köles

Unod a rizsát?

8643

Azt mondjuk gabonaféle. A legtöbbünknek egyből a búza és a rizs, esetleg a rozs jut eszébe. Holott ennél jóval nagyobb a gabonák tárháza. Az idők és a modernizálódás folyamán azonban elfeledkeztünk róluk, de szerencsére kezdenek újra beépülni a köztudatba. Íme egy kisebb csokor belőlük és áldásos hatásaikról.

Rizs helyett

Dél-Európa, az arab országok és India konyhaművészetében elterjedt, köretként vagy salátákhoz használják előszeretettel, gyakran helyettesítik vele a rizst. Ez nem más, mint a bulgur, más néven töretbúza. Tulajdonképpen durumbúza, melyet a beérés előtt takarítanak be, hántolnak, előfőznek, majd megszárítanak (hagyományosan a napon, de a nagyüzemi feldolgozás keretein belül ez már elenyésző mértékben valósul meg). Többféle méretben kerül forgalomba, lehet rizsszem nagyságú vagy egészen apróra őrölt is.

Mivel félig már meg van főzve, elkészítése csupán csak néhány percet vesz igénybe. Könnyen átveszi a zöldségek, fűszerek ízét, ennek köszönheti, hogy népszerű salátadúsító. Amellett, hogy sokkal hamarabb megfő, nagy előnye a rizzsel szemben, hogy több rost és ásványi anyag található benne, a glikémiás indexe viszont alacsonyabb. Továbbá B-vitamin és vastartalma se elhanyagolható, és E-vitaminban is gazdag.olvass tovább

Felhasználónév:
Jelszó: