környezettudatos

Napelemmel

414

Mindenkinek szüksége van energiára. Hol a mobil merül le, hol a laptop vagy akármelyik kütyüd, ami mobil. Végre a zöldek is megőrülhetnek a legújabb elektronikus cuccért. Ez a Voltaic Generator nevet viselő laptop táska napelemekkel működik. A táskában elfér egy tizenhét colos notebook. A táska fülén jelzi, amikor tölteni tud – napelemek töltik fel energiával – és újrahasznosított műanyagból készült. Napfényes időben a teljes oldalát befedő napelemek akár 14,7 Watt leadására is képesek, ez azt jelenti, hogy egy nap alatt fel is tudja tölteni a gépet. Egyetlen hibája van csak a szerkezetnek, mégpedig az ára. Mint minden környezetvédő törekvés, ez is nagyon magas áron elérhető. Majdnem annyiba kerül, mint egy laptop, közel százezer forint.

És lőn sötétség

698

Kapcsolj le minden lámpát és lehetőleg minden elektromos berendezést és hagyd lélegezni a Földet. Ha elég sokan csatlakoznak, az energia-megtakarítás óriási lehet. Csak öt perc, lássuk, mi történik! Öt percre sötétben leszünk, meggyújtunk egy gyertyát, és nézzük a lángot. Lélegzünk és hagyjuk a bolygót is lélegezni. Emlékezz, az összefogás erő és nagy dolgokra képes. 2008 Február 29-én 19:55-től 20:00-ig kapcsold le a főkapcsolót! 

Feketében a Google

708

Egy hagyományos monitor, amikor megjelenít egy fehér oldalt, hetvennégy wattot használ el, ehhez képest csak ötvenkilencet, ha fekete oldalt kell behoznia. A Blackle.com a Google.com találatait fekete alapon jeleníti meg, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez. Naponta megközelítőleg kétmillió keresést jelenít meg a Google, ha ezek mind fekete háttérrel jelennének meg, akkor hatalmas mennyiségű energiát spórolhatnánk meg.

Hangszóró papírból

773

A papír számtalan extrém felhasználási módot tesz lehetővé. A legújabb egy piramis alakú mini hangszóró, tökéletes az autóban, a szobádban, az irodában. Újrahasznosított anyagból készülnek, és nem igényelnek elemeket. Én azért a hangminőségében nem vagyok biztos, bármennyire is sokféle dizájnnal lehet ezekhez hozzájutni… Neked kéne ilyen?

Csökkentett üvegtartalmú üvegek

778

Az Egyesült Királyság legnagyobb áruházlánca a környezettudatosság jegyében olyan új palackok forgalmazását kezdte meg, amik vékonyabb falú üvegből készülnek, mint korábbi társaik. Sörös- és borosüvegek készülnek mostantól az új technikával, ami darabonként harminc százalékkal kevesebb felhasznált anyagot jelent.

Ez egyes üvegekre lebontva nem olyan nagy spórolás, de nagyban gondolkozva, a tömeggyártás felől tekintve már hatalmas anyagi megtakarítást és alapanyagcsökkentést jelent, ami pedig egyben kevesebb szemetet, még akkor is, ha sok használt üveg újrafelhasználásra kerül. Mert sok meg nem. 

Azt ígérik, 2010-re a borosüvegek huszonöt százaléka ilyen, úgynevezett könnyű üvegből készül majd, ami egy évben hetvenkét ezer tonna megtakarítást jelent. Példájukat többen is követik, s egyes nagyobb sörgyártó vállalatok is csatlakoznak a könnyű üveg mozgalomhoz - adta hírül a Guardian.