kémia

Ez rendben van! Oxi?

4084

Tudj meg többet az oxigénről!

Oxygen from Christopher Hendryx on Vimeo.

Mi ez? Szelén

5559

A szelén - vegyjele: Se - az aranyhoz hasonló nem fém elem, létezik vörös és szürke szelén, utóbbi félvezető tulajdonsággal bír. Ha sokat eszünk belőle meghalunk, de ha semennyit, akkor is. Na, persze nem azért, mert létfontosságú a fotoelektromos tulajdonsága, ami miatt fotocellákat tudnak készíteni a segítségével, hanem mert az antioxidánsok közé tartozik, és mint ilyen, segítségünkre van a táplálékok feldolgozásakor keletkező szabad gyökök megkötésében. Amennyiben E-vitaminnal társítva fogyasztjuk, akkor felerősítik egymás jótékony hatásait. Kutatások szerint a szelén - brit tudósok bebizonyították ... - számtalan testünkkel kapcsolatos dologra fejti ki jótékony hatásait: megszünteti a fejbőr korpásodását, enyhíti a menopauza kellemetlen tüneteit, lassítja az öregedést, kiválóan alkalmas ízületi panaszok kezelésére, infarktus megelőzésére, javítja a májfunkciókat, erősíti az immunrendszert, sőt még élesedikis  a hallásunk a szelén hatására. A szelén nagyon jó kis cucc.

Természetesen

A legjobb, ha nem készítményként faljuk ezt a nem fémet, hanem táplálkozásunk során visszük be a szervezetünkbe. Ezt a következő élelmiszerek segítségével tudjuk a leghatékonyabban megtenni: brokkoli, korpa, hagyma, búzacsíra, (szegény) tonhal, paradicsom, belsőségek - máj, vese -, tengeri herkentyűk - rák, kagyló -, vörös hús, vaj, citrusfélék, avokádó, sörélesztő, lencse, teljes kiőrlésű gabonafélék.

Se

Az University of Arizona és a Cornell University vizsgálatai bebizonyították, hogy napi kétszáz µg szelén táplálékkal történő bevitele 46%-kal csökkenti a tüdőrák, 65%-kal a prosztatarák és 58 %-kal a végbélrák, valamint 39 %-kal minden egyéb rákfajta halálozási arányát. Persze ha egészségesek vagyunk, elegendő napi száz-kétszáz µg is, ahhoz, hogy jól működjünk, viszont vírusfertőzés esetén, rövid távon - néhány nap - akár napi hatszáz µg szelén elfogyasztása is javasolt. A mérgező mennyiség közel ezer µg naponta, ha túladagoljuk, akkor egészen furcsa tüneteket produkál a test: fokhagymaszagú lehelet, idegesség, depressziós tünetek, émelygés, hajhullás, körmök töredezettsége. Szerencsére kiegyensúlyozott táplálkozással nehéz túladagolni a szelént, viszont, ha táplálékkiegészítőként szedjük, akkor könnyen előfordulhat.

Mi ez? Naftalin

5567

Minap voltunk egy beszélgetésen félhivatalos helyen, és a jelenlévők közül valaki eszeveszett naftalin szagot árasztott. Rögtön eszembe jutott dédimama nagy diófaszekrénye és a belőle áradó csípős, szúrós szag, amely elsőre mindig kellemesnek tűnt, de hirtelen átcsapott orrfacsaróba, olyan büdösbe, hogy az arcüregem belesajdult.

A naftalin benzolvegyületek közé tartozó szénhidrogén. Mivel a benne található hidrogénatomok sokféle gyökökkel helyettesítődhetnek, ezért számtalan naftalinszármazék létezik. Leginkább a kőszénkátrányban található meg, amelyből desztillációval vonják ki, s szublimálással tisztítják. A nagyi szekrényében található naftalin fehér, fénylő, jellegzetes átható szagú levélkékből áll, és vízben oldhatatlan, ám annál könnyebben meggyullad, a füstje pedig kifejezetten mérgező, kormozó.

A naftalint természetesen elsősorban nem az öregek használják a molyok kipusztulásához, hanem inkább a festékgyártásban, illetve a világítógáz karburálásánál használatos. A természetben is megtalálható ez a vegyület, a magnólia választja ki, sőt az őzek bizonyos faja is, de elsősorban a termeszekkel lehet kapcsolatba hozni, azok ugyanis a váruk védelme érdekében rovarriasztónak használják. Még a világűrben is jelen van, hiszen néhány éve a Kanári-szigeteken működő csillagvizsgáló tudósai egy hétszáz fényévnyire fekvő csillagkép csillagközi porában találtak naftalint.

Bár a naftalint előszeretettel használják arra, hogy a molylepkék ne támadják be a szekrényekben lévő ruhákat, tudni kell, hogy a molylepkék semmilyen gyógynövény szagát nem bírják, így nyugodtan használhatunk valami illatosabb növényt is, például a levendulát. Pláne, ha azt vesszük, hogy a naftalin nagyon káros az egészségre, érdemes elgondolkodni használatán. A naftalin roncsolja a vörösvértesteket, ami rögképződéshez vezethet. Ettől a vegyszertől kapott mérgezés tünetei: nyugtalanság, hallucináció, sárgaság, sápadtság, hányinger, hasmenés, levertség. A naftalint az IARC (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) rákkeltőnek minősítette.

Ha mégis molyok ellen küzdünk, használjunk a lakásban illatos szantálfát, levendulát, kámfort, bodzát!