juli suli

Edd meg még egyszer!

836

Nemrég megkérdeztünk benneteket, hogy mit esztek,  és kiderült, hogy nagyon sokan kidobjátok a maradék kaját, sőt vannak olyanok, akik azért nem főznek, mert úgyis megmarad, azért nem vásárolnak nagyokat, mert az ételek nagy része úgyis berohad a hűtőbe. Tegyél ellene, és meglátod, hogy sokkal gazdaságosabb, mint ételt rendelni, vendéglőbe járni. A konyhai recycling jót tesz a pénztárcánknak és a lelkiismeretünknek is.

Tésztaképű

Kezdjük a legnépszerűbbel és egyben a legegyszerűbbel, a tésztával. Megéhezel - mit dobsz össze? Spagettit. A tészta mennyiségét egyszerűen képtelenség pontosan eltalálni, hogy mennyi az, ami biztosan elfogy egy kajálásra, tehát a maradék garantált. Mit kezdj a tésztával? Ne fagyaszd le, mert miután felengeded, olyan trutyis lesz, hogy tuti kidobod, és csak felesleges energiát használtál el. Csinálj rakott tésztát. Ne a lasagne-ra gondolj csak, amikor meghallod ezt a szót! A tésztának rengeteg párja lehet, a húson kívül zöldséggel is nagyon pöpec, a sajtról és a tejfölről nem is beszélve, de lehet még babos és cukkinis, esetleg borkrémes-mazsolás sült tészta is. 



olvass tovább

Praktikus eszközök

2790

Amikor megláttam ezeket az evőeszközöket, rögtön tudtam, hogy nekem illetve az olyan topa embereknek találták ki, akik mosogatás közben belenyúlnak a mosogatóba és nyissz, már el is nyeste a kezüket a kés. Seongyong Lee által tervezett evőeszközök, ugyanis úgy vannak kialakítva, hogy azok ne süllyedjenek el semmilyen lében. Valójában az van, hogy eddigi életem során az okozta a legkevesebb problémát, fejtörést, hogy az evőeszközök elmerültek a vízben. Neked kéne ilyen?

Juli fázik

2980

Az utóbbi hetekben eszelős hideg lett. És tart is még egy darabig. Nem azt mondom, hogy szokatlan, de a tavalyi enyhe tél közel sem kívánt meg ennyi praktikát, hogy ne fázzunk. Nagyanyám, amikor nála voltam, mindig csekkolta, hogy hány réteg ruha van rajtam: kis trikó, rövid ujjú, hosszú ujjú, kötött pulcsi, mellény, kardigán, anorák, ja és persze pamut bugyi, vastag harisnya, nadrág és mehettem korizni, hócsatázni. Ma már a legritkább esetben megyek hógolyózni, mert hó az nincs, de cudar hideg az van. Szerencsés vagyok, mert már a második telemet töltöm egy olyan lakásban, ahol szinte semmit sem kell fűteni, mert két oldalról fűtenek a szomszédok, alulról a hőcsövek, és szigetelés is pöpec. 



olvass tovább

Juli húsvétja

3612

Na megint a nyakunkon egy keresztény ünnep, amelyre mindenféle hoppáréval kell készülni. Bár nem vagyok keresztény, de szívesen húsvétozom, mert tavasz van, minden színes, virágos és idén talán a húsvéti hóesés is elmarad. Szeretem a sonkát tormával és tojással, ha vega lennék is ennék húsvétkor sonkát, főve. Be kell szerezni friss tojást, azt be kell festeni, sonkát kell venni, azt meg kell főzni, és ki kell dekorálni a lakást. (A "kell"-ek elhagyhatóak, ha nem akarod nem kell.)

Tojglik

Ha van lehetőséged rá - és miért ne lenne - kistermelőktől vásárolj, friss tojást. A boltokban kapható tojásokon is fel van tüntetve a tojás eltarthatóságának a dátuma. A friss tojást könnyű megismerni, nem arról, hogy nem ráncos, hanem ha megrázod semmiféle hangot nem ad ki. Nem csipogásról van szó, hanem kattogásról, kotyogásról, nevezze mindenki annak, aminek akarja, de lehet érezni, hogy valami kotyog benne. Na, ez a valami a sárgája, ami már nem lágy, hanem kicsit keményebb burokkal rendelkezik. Még fogyasztható a tojás, de inkább csak festésre, amit nem feltétlenül eszünk meg. Tuti módszer az, ha beleteszed a nyers tojást egy tál vízbe, ha elfekszik friss, ha feláll, kicsit öregebb, de a víz felszínén úszó tojást azonnal dobd ki, mert záp. A tojásokat főzzük meg, de okosan. Tegyünk vizet az edénybe, óvatosan helyezzük bele a tojásokat a még hideg vízbe, tegyünk bele egy evőkanál sót, és így kezdjük el főzni. A tojások, mivel fokozatosan melegszenek át a vízzel nem fognak megrepedni, ha mégis eszükbe jutna, a só megakadályozza ezt a tervüket. 



olvass tovább

Juli hűtőt olvaszt

3912

A hűtő - azaz pontosabban fagyasztó - leolvasztása pontosan az a háztartási művelet, amit addig halogat az ember, amíg már vagy nem lehet becsukni az ajtót és/vagy konkrétan olvad és folyik az egész cucc magától. Naná, hisz kitartó munkával olyan méretű jéghegyet növesztettünk a dobozos zöldborsó és a hello kitty-s szemborogató maszk köré, hogy akarva akaratlanul is olvadni kényszerül szegény.

Ha van egy laza fél napunk, neki is kezdhetünk. Készítsünk elő lábost, lavórt, felmosórongyot, vödröt, kispárnát, kis poharat, szívószálat, vízforralót vagy gyufát, konyhasót, könyveket, magazinokat, a Háború és békét... Oké, akkor essünk neki. Először is pakoljunk ki mindent a frigóból, amik így nyárelőn garantáltan megromlanak, ami meg nem, arról legalább tudjuk, digitálisabb összetevőkből áll a kelleténél. Húzzuk ki a lényt a falból, s kezdjünk neki a műveletnek. A felforralt vizet egy lábosban helyezzük a legfelső polcra, és csukjuk be az ajtót egy negyed órára. Ha nem vagy akkora disznó, hogy teljesen eljegesítetted a fagyasztó részt, felülre is helyezhetsz egy lábost, ám ekkor ne forralót használj, hanem lábosban melegítsd a vizet, így az edény alja is meleg lesz, és hamarabb olvad.



olvass tovább