kávé

Leszokni a koffeinről

1563

Mint már említettem, mostanában önmegtartóztató életmódot élek, és meg kell mondjam, az első napok legnagyobb gyötrelmét a koffeinről való leszokás jelentette. Ti, kávé- és teaivók nem is vagytok tisztában vele, a napi presszócska meg tejeskávécska és zöld teácska elhagyása konkrétan fizikai elvonási tüneteket eredményez, azaz a kávétól valóban függünk, fizikailag is, nem úgy, mint egyes más drogok esetében.

Mivel a koffein a központi idegrendszerre hat, bevitelkor azt stimulálja - túlzott bevitelkor is itt okoz problémákat - logikus, hogy megvonása is ehhez a területhet kapcsolódó panaszokat okoz. Idegesség, nyugtalanság, napokon át tartó, nem szűnő, tompa fejfájás, kedvetlenség, kimerültség, hányinger, étvágytalanság - s ezeket szépen produkálod is, szerencsére azonban úgy három napig összesen.olvass tovább

A fehérbor sem aranyos

3586

A vörösborral semmi gond nincs azon kívül, hogy kékre festi az ember fogát, szája szélét, nyelvét, és hogy az arra hajlamosaknál kiválthat egy laza migrént. Namármost az első okból kifolyólag sokan hörpölnek inkább fehéret vörös helyett, de most kiderült, ez nem feltétlenül olyan klassz ötlet. A New York University kutatói rendkívüli fontosságú kísérlet keretében bizonyították ugyanis, hogy a fehér bor nemhogy kíméli a fogak színét, hanem inkább ront azon.

A fehér köpenyesek fogtak ugyanis pár szarvasmarha fogat, és egyik felüket vörös, másik felüket fehér borba helyezték egy órára. Azért szarvasmarha fogakkal dolgoztak, mert azok felületi szerkezete nagyban hasonlít az emberi fogakéra, és azért egy órára, mert körülbelül ennyi áztatás felel meg egy esti poharazgatásnak a fogak szempontjából. Ezek után a fogakat fekete teába lógatták, és láss csodát, a fehér borban pácolódott fogak igen erősen elszíneződtek a tea hatására. Ugyanez történne kávéfogyasztás után is.

Persze a fehér még mindig jobb, mint a vörös, nyilatkozták a kutatók, de ha valaki azt hiszi, a fehér bor kíméli fogait, annak rossz hír, hogy a benne található savak megbontják a fogzománcot, és utat engednek a foltot hagyó festékanyagoknak, amiket ilyen-olyan módon a szánkba viszünk. Tehát nem maga a bor színez, hanem a társaságában elfogyasztott ételek és italok.olvass tovább

Keserédes szerelem

4266

Mindegy, hogy tél vagy nyár, kávé az üzemanyagom. Szenvedélyesen szeretem ugyanis, tudja ezt minden körülöttem lévő ember. Ha baráti találkozó, akkor az csakis egy kávé mellett kezdődhet, egy munkanap is kávéval kell, hogy elinduljon. Reggel, ahogy végigkerekezek az Andrássyn, végig azon gondolkozom, hogy melyik kávézóban álljak meg egy fél órára. Minden reggel más ízű feketére vágyom. Ha egy új fajtát fedezek fel a városban biztosan ki kell próbálnom, sőt olyan is volt már, hogy egy kávézóban új terméket vezettek be, és aláírásgyűjtésbe kezdtem, hogy visszavegyék a régit. Sikerült. 

Eredetileg

Sokunk hallott már a jemeni pásztor történetéről, akinek a birkái egész éjjel virgonckodtak, ha egy bizonyos bokor piros bogyóit legelészték nappal. A pásztor megmutatta egy szerzetesnek a bogyókat, aki megfőzte, és mielőtt hosszas és fárasztó imába kezdett volna, ezzel pörgette fel magát. Abesszíniában, Kaffa város vidékéről indult világhódító útjára a kávé, neve is ebből a városnévből származik. A török és az arab világban válóoknak számított, ha a férj nem gondoskodott a napi kávé betevőről, gazdagabb családoknál pedig külön a kávé elkészítésére is alkalmaztak cselédet.

A török kávézásnak mind a mai napig szertartásos hagyományai vannak. A családban az végzi el, aki a legjobban ért hozzá. Miután a kávészemeket fényesre pörkölik, két-három alkalommal kézi őrlőben ledarálják, amíg annyira porózus nem lesz, mint a hópehely. Majd fognak egy akkora dzsezvát (hosszú nyelű, cinkelt belsejű edény), ahány személyre kávét főznek, ha mondjuk két főre, akkor két kanál őrölt, pörkölt kávét tesznek bele, a kávét a cukorral együtt megfőzik, mert fogyasztás előtt már nem keverik meg, hogy a zacc a csésze alján maradjon. Lassú tűzön főzik, közben kívülről befelé kevergetik, hogy a hab középre halmozódjon. Miután van elég hab, azt csészébe öntik, hogy előmelegítse azt, majd ezt követően addig főzik a kávét, amíg bugyogni nem kezd. Ekkor leveszik a tűzről, és néhány percig hagyják állni, hogy a zacc leülepedjen az edény aljára - ezt lehet siettetni egy kanálka hideg vízzel.

Kávéfestmények csészékben. Kattints!olvass tovább

Vendégül látnak?

4474

Ma is, mint a legtöbb reggelen, beugrottam a Margit hídnál a Híd bisztróba, hogy a reggeli rendes kávémat megigyam. Aki nem ismeri a helyet: tudni kell, hogy van a bisztrón kívül egy kis placc, rajta tizenöt-húsz asztal székekkel. A vendégek itt foglalnak helyet, és a félig nyitott bisztróból már jön is a kiszolgáló személyzet, felveszi a rendelést és néhány perc múlva fogyasztjuk is az éltető nedűt.

Reggelente nyolc és kilenc között szoktam betérni, általában egy raszta hajú lány szolgál ki, már szinte nem is kell elmondanom, hogy mit szeretnék - presszó kávé, nagy csészében, hideg tejjel és egy kis szóda -, megkérdezi, hogy a kávémat kérem-e, bólintok és hozza. Nos, ma reggel, megint leparkoltam a cangámmal, leültem a szokott helyre, egyedül voltam az egész kócerájnál. Egyszer csak azt hallom, hogy kiüvölt egy nő a bisztróból: "Fél tizenegyig önkiszolgálóak vagyunk, ám!" Hogy mi? Felállok, beslattyogok, megkérdezem, hogy mióta van ez így. A nő arcátlanul a pofámba vágja: "Háh, már a kezdetek óta!". Na, erre nekem sem kellett több, mondtam neki, hogy nagyon érdekes, ez valószínűleg személyzetfüggő szabály, hiszen a raszta hajú kolleginája mindig nagyon készségesen kiszolgál reggel nyolc és kilenc között. Csípőből jött a válasz: "Lehet, de nekem most kurva sok melóm van!" - igen, ezekkel a szavakkal. Mint említettem, egyedül én voltam a bisztróban és, amikor a pulthoz mentem, épp dobta a székre a kisasszony a Blikket.

Na, mindegy is, gondoltam, legalább megúszom a borravalót, hiszen ha kiszolgálom magam, akkor nekem jár, nem? Kértem a szokásos presszót nagy csészében, hideg tejjel. Elég bonyolultan mondhattam el, bár még a bögrére is rámutattam, hogy melyikbe szoktam kapni, de volt némi kavarás. Mindegy, megcsinálta. Majd, mikor mentem volna leülni, utánam szólt: "Kifizetnéd?!" Nem, meglógok a kétszázkilencven forintos kávéval, mert az olyan izgalmas. Persze, kifizettem volna, de a nő nem tudta mennyit is kérjen, megkérdezte, hogy ezért a kolléganője mennyit szokott kérni, mondtam neki, hogy kettőkilencvenet, erre: "Rendben, most még ennyit számolok fel én is, de legközelebb ilyen sok tejjel több lesz!" - fenyegetett. Mit mondhattam mást erre, mint azt: "Nem lesz legközelebb..., minden jót!"

Na, mármost mi ezzel a fenti szituációval a bajom? Csak egyetlen dolog, hogy a vendéglátás, nem így néz ki. Pedig olyan szép ez a kifejezés, ha helyesen értelmezte volna a a kiszolgáló csaj, biztosan másként alakul a reggeli kommunikációnk, és én is visszatérnék a megszokottt kávézómba...

Revolvert a szájhoz!

4821

Pedro Almodóvar ezúttal nemcsak filmet hanem illy kávéscsészéket is készített. A világhírű kávé illy Art Collection néven  minden évben új, művészek által dekorált csészesorozatokat készít, melynek legújabb, Almodóvár tervezte darabjai már előrendelhetők az illy Espresso Webshop-ban. Érdemes sietni, mert a kollekció csak korlátozott számban lesz kapható, várhatóan novemberben érkezik. 

A kollekció a rendező legújabb, nálunk is látható, Megtört ölelések című filmjéhez kapcsolódik, melynek sztárja Almodóvar világszerte népszerű múzsája Penélope Cruz. A szeptember végi premiertől október 20-ig nyereményjáték is kapcsolódik a filmhez. A Corvin, Puskin, Művész mozikban a filmre váltott jeggyel csészék, egy illy Francis Francis X7 kávégép és kétszemélyes vacsora is nyerhető az óbudai Pastrami étterembe.  

A számozott, limitált kiszerelésű csészekollekció az illy egyik eddigi legextravagánsabb kollekciója.  A jellegzetes formájú illy csészéken  Penelope Cruz, és a rendező korábbi filmjeit idéző díszítések láthatók. A Rosenthal porcelánból készült eszpresszó és cappuccino csészék az illy-től megszokott gyönyörű díszcsomagolásban kerülnek forgalomba. Ha megelégszel az egyszerűbb változattal is, az espressoshop.hu oldalon díszcsomagolás és dekorált tányér nélküli, számozatlan darabok is kaphatók már az Almodóvar csészékből. 

A film kötelező, a kávé finom, a csészék szépek... a kávéfőző meg álmaim netovábbja!