körömlakk

Irénke bölcsessége

3486

Lakkozott körömmel még az írás is könnyebben megy.

by Henci

...miután kaptunk egy ajándékcsomagot az essence-től, és mindannyian kikentük a körmeinket. Ebéd után a smink jön...

Bénábbak is elkezdhetik

4459

Január óta két üveg körömlakkot elhasználtam. Az esetek kilencven százalékában piros lakkal mázolom a körmömet, máskor feketére vagy vagy sima körömerősítőt kenek rá (ez utóbbinak semmi, de semmi értelme). Mivel eddig olcsó - pár száz forintos - festékeket használtam, most úgy döntöttem nem vacakolok, veszek valami középkategóriásat, hátha nem kell naponta kétszer áthúzni. A szín után a második legfontosabb tulajdonsága egy körömlakknak a gyors száradás. Első blikkre úgy gondoltam, ezt nem lehet tesztelni, pedig de. Bementem a drogériába, és kipróbáltam öt körömlakkot. Persze a biztonsági figura már ott ólálkodott körülöttem, arcán a szokásos vizslató tekintettel, hogy mégis mi a csudát csinálok, tán csak nem lopok?! Mire már annyira közel volt, hogy simán lebukásveszélyben voltam - nem szabad lakkozni -, ránéztem és megkértem: "Legyen szíves hozni egy normál OB tampont, ha már ennyire ráér!". Kicsit lesütötte a szemét, majd felfúja magát, mert rájött, hogy gúnyolódom és visszaböfögött: "Ott van elől a második sorban!". Mire ez a kis intermezzo végetért, a középső ujjamon megszáradt az Astor Quick'n Go körömlakk. Nem, nem mutattam meg neki, kecsesen felemelve az öklömet és kinyújtva a középső ujjamat pedig, de megtettem volna...

Szóval a kiválasztott az Astor körömlakk lett. Miután beértem a szerkesztőségbe, muszáj volt kipróbálnom, és megdöbbentem. Az történt ugyanis, hogy míg máskor legalább tíz percet elszórakoztam a körmeim kilakkozásával, most egy perc alatt készen lettem. Az ecset ugyanis úgy van kialakítva, hogy lekerekített a vége, és ahogy rátesszük a körömre, pont akkora legyezőben nyílik szét, amennyire széles a köröm. Eszméletlen jó! Egy ecsetvonás, és kész. Persze az üvegére ráírták, hogy egy rétegben szépen fed, de ez ne tévesszen meg minket, kétszer át kell húzni, hogy szép legyen. Viszont a két lakkozás között nem kell várni a száradásra, mert mire a tizedik körmünkhöz érünk, az első rég megszáradt.

Ezzel a körömlakkal bátortalanok is pepecselhetnek, mert nagyon könnyű kezelni, és ha mégis a körömíven túlcsúsznánk, pikk-pakk megszárad, le lehet kaparni. Ja, és az ára is nagyon baráti, ezerötven forint.

Rendhagyó átmenet

4874

Ha néha azt érzed, hogy unod az összes körömlakkot, hidd el, hogy nem vagy egyedül! Nem feltétlenül az a megoldás, hogy rohanunk az első drogériába, és beszerezzük a tizenötödik üvegcsét is. Ennél van sokkal kreatívabb és mutatósabb megoldás is. Nézzétek!

Gimnáziumi rajztanárnőm minden év elején azt kérte, hogy használaton kívüli körömlakkjainkat vigyük be a suliba, mert rengeteg alternatív felhasználási módja van a szagos festéknek. Ennek kapcsán tapasztaltam először, hogy a körömlakk - csak úgy, mint a tempera - remekül keverhető. A vegyítéssel persze új színt kapunk, és máris belőttük az újabb trendet: enyhe színátmenet a körmök közt. Az már az elején szeretném leszögezni, hogy pepecselős és hosszan tartó melóról van szó, hiszen az egyes árnyalatok nem pattannak fel maguktól a körmünkre, hanem nekünk kell kikevernünk az öt színt. Jó hír, hogy ehhez mindössze két különböző, ámde passzoló árnyalat kell és egy olyan keverő tálka, amit nem sajnálunk összebarmolni. 

Fotó: Michaela Rossato

A művelet titka csupán abban rejlik, hogy kicsi adagokban keverjük ki az újabb és újabb színt, hiszen az összkép akkor lesz igazán ütős, ha körmeink színe között nincs drasztikus különbség. Eldöntheted, hogy melyik irányból világosítod, vagy épp sötétíted a körmeidet, ez lényegében mindegy. Hogy milyen színeket érdemes párosítani? Ha nem mozgunk maradéktalanul otthonosan a színtanban, akkor kezdjük fehérrel vagy feketével: értelemszerűen a világosabb színeket feketével, míg a sötétebb árnyalatokat fehérrel érdemes vegyíteni. Az összkép nem biztos, hogy már a legelső alkalommal hibátlan lesz, de ha szeretnénk különleges manikűrt, plusz van időnk a szokásosnál több időt körömfestésre fordítani, akkor érdemes kipróbálni.

Aranykezű Péter

5425

Legyen szó rockbandákról, vagy divatházakról, többségében egyetlen emberrel azonosítjuk a zenekart, vagy a márkát. Vajon fel tudjuk sorolni a Coldplay, vagy a Radiohead összes tagját? Nem valószínű, hiszen akkor is kiválóan elnavigálunk az információtengerben, ha pusztán a frontember nevét ismerjük. A divattal sincs ez másként: ismerjük a ház vezető tervezőjét, kreatív igazgatóját és ennyi. A cotcoton is rendszeresen beszámolunk a legújabb Chanel kollekciókról, sőt még a bemutatóra készített sminkeket is kielemezzük, de majdnem olyan lényeges, hogy vajon ki álmodja meg ezeket a már-már műalkotásnak nevezhető make-upokat? Azon már senki sem hőköl meg, ha egy világmárka mögött férfi tervező áll, a Chanel esetében azonban még a szépség szekciót is egy pasi vezeti. Ez önmagában még nem lenne olyan izgalmas, de ha jobban belegondolunk, be kell látnunk, hogy nem pusztán a Chanel ház trendjeit, de félig-meddig a világdivatot is ez a belga fickó diktálja.

Elcsépelt szokás, hogy az óév végeztével számot vetünk: mi volt a legnézettebb, a legsikeresebb, a legtöbbet letöltött, a legnagyobb számban értékesített. Szeretett oldalunk, a style.com is készített egy ilyen best of listát, méghozzá a 2009-es év legsikeresebb kozmetikumairól. Az első helyen az a Chanel körömlakk áll, ami első ránézésre -de még másodikra is- enyhén szólva bizarr színű. Az ominózus termék nem pusztán zöld, hanem pasztell zöld, abból is a világosabb árnyalatú. Telesen jogos a kérdés, hogy vajon ki, de még inkább, miért kenné magára a színes krétára hajazó árnyalatot. A megfejtéshez talán elég annyi, hogy a körömlakk a 2009-es őszi kollekcióján volt látható, majd Peter Philips, a Chanel szépségigazgatója úgy döntött, hogy rázúdítja a drogériákra a lakkot, persze szigorúan limitált kiadásban. Ezért -és még sok más- húzásáért is joggal nevezhetjük aranykezűnek, hiszen a Chanel ház kozmetikumai évek óta a legjobb márkák élvonalát erősítik. Tudtátok, hogy nemcsak az emblematikus No. 5 parfüm, de a fekete körömlakk és az igazi vörös rúzs is Chanel innováció. Ez utóbbi a Rouge Noir, amit a megjelenése óta a femme fatale-ok egyik alapkelléke. Mondhatnánk, hogy egy ilyen márkanévvel nem kell túlságosan kapálózni ahhoz, hogy toplistás kozmetikumokat dobjanak piacra, de a Chanel titka nem is ebben rejlik, hanem a bátorságban. Coco Chanel lefektette az alapokat, a belga mestersminkes pedig sosem tér le biztos útról.

A mester munka közben (fotó: style.com)

Peter Philips 2008 óta vezeti a divatház kozmetikai részlegét, sőt két embert is váltott az igazgatói székben: Heidi Morawetz és Dominique Moncourtois ex-igazgatók hosszú évekig tartó igazgatása után vérfrissítésre volt szüksége a szépség divíziónak. Valóban hosszú évekről beszélünk, hiszen Dominiquet még maga Mademoiselle Chanel nevezte ki igazgatónak. Philips kifogástalanul megtalálta a harmóniát a tradíció és az innováció között, így nem meglepő, hogy sikergyanús árnyalatok és textúrák születnek a Chanel laboratóriumban. A Jade árnyalatú -ez volt a pasztell zöld- körömlakk tipikusan ilyen példa, de az ebben a hónapban debütáló három új árnyalattól is hasonló sikereket várnak. Marad a pasztell-vonal, de a zöldet most felcserélik a barnás, rózsaszínes árnyalatok és bizonyára ezekért az üvegcsékért is lazán elkérnek negyven-ötven dollárt. Első blikkre még mindig bizarrnak tűnhetnek a színek, de sikerük már most borítékolható. És hogyan vezette ekkora magaslatokra a szépségrészleget egy olyan férfi, aki sokáig azt sem tudta, hogy miként kell bánni az ecsettel? "Az első skicctől a kész termékig tele vagyok ötletekkel. Ha azt mondom leheletkönnyű alapozót szeretnék, tudom, hogy kikkel kell megosztanom az elképzelést. Ha változtatni szeretnék az általunk használt pigmentek összetételén, tudom, hogy melyik csapathoz kell fordulnom. Én nem vagyok vegyész, de van egy kiváló szakemberekből álló gárda, ami megvalósítja az elképzeléseimet." Elképzelésekből pedig nincs hiány, elég ha a 2010-es ready-to-wear kollekció bemutatóján látott áltetoválásokra, vagy a pasztellszín körömlakkokra gondolunk.

Balra a tavalyi év körömlakkja (fotó: weheratit)

Rádröppent egy katica

5806

Tavasz közeledtével, bizonyára többen is előkapjátok a messzire száműzött körömlakkjaitokat, hiszen a jó idő, a napsütést színeket kíván, méghozzá a kezeinkre. Idő hiányában van, hogy csak felhúzunk pár réteget aztán útnak indulunk, de ha időnk engedi, bátran legyünk kreatívak, és fessünk körmeinkre merészebb, tavaszhívogató mintákat. Mondjuk a következőt.

A katicabogarakat nem lehet nem szeretni, kérdezzétek Hencit, ő a téma szakértője. Csupán három körömlakk és némi szabadidő szükséges, és máris kezeinkre vagy lábainkra röppenthetjük a piros állatkákat. Készítsük elő körmeinket a lakkozáshoz, vagyis szabaduljunk meg az elszarusodott, csúnya cafatokról, vigyünk fel egy réteg körömerősítőt, és kezdődhet is az alkotás. Első körben használjunk piros lakkot, mellyel a köröm egész felületét befestjük. Tudom nem könnyű kivárni a teljes száradási időt, ez esetben viszont muszáj, hiszen piros alapszínünkre még jön a minta. Ezt viszonylag egyszerűen kivitelezhetjük, egy kiselejtezett rúzsecset és egy tű segítségével. Körmeid közepére húzz egy határozott fekete vonalat, ami a körömágyadhoz közeledve kettéválik. Ezt a lépést érdemes gyorsan és célratörően végezni, hiszen ha beremeg a kéz, az összkép már nem lesz tökéletes. Ha ezzel elkészültél, körmeid részére fess félholdat - ezt is érdemes az apróbb, biztonságosabb ecsettel végezni, majd az elkészült ívet töltsd fel a fekete lakkal. Ezek után nincs más dolgod mint várni, majd a lakk száradási idejétől függően kipettyezni a katicabogarat. A felső félholdba kerüljön két fehér pötty, ezeket érdemes tűvel abszolválni, majd a fekete vonal két oldalára jöhet néhány, szintén fekete pötty. Ha megszáradt, már mehetsz is! Kabát nem kell, tavasz van.