könyv

Michelangelo, könyvajánló

210

Ha egy kis középkori lélekelemzésre vágytok, főleg egy olyan ember lelkéről, életéről, akinek olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Piéta, a sixtusi kápolna freskója vagy a monumentális Dávid szobor, hogy tényleg csak a hívó szó értékű műveket említsem, akkor remek kiadványt találtunk nektek.

Nézz képeket a könyvből!

Amikor kezembe vettem a TASCHEN/Vince kiadó legújabb kiadványát, a Zöllner - Thoenes - Pöpper: Michelangelo című könyvét, nem vártam mást, mint reprodukciókat, dőlt betűs elemzéseket, véleményeket, tanulmányrészleteket, egyszóval ismert és végtelenségig ismételt oldalakat. Tévedtem. Ennek a könyvnek mind a 768 oldala tartalmazott érdekes információkat. Megtudtam, hogy egy elfaragott, félig tönkretett márványtömbből kellett szobrot alkotnia, így született 1501 és 1504 között a Dávid, a reneszánsz művészet egyik legismertebb alkotása, amelyet a kortársak il Gigante néven becéztek, több mint négyméteres magassága miatt. Megértettem, annak a nézetnek az értelmét, miszerint: Aki meg akarja ismerni Michelangelo művészi nagyságát, annak meg kell ismernie Michelangelót, az embert. Meg kell ismernie az apát, aki egy zsíros állásért eladta fiát. Bár a művész ezzel jól járt, lelkiségéhez, pénzéhségéhez, antiszociális életéhez ez inkább hozzátartozik, mint a Medici-udvarban eltöltött évek vagy a pápai szolgáltatok. Erőteljesebben formálták a művészt, a körülötte lévő férfiprostituáltak, a szép arcú férfiszeretők, akik érzelmeit kihasználva sokszor meglopták, megszégyenítették.

Szobrászként, festőként, rajzolóként és építészként nyújtott teljesítménye egyedülálló - sem előtte, sem, utána egyetlen művész sem volt képes ilyen hatalmas, sokrétű és messze ható életművet létrehozni. Rajta kívül mindössze néhány festőnek és szobrásznak sikerült hasonló társadalmi rangot és művészi szabadságot kivívnia. A Taschen jól döntött, amikor a magyar olvasók, művészetkedvelők, műgyűjtők számára is elérhetővé tette ezt a kötetet. Minden eddiginél mélyrehatóbban és részletesebben tárja fel Michelangelo életét és munkásságát. Az első részben egy terjedelmes és bőségesen illusztrált életrajzi esszé olvasható, mely Michelangelo életének eseményeit mutatja be; a könyv fő része műveit tárja az olvasó elé négy fejezetben, amelyek Michelangelo festményeinek (7 mű, beleértve a sixtusi mennyezetfreskót és az Utolsó ítéletet), szobrainak (44 mű), rajzainak (535) és épületeinek (24) teljes elemző leltárát tartalmazzák. A pazar, egész oldalas reprodukciók és a kinagyított részletek közel hozzák a műveket az olvasóhoz - persze ez nem azt jelenti, hogy kivághatod és bekereteztetheted. Azt biztos tudtátok, hogy Michelango szobrász volt, festő, de azt, hogy tervező, építész és ingatlanspekuláns?

A könyv műalkotás

314

Brian Dettmer művész sejthet valamit a könyvek klasszikus szerepének a megszűnéséről. Ugyan ki megy manapság el könyvtárba, ha mindent meg akar tudni a dermatitisről? Senki, beírja a keresőbe és olvasgat, okosodik, tudást szerez. Persze azért olvasni olvasunk könyvet is, de mi értelme van egy 1967-es helyesírás szótárnak, ha nem vagy nyelvész? Semmi. Dettmer a csodálatos könyvekből csodálatos műalkotásokat készít. Farag, tépked, ragaszt és kész az új mű(alkotás). Menj fel a padlásra, keresd elő Marx egyik keménykötésű vastag kötetét és ess neki! Alkoss.

Szégyen és szeretet

750

„Szerintem azért nem merjük a vágyainkat komolyan venni, mert abban a pillanatban, amikor én megmondom, hogy ezt akarom, akkor a társaságom kettéválik. Lesznek olyanok, akik azt mondják, na, gyerünk! És lesznek olyanok, akik azt kérdezik: »Megőrültél?«" - Feldmár András beszélget és dedikál.

Veszíts el egy könyvet

919

Biztos volt már olyan, hogy kis házi könyvtáradban megduplázódott egy-egy könyvnek a mennyisége. Két Micimackó, három Biblia, hat József Attila. Az összesből van szinte minden háztartásban. Holott ezekből – is – elég lenne csak egy példány az egész családnak. És nagyon sok olyan ember mászkál a világban, akinek egy sincs, de örülne neki. Nem kell jótékonykodni, ajándékozni, konkrétan. Olvasd el a könyvet, ha van belőle még egy vagy úgy érzed, ezt másnak is el kell olvasnia, de nem tudod kinek ajándékozhatnád, akkor egyszerűen felejtsd ott a buszon, a kávézóban vagy az utcán egy padon. 

2001-ben indult el ez a nemzetközi könyvelhagyós akció, ami egyszer már elérte Magyarországot is, akkor sikertelenül. A napokban újraindult a nagy könyves játék. Az elhagyott könyvbe a következő szöveget – vagy bármi mást vagy semmit – tedd bele: Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében – bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják. Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget, és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre. Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol! Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Egy blogon jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.