környezettudatosság

Lábnyomcsökkentés

223

Új nemzedék - új kötelességek; sajnálatos kötelességünk odafigyelni a környezettudatosságra, a rajtunk keresztül keletkező ártalmak csökkentésére, erre számtalan lehetőségünk van, a tudatos vásárlástól kezdve az alternatív közlekedési eszközök megválasztásán át a szelektív hulladékgyűjtésig, s számtalan kalkulátor áll rendelkezésünkre, hogy ezt valahogy nyomon is kövessük.

A téli bezárkózás idején leginkább energiafogyasztásod az, amivel mérsékelheted a károkat, úgyhogy tessék kiszámolni, és csökkenteni a kibocsátott széndioxid mennyiségét! Az EU kampánya az Éghajlatváltozás rajtunk múlik szlogennel várja fogadalmainkat a kibocsátott gázok csökkentésének mennyiségéről.

Karácsony a madaraknak

255

Díszítsd fel az udvart is karácsony előtt, de ne klasszikus csicsa égőkkel, hanem egy-két óriás üveggömböt akassz a fákra, bokrokra. A közepüket persze törd ki, csiszold le, hogy ne maradjanak élesek. Az üvegszilánkok helyére tegyél magvakat, kukoricát, búzát, lenmagot és a madarak hozzád mennek ünnepelni. Nagyon kedves meglepetés és dekorációnak sem rossz. Ja, ha nincs kerted, akkor az ablakpárkányra, vagy az erkélyre lógass egy-két ilyen spéci, karácsonyi madáretetőt.

Goalányok

354

A goa gyökerei India délkeleti partjainál elterülő Goa-partvidéken találhatók. A hatvanas évek vége felé világutazó hippik, kalandorok, rocksztárok telepedtek itt meg, és élik korábbitól merőben eltérő életüket. A hippikorszak gyermekei Woodstock után azt a gondolatot próbálták továbbépíteni, hogy a természettel harmóniában élve folytassák azt a megkezdett életformát, melyet a fesztivál elindított („Make Love, not War!”). Goa, India egy tengerparti állama lett a kalandvágyók és kiábrándultak egyik fő célpontja, ahol a szabadságot, közösséget, természetközeliséget keresték. A kilencvenes évek elején az ide is betörő acid és house kultúra, valamint a népi motívumok összekeveredésével született meg az a sajátos műfaj, amit goatrance-ként, vagy psychedelic trance-ként emlegetnek.

A zene ritmusa alapvetően 4/4, a gyorsasága 135 és 150 bpm között változik. A goa lényege, hogy kitáncold magadból a feszültséget, hogy együtt légy olyan emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak mint te, és jól érezd magad. Ezzel együtt jár a hasonló öltözködés, melynek a stílusjegyei nem csak egy goapartin, de az utcán is fellelhetőek. Egy igazi goa parti különleges látványt nyújt: mindenhol foszforeszkáló díszek, sejtelmes fények, színes, vidám ruházatú emberkék ugrálnak, kezükben ördögpálcával, partigömbbel vagy egyéb kellékekkel. A bulizók mindig barátságosak, segítőkészek és nagyon-nagyon színesek. olvass tovább