környezetudatosság

Juli húsvétja

3612

Na megint a nyakunkon egy keresztény ünnep, amelyre mindenféle hoppáréval kell készülni. Bár nem vagyok keresztény, de szívesen húsvétozom, mert tavasz van, minden színes, virágos és idén talán a húsvéti hóesés is elmarad. Szeretem a sonkát tormával és tojással, ha vega lennék is ennék húsvétkor sonkát, főve. Be kell szerezni friss tojást, azt be kell festeni, sonkát kell venni, azt meg kell főzni, és ki kell dekorálni a lakást. (A "kell"-ek elhagyhatóak, ha nem akarod nem kell.)

Tojglik

Ha van lehetőséged rá - és miért ne lenne - kistermelőktől vásárolj, friss tojást. A boltokban kapható tojásokon is fel van tüntetve a tojás eltarthatóságának a dátuma. A friss tojást könnyű megismerni, nem arról, hogy nem ráncos, hanem ha megrázod semmiféle hangot nem ad ki. Nem csipogásról van szó, hanem kattogásról, kotyogásról, nevezze mindenki annak, aminek akarja, de lehet érezni, hogy valami kotyog benne. Na, ez a valami a sárgája, ami már nem lágy, hanem kicsit keményebb burokkal rendelkezik. Még fogyasztható a tojás, de inkább csak festésre, amit nem feltétlenül eszünk meg. Tuti módszer az, ha beleteszed a nyers tojást egy tál vízbe, ha elfekszik friss, ha feláll, kicsit öregebb, de a víz felszínén úszó tojást azonnal dobd ki, mert záp. A tojásokat főzzük meg, de okosan. Tegyünk vizet az edénybe, óvatosan helyezzük bele a tojásokat a még hideg vízbe, tegyünk bele egy evőkanál sót, és így kezdjük el főzni. A tojások, mivel fokozatosan melegszenek át a vízzel nem fognak megrepedni, ha mégis eszükbe jutna, a só megakadályozza ezt a tervüket. 



olvass tovább