tartalmaz akár már egy vagy két természetes összetevőt, rábiggyeszthetik az organikus, bio, vagy natúr címkéket, ráadásul a csomagoláson ezeket nem is nagyon tüntetik fel, az állatkísérletesség-mentességet pedig végképp nem.

Ezzel gyakorlatilag rá is tapintottunk a hiányos szakmai követelményekre, mert hazánkban egyelőre a bio- és natúr élelmiszerre van csak szabályozás. Biokozmetikumnak az nevezhető, ami csakis növényi eredetű összetevőket tartalmaz - elkészítése során nem használnak fel veszélyeztett növényeket-, tartósítószer, illatanyag- és színezék- valamint ásványi eredetű zsíradéktól mentesek. Tesztelésük során nem végeznek állatkísérleteket, a termék csomagolása környezettudatos módszerrel, illetve anyagból készül. A környezetet, minőséget és biztonságot egyszerre hirdeti, tehát minden szempontból feddhetetlen, ha világunk részének gondoljuk az állatokat, növényeket és golyóbisunkat is.olvass tovább

Tudatosan harcolnak

388

Egy brit liberális kezdeményezés 2040-re betiltaná a benzinüzemű autókat, az évszázad felére pedig 0%-ra csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását. Chris Huhne szerint óriási változásokra van szükség a globális felmelegedés megállítására és radikális eszközökhöz kell nyúlni az eredmények eléréséhez. "Ez egy óriási változás lenne, azonban hasonlóra már volt példa a világtörténelemben, például a XIX. és a XX. század fordulópontján, amikor a gőzhajtásról a robbanómotorra, illetve a gázvilágításról az elektromos világításra álltunk át." - mondta a sajtó képviselőinek Huhne.

A nyugat-sussexi Ecowatts cég már jó ideje dolgozott egy projekten, amely több hőenergiát fejleszt annál, mint amennyit a működéséhez szükséges áramfelvétel indokolna. A találmány kész, bár még a fejlesztők sem látják át teljesen, hogyan is jutottak el a véredményig, de a lényeg az, hogy működik és lehet gyártani. Az ára is elég kedvezőnek tűnik, hisz a készülék 1500-2000 fontba kerül majd, ami a hagyományos melegítőrendszerekkel mozog egy árkategóriában.olvass tovább